Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ “Οι άνθρωποι των υποψηφίων: Ποιοι στελεχώνουν τα επιτελεία”
“Οι άνθρωποι των υποψηφίων: Ποιοι στελεχώνουν τα επιτελεία”

“Οι άνθρωποι των υποψηφίων: Ποιοι στελεχώνουν τα επιτελεία”

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος μπήκε από νωρίς στην κούρσα των προεδρικών εκλογών, γι’ αυτό και πρώτος τέλεσε τα εγκαίνια των κεντρικών αλλά και των περισσότερων επαρχιακών επιτελείων του. Οι υπόλοιποι διεκδικητές της προεδρίας της Δημοκρατίας, είτε μπαίνουν αυτές τις μέρες στα επιτελεία τους είτε ακόμη ψάχνονται για τον κατάλληλο χώρο.

Το βασικό πρόβλημα, βεβαίως, των υποψηφίων δεν είναι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, αλλά τα κατάλληλα πρόσωπα για να τους πλαισιώσουν. Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις που τα διάφορα πόστα και οι τίτλοι ενός εκάστου αποτελούν αιτία πολέμου μεταξύ των δελφίνων, με τους υποψηφίους να πασχίζουν να μοιράσουν το παιχνίδι κατά τρόπο που να μην αφήσουν κάποιον παραπονεμένο. Δύσκολο πράμα οι ισορροπίες σε προεκλογική περίοδο.

Αβέρωφ ο… μαέστρος

Στο στρατόπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως κεντρικό εκλογικό επιτελείο για την ώρα λειτουργούν τα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ. Εντός των ημερών αναμένεται να γίνει η τελική επιλογή για τον χώρο όπου θα στεγάζεται το επιτελείο Αναστασιάδη μεταξύ τριών κεντρικών σημείων που αξιολογούν οι συνεργάτες του Προέδρου στη Λευκωσία.

Για τις υπόλοιπες επαρχίες έχουν ήδη επιλεγεί οι χώροι όπου θα στεγάζονται τα επαρχιακά επιτελεία. Πάντως, σε Προεδρικό και ΔΗΣΥ είναι κυριολεκτικά στο τρέξιμο αυτές τις μέρες, αφού θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα μέχρι τις 14 Οκτωβρίου που θα εξαγγείλει και επίσημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την υποψηφιότητά του. Η εξαγγελία δεν θα γίνει ασφαλώς στο Προεδρικό, ούτε και στον ΔΗΣΥ. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε άλλον χώρο, όπου αναμένεται να κάνουν δυναμική εμφάνιση και προσωπικότητες πέραν του ΔΗΣΥ που στηρίζουν την επανεκλογή Αναστασιάδη.

Το γενικό πρόσταγμα της προεκλογικής καμπάνιας του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Μετά από ένα διάστημα… συννεφιάς, οι σχέσεις των δύο αντρών φαίνεται να έχουν αποκατασταθεί και δεν θα μπορούσε να κρατά άλλος τα κλειδιά της προεκλογικής καμπάνιας από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν ο Αβέρωφ Νεοφύτου να “μετακομίσει” στο κεντρικό εκλογικό επιτελείο για να διευθύνει από εκεί την προεκλογική εκστρατεία. Πιθανό σενάριο είναι να έχει σημαντικό ρόλο στην καμπάνια Αναστασιάδη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από εκεί και πέρα, όπως και στην προεκλογική του 2013, μάνατζερ της εκστρατείας, λειτουργώντας περισσότερο ως γενικός διευθυντής, θα είναι και πάλι ο Κίκης Κυριακίδης. Καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου, εκτός απρόοπτου, θα έχει η Αννίτα Δημητρίου. Η επιλογή έγινε με το σκεπτικό ότι πέρα από ωραία εικόνα, είναι ένα φρέσκο πρόσωπο με ικανότητες, που μπορεί να χειριστεί τα ζητήματα και να αντεπεξέλθει σε δύσκολες τηλεοπτικές συζητήσεις.

Με αυτήν την επιλογή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να στείλει το μήνυμα ότι αξιοποιεί νέους ανθρώπους και ικανούς, ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής θα αναδειχθεί ιδιαίτερα και το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο Αναστασιάδη ήταν το Υπουργικό με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των τελευταίων δεκαετιών. Βέβαιη θεωρείται η αξιοποίηση στο κεντρικό εκλογικό επιτελείο Αναστασιάδη και των προερχόμενων από το ΔΗΚΟ στελεχών της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, θα αξιοποιηθούν οι γνώσεις του υφυπουργού παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα στη… γεωγραφία του ΔΗΚΟ.

Στο κεντρικό εκλογικό επιτελείο, που όπως είπαμε προσωρινά λειτουργεί στον ΔΗΣΥ, συμμετέχουν η ηγεσία του ΔΗΣΥ, η διεύθυνση οργανωτικού, η διεύθυνση γραφείου Τύπου, οι επαρχιακοί του ΔΗΣΥ, αλλά και κυβερνητικά στελέχη όταν κρίνεται σκόπιμο. Επικοινωνιακά θα καθοδηγήσει και πάλι τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η εταιρεία ΓΝΩΡΑ, αλλά και ο μόνιμος συνεργάτης του ιδίου και του ΔΗΣΥ τα τελευταία χρόνια, ο εξ Ελλάδος εκλογολόγος Στράτος Φαναράς.

Με Μέση και Στέφανο

Στον τρίτο όροφο κτηρίου επί της λεωφόρου Στροβόλου στεγάζεται το κεντρικό εκλογικό επιτελείο του Σταύρου Μαλά. Ήδη ο υποψήφιος Πρόεδρος και οι στενοί του συνεργάτες μπήκαν στο επιτελείο και επίσημα και πραγματοποίησαν τις πρώτες συσκέψεις στο τέλος της βδομάδας που πέρασε. Ως γνωστόν, επικεφαλής του επιτελείου Μαλά ορίστηκε ο πρώην βουλευτής Χρίστος Μέσης, ο οποίος επικεντρώνεται κυρίως στον πολιτικό σχεδιασμό. Καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου και επικοινωνίας ανέλαβε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Συντονιστικό ρόλο θα έχει Λεόντιος Φιλοθέου. Από πλευράς ΑΚΕΛ, επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας ορίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου. Ασφαλώς είναι ο μηχανισμός του ΑΚΕΛ που θα τραβήξει κουπί από οργανωτικής άποψης στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία θα έχει το επιτελείο, τουλάχιστον σε επίπεδο εικόνας, χωρίς βεβαίως να τίθενται στο περιθώριο τα στελέχη του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Μαλάς πέρασε με άνεση από τις κομματικές ομάδες βάσης, εξασφαλίζει σήμερα και επίσημα την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, το ζητούμενο όμως για να βρεθεί στον δεύτερο γύρο είναι όχι απλώς να συσπειρωθεί το ΑΚΕΛ, αλλά και να πείσει όσους αριστερούς ψηφοφόρους του απείχαν από προηγούμενες αναμετρήσεις να πάνε αυτή τη φορά στην κάλπη και να ενισχύσουν την προσπάθεια Μαλά. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τη συνεργασία του στα επικοινωνιακά με τον εξ Ελλάδος σύμβουλο Γιώργο Σεφερτζή, ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Μαλάς θα λειτουργήσει με τη δική του ομάδα συμβούλων.

Χρυσή επιλογή

Ο Χρύσης Παντελίδης ήταν το δεξί χέρι του Τάσσου Παπαδόπουλου επί προεδρίας του και ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε άλλη επιλογή για τη θέση του επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας. Ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών “Τάσσος Παπαδόπουλος” ανέλαβε χρέη campaign manager του Νικόλα Παπαδόπουλου και είναι ο εγκέφαλος της προεκλογικής του προσπάθειας. Στην επικοινωνιακή καθοδήγηση είναι ο Κώστας Παναγόπουλος.

Με τον Ελλαδίτη επικοινωνιολόγο συνεργάστηκε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ αμέσως μετά ανέλαβε την καθοδήγηση του Νικόλα Παπαδόπουλου. Χρέη οργανωτικού του επιτελείου ανέλαβε ο πρώην οργανωτικός της ΕΔΕΚ Γιάννος Ευσταθίου. Μάλιστα, θυμίζουμε ότι είχε παραιτηθεί από το Κίνημα για να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτελείο Παπαδόπουλου είναι το μοναδικό που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιος θα αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου. Υπεύθυνη Τύπου ορίστηκε η δημοσιογράφος και πρώην αρχισυντάκτρια της “Σημερινής”, Σκεύη Σταύρου. Στην καθημερινή διαχείριση συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι Τύπου των κομμάτων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ τέλεσε την περασμένη βδομάδα τα εγκαίνια του επιτελείου του στο κτήριο ΔΙΑΣ επί της Διαγόρου στην καρδιά της Λευκωσίας. Τη Δευτέρα θα δεξιωθεί λειτουργούς του Τύπου. Πρώτο προεκλογικό πάρτι για τους δημοσιογράφους.

Αποστόλου στο τιμόνι

Ο Ανδρέας Αποστόλου ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Γιώργου Λιλλήκα. Ως εκπρόσωπος Τύπου και υπεύθυνος για θέματα επικοινωνίας ορίστηκε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζένιος. Από εκεί και πέρα, ο κ. Λιλλήκας, όπως έπραξε και στην περίπτωση της δομής της Συμμαχίας, μοίρασε ρόλους ανάλογα με τον τομέα ενδιαφέροντος και δράσης ενός εκάστου. Για παράδειγμα, υπεύθυνος του προγράμματος ορίστηκε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι πρόκειται ουσιαστικά για μεταγραφική κίνηση από το ΔΗΚΟ.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, γνωστός από την παρουσία του ως γεν. διευθυντής της Ανόρθωσης, είναι γιος του στελέχους του ΔΗΚΟ Θέμη Θεμιστοκλέους. Τη γενική ευθύνη για τον τομέα της οικονομίας ανέλαβε η βουλευτής της Συμμαχίας Άννα Θεολόγου μαζί με τον Παναγιώτη Σαββίδη. Ο Γιώργος Λιλλήκας έχει ήδη εξαγγείλει την υποψηφιότητά του, ωστόσο πιο πανηγυρικός χαρακτήρας θα δοθεί στα εγκαίνια του κεντρικού του εκλογικού επιτελείου.

Ο χώρος έχει επιλεγεί ήδη, αλλά για την ώρα οι στενοί του συνεργάτες κρατάνε ως έκπληξη το ακριβές σημείο. Αντίθετα, είναι γνωστά τα δύο βασικά σλόγκαν της υποψηφιότητας Λιλλήκα: “Ασφαλής επιλογή” και “Η Κύπρος που αλλάζει”.

Πηγή: politis.com.cy

 

Send this to a friend