Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τέλος στα απόβλητα ξενοδοχείων στην Αγία Νάπα
Τέλος στα απόβλητα ξενοδοχείων στην Αγία Νάπα

Τέλος στα απόβλητα ξενοδοχείων στην Αγία Νάπα

Στην Αγία Νάπα ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης

Μείωση αποβλήτων ξενοδοχείων

Το μεγαλύτερο ευρωπαικό πρόγραμμα για μείωση αποβλήτων σε ξενοδοχεία και χώρους παραγωγής αποβλήτων τίθεται σε πλήρη εφαρμογή στην Αγία Νάπα. Πρόκειται για πρόγραμμα μείωσης δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων, το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης που τίθεται σ’ εφαρμογή στην Κύπρο.

Πρόσφατα υπεγράφη από το Δήμο Αγ. Νάπας και την εταιρεία Cypra Bioenergy Ltd η σύμβαση για παραλαβή κι επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων. Όπως αναφέρθηκε, στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στην εκτροπή των οργανικών αποβλήτων ξενοδοχείων κι εστιατορίων της Αγ. Νάπας από το ΧΥΤΥ Κόσιης. Τις επόμενες μέρες θ’ αρχίσει η λειτουργία συνολικά 70 συμπιεστών, οι οποίοι παραχωρήθηκαν από το τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφίμων.

Οι συμπιεστές βρίσκονται τοποθετημένοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες μονάδες μαζικής εστίασης, ενώ τα οργανικά απόβλητα θα μεταφέρονται στη μονάδα επεξεργασίας για παραγωγή βιοαερίου, το οποίο θα αξιοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η πιο πάνω σύμβαση είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει το αρμόδιο υπουργείο για εκτροπή οργανικών αποβλήτων από την ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου, ώστε η μονάδα να μπορεί να παραλάβει απόβλητα από την επαρχία Λευκωσίας, να υπάρξει συμβολή στους στόχους ανακύκλωσης που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. και να κλείσει η ανεξέλεγκτη χωματερή στον Κοτσιάτη.

Ο δήμαρχος Γ. Καρούσος δήλωσε ότι η Αγ. Νάπα είναι ο πρώτος δήμος που θέτει σε πλήρη εφαρμογή το σημαντικό αυτό έργο ανακύκλωσης, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποφυγή επιβολής προστίμου από την Ε.Ε. Όπως είπε, στόχος είναι η Αγ. Νάπα να καταστεί «πράσινος προορισμός», αφού ήδη ο δήμος συλλέγει 1200 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά. Η προσπάθεια θα είναι η ποσότητα ν’ αυξηθεί κατά 5000 τόνους επιπρόσθετα σε οργανικά υλικά, με βραχυπρόθεσμο στόχο τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων. Στην Α΄ φάση του ιδίου προγράμματος συμμετέχουν, επίσης, οι Δήμοι Παραλιμνίου και Λάρνακας και στη Β΄ φάση οι υπόλοιπες τουριστικές περιοχές.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend