Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ Σε μια παράγκα χωρίς ρεύμα, μπάνιο και αποχωρητήριο ζει 56χρονος
Σε μια παράγκα χωρίς ρεύμα, μπάνιο και αποχωρητήριο ζει 56χρονος

Σε μια παράγκα χωρίς ρεύμα, μπάνιο και αποχωρητήριο ζει 56χρονος

Παρέα με… τα τρωκτικά που κόβουν βόλτες καθημερινά στην παράγκα του θα κάνει ρεβεγιόν Χριστουγέννων και θα υποδεχτεί τον νέο χρόνο ο 56χρονος Στεφάν Νικολάι, από τη Ρουμανία, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια διαβιώνει σε τραγικές συνθήκες, μέσα σε μια τρώγλη της οδού Κέρκυρας, στη Λάρνακα. Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει δεν του επιτρέπουν να εργαστεί, ώστε να εξασφαλίσει εισοδήματα για μια καλύτερη ζωή.

Στην Κύπρο της (υποτιθέμενης) ευμάρειας, ο άνθρωπος αυτός ζει ολομόναχος μέσα σε τραγικές συνθήκες, σε μια ετοιμόρροπη παράγκα, η οποία δεν έχει καν ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε μπάνιο και αποχωρητήριο. Όπως μας είπε, για τις φυσικές του ανάγκες επιστρατεύει πλαστικά μπουκάλια ή χρησιμοποιεί τις τουαλέτες γειτονικής υπεραγοράς. Κάνει ντους… με το λάστιχο της αυλής διπλανής κατοικίας, με παγωμένο νερό, χειμώνα – καλοκαίρι. Η παράγκα στην οποία διαμένει είναι γεμάτη ποντίκια. Η στέγη στάζει όταν βρέχει, γι’ αυτό τα βράδια αναγκάζεται να σκεπάζεται (και) με νάιλον ώστε να μην βρέχεται.

Ο Στεφάν ήλθε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2007 για μια καλύτερη ζωή. Δούλεψε αρχικά ως εργάτης στο υπό ανέγερση νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Έπαιρνε καλό μισθό, τότε, και ζούσε κάτω από πολύ καλύτερες συνθήκες. Στη συνέχεια, όμως, προέκυψαν τα προβλήματα υγείας. Είναι διαβητικός, έχει πρόβλημα με το πόδι του, ενώ αντιμετωπίζει και σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, εξού και υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις. Προβλήματα που δεν του επιτρέπουν να εργαστεί. Από τον Απρίλιο του 2011 είναι άνεργος.

Τους τελευταίους μήνες είναι λήπτης του Ε.Ε.Ε., παίρνοντας λίγο περισσότερα από 400 ευρώ το μήνα. Χρήματα που δεν τον φτάνουν ούτε για την σίτισή του. Έξω από την παράγκα του έχει ένα μικρό γκαζάκι και μαγειρεύει μόνος του. Χειμερινά ρούχα δεν έχει. Ακόμα και σήμερα φορεί τα ίδια ρούχα που φορεί το καλοκαίρι. «Δεν έχω κανένα παράπονο από την κυπριακή κυβέρνηση. Παίρνω το Ε.Ε.Ε. κι έστω με αρκετές δυσκολίες καταφέρνω να τα βγάζω εις πέρας. Αυτό που ζητώ είναι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ένα υποφερτό διαμέρισμα αν μπορούν οι αρμόδιοι να μου παραχωρήσουν. Να ζήσω αξιοπρεπώς. Δεν μπορώ πλέον σ’ αυτή την τρώγλη», ανέφερε στην ιστοσελίδα μας, με την ελπίδα κάποιοι συμπολίτες πολίτες μας ή η αρμόδια κρατική υπηρεσία να συγκινηθούν και να βοηθήσουν. Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τον Στεφάν Νικολάι, να αποτείνονται στο τηλέφωνο 99748020.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend