Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Έρευνα δείχνει ότι οι Κύπριοι θέλουν τη γυναίκα στο σπίτι
Έρευνα δείχνει ότι οι Κύπριοι θέλουν τη γυναίκα στο σπίτι

Έρευνα δείχνει ότι οι Κύπριοι θέλουν τη γυναίκα στο σπίτι

Η Κύπρος, χρόνια πριν υπήρξε πατριαρχική κοινωνία βασισμένη στην ισχύ του άνδρα όσο αφορά όχι μόνο την οικογένεια αλλά και την εργασία.  Τα χρόνια πέρασαν, η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αγώνας για ισότητα των δύο φύλων έγινε καθημερινός αγώνας που αποδίδει καρπούς αλλά πάντα στηριγμένος στα κατάλοιπα  και στερεότυπα των παλαιότερων χρόνων.
Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν  τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας που έγινε σε χώρες της Ευρώπης για την ισότητα των φύλων, αφού τα αποτελέσματα της έκθεσης δείχνουν περίτρανα ότι οι Κύπριοι «θέλουν τη γυναίκα στο σπίτι»!
Να σημειωθεί πως στην συγκριμένη έρευνα δεν συμμετείχαν μόνο άνδρες αλλά και γυναίκες.
Σε ερώτηση της έρευνας αν οι Κύπριοι συμφωνούν ή διαφωνούν με την θέση ότι ο πιο σημαντικός ρόλο της γυναίκας είναι να φροντίζει το σπίτι και την οικογένεια, το 60% συμφώνησαν με αυτή τη θέση, καθιστώντας την χώρα μας ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά. Το όχι και τόσο περίεργο γεγονός είναι ότι η Ελλάδα ανήκει επίσης στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό που ανέρχεται στο 69%.

Σε μια όμως παρόμοια τοποθέτηση της έρευνας οι Κύπριοι και οι Κύπριες καλέστηκαν να τοποθετηθούν εάν «Ο πιο σημαντικός ρόλος ενός άνδρα είναι να βγάζει λεφτά», το αποτέλεσμα δίνει ανάσα αισιοδοξίας όσον αφορά την ισότητα των φύλων, αφού μόνον το 39% το ερωτηθέντων συμφώνησε. Ένα ποσοστό σχεδόν το μισό από το 69% των συμφωνηθέντων στην Ελλάδα.

Ο τελευταίος χάρτης του κειμένου αποτελεί το χάρτη στερεοτύπων σχετικά με θέματα ισότητας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Κύπρο να παίρνει την 12η θέση ανάμεσα σε 28 χώρες πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε τα επίπεδα την Σουηδίας που φιγουράρει στην τελευταία θέση.

Σε πιο «ευαίσθητες ερωτήσεις όπως για παράδειγμα αν είναι αποδεκτό «Οι  άνδρες να κλαίνε», οι Κύπριοι/ιες απάντησαν ότι συμφωνούν στο 80% . Αυτή βέβαια δεν είναι μια άποψη η οποία επηρεάζει προφανώς το αποτέλεσμα, αφού σε μι άλλη ερώτηση αν «Οι γυναίκες έχουν λιγότερη ελευθερία λόγω των οικογενειακών ευθυνών» η απάντηση είναι «Ναι», αφού αυτοί που συμφωνούν φτάνουν μέχρι το 70%.
*Μπορείται να δείτε όλες τις απαντήσεις αλλά και το χάρτι στις σελίδες: Ειδικό βαρόμετρο 465, χάρτης /i.redd.it/ με στοιχεία την www.news247.gr
Πηγή: reporter.com.cy

Send this to a friend