Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ “Πώς ο εκπαιδευτικός να επιστρέψει στην τάξη, αν τα παιδιά μας εμποτιστούν με καχυποψία για τη δουλειά και το ήθος του; Ποιο το όφελος για ένα γονέα, εάν μεταφέρει την αντιπάθειά του προς στους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά του;”
“Πώς ο εκπαιδευτικός να επιστρέψει στην τάξη, αν τα παιδιά μας εμποτιστούν με καχυποψία για τη δουλειά και το ήθος του; Ποιο το όφελος για ένα γονέα, εάν μεταφέρει την αντιπάθειά του προς στους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά του;”

“Πώς ο εκπαιδευτικός να επιστρέψει στην τάξη, αν τα παιδιά μας εμποτιστούν με καχυποψία για τη δουλειά και το ήθος του; Ποιο το όφελος για ένα γονέα, εάν μεταφέρει την αντιπάθειά του προς στους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά του;”

“Καλή νέα σχολική χρονιά; ”

Αύριο, μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών μεταξύ της κυβέρνησης και του εκπαιδευτικού κόσμου, ανοίγουν αισίως τα σχολεία.
Τα συναισθήματα ανάμεικτα, τα ερωτήματα πολλά και το άγχος, για την έκρυθμη κατάσταση που έχει περιπέσει η παιδεία, μεγάλο.
Οι μεν γονείς εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ εναντίον των “βολεμένων” εκπαιδευτικών, οι δε εκπαιδευτικοί αντιδρούν έντονα, δεχόμενοι πυρά παντοιοτρόπως. 
Η δική μου άποψη; Αλλαγές έπρεπε να γίνουν εδώ και καιρό, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Ο ετσιθελισμός, η αιφνίδια επιβολή σημαντικών αλλαγών και η απούσια θεσμικού διαλόγου, ικανού να κατευνάσει τα πνεύματα και να επιφέρει τις επιθυμητές και ουσιαστικές αλλαγές, οδήγησαν κυβέρνηση και εκπαιδευτικούς σε τεντωμένη διελκυστίνδα.
Ένα είναι, όμως, σίγουρο. Σε οποιοδήποτε επάγγελμα υπάρχουν οι εξαιρετικοί, οι άριστοι, αυτοί που ξεχωρίζουν για το πάθος και την όρεξή τους. Υπάρχουν, επίσης, αυτοί που κάνουν τη δουλειά τους για καθαρά βιοποριστικούς λόγους και ακολουθούν μια ευθεία γραμμή μετριότητας. Τέλος, υπάρχουν, αναπόφευκτα και οι άλλοι, οι βολεμένοι. Αυτοί που προσφέρουν ελάχιστα, αλλά απομυζούν κάθε σταγόνα ωφελημάτων, παραμένοντας ανικανοποίητοι.
Και τώρα τι; Βάζουμε όλους τους εκπαιδευτικούς σε ένα τσουβάλι, ταπελλώνοντάς τους; Υποσκάπτουμε τον αγώνα τους θεωρώντας όλα όσα υποστηρίζουν, ως υπερβολικά και ανυπόστατα;
Πώς ο εκπαιδευτικός να επιστρέψει στην τάξη, αν τα παιδιά μας εμποτιστούν με καχυποψία για τη δουλειά και το ήθος του; Ποιο το όφελος για ένα γονέα, εάν μεταφέρει την αντιπάθεια του προς στους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά του;
Ως γονείς, οφείλουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας την αγάπη και το σεβασμό για το σχολείο και τους δασκάλους τους. Να τους μάθουμε να τους εμπιστεύονται και να τους στηρίζουν. Να μη δυσκολεύουν το έργο τους, αλλά να το διευκολύνουν με την θετική στάση απέναντι τους. Δε θέλουμε μαθητές με υφάκι κριτή στα σχολεία, ούτε μάγκες, που εμπαίζουν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού.
Αλλιώς, η παιδεία μας έχει αποτύχει οικτρά. Θα οδηγηθούμε σε μια άνευ προηγουμένου κόντρα, σε ένα φαύλο κύκλο που θα οδηγήσει σταδιακά στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Καλή νέα σχολική χρονιά σε όλους, με την ευχή για εξομάλυνση της κρίσης το συντομότερο.

Του Άκη Ζαννέττου

Send this to a friend