Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι μεγάλοι σεισμοί των τελευταίων ημερών και το κυπριακό τόξο
Οι μεγάλοι σεισμοί των τελευταίων ημερών και το κυπριακό τόξο

Οι μεγάλοι σεισμοί των τελευταίων ημερών και το κυπριακό τόξο

Ανησυχία ανάμεσα στους πολίτες, προκαλούν οι συνεχόμενοι σεισμοί της τελευταίας περιόδου που έγιναν στη γειτονιά μας. Μετά τα 6,4 Ρίχτερ που χτύπησαν την Αλβανία τον Νοέμβριο του 2019, ακολούθησε ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στην Τουρκία. 
 
Μάλιστα, μόλις το τελευταίο 24ωρο, πέραν από τους δεκάδες μετασεισμούς στην Τουρκία, σημειώθηκαν άλλοι δύο αρκετά μεγάλοι σεισμοί, ένας ανατολικά της Κρήτης και Νότια της Ρόδου μεγέθους 5,2 Ρίχτερ και άλλος ένας στην Αλβανία μεγέθους 5,1 Ρίχτερ.


 
Μιλώντας στον REPORTER o Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Κώστας Κωνσταντίνου, επεσήμανε πως η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι σεισμογόνος, ωστόσο το σεισμικό δυναμικό της Τουρκίας, είναι διαφορετικό από το σεισμικό δυναμικό της Κύπρου.


 
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου οι σεισμοί στην Τουρκία, συνδέονται με το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο είναι πολύ πιο υψηλού κινδύνου από το κυπριακό τόξο.
 
Επιπρόσθετα, οι σεισμοί που σημειώνονται στον ελληνικό χώρο από τα ενεργά ρήγματα της περιοχής, επίσης δεν σχετίζονται άμεσα με το κυπριακό τόξο.
 
«Οι σεισμοί που σημειώνονται στην Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου, «έχουν διαφορετική γενεσιουργό αιτία από τους σεισμούς που σημειώνονται σε Ελλάδα και Τουρκία, αφού η Κύπρος είναι σε αρκετά μεγάλη απόσταση».
 
Πάντως, ο κ. Κωνσταντίνου υπέδειξε πως οι πολύ ισχυροί σεισμοί που γίνονται παγκοσμίως, προκαλούν και περιφερειακές επιπτώσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν και παγκόσμιες. Ωστόσο με τους συγκεκριμένους σεισμούς που έχουμε ενώπιον μας, δεν φαίνεται να παρουσιάζονται οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις για την περιοχή μας.
 
Μάλιστα, ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, έφερε ως παράδειγμα τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, ο οποίος, όπως εξήγησε, ήταν ένας τοπικός σεισμός, που δεν πρόκειται να επηρεάσει την Κύπρο.
 
«Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου, «ότι βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή και οι σεισμοί, όπως γίνονταν στο παρελθόν, θα γίνονται και στο μέλλον. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι εξ ορισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους».

Πηγή : Reporter

Send this to a friend