Home ΛΑΡΝΑΚΑ Οι πέντε πλουσιότεροι Κύπριοι δεν ζουν στην Ελεύθερη Κύπρο
Οι πέντε πλουσιότεροι Κύπριοι δεν ζουν στην Ελεύθερη Κύπρο

Οι πέντε πλουσιότεροι Κύπριοι δεν ζουν στην Ελεύθερη Κύπρο

Αμετάβλητη παραμένει εδώ και καιρό η ετήσια λίστα του Forbes αναφορικά με τους πλουσιότερους Κύπριους από τους οποίους όμως κανένας τους δεν ζει στα εδάφη που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία

Τα τρία αδέρφια Χατζηιωάννου φιγουράρουν στην πεντάδα την οποία συμπληρώνουν ο Νορβηγός Μεγιστάνας John Fredriksen που πήρε κυπριακή υπηκοότητα και ο Τουρκοκύπριος δισεκατομμυριούχος Suat Gunsel.

Ποιοι είναι και με τι ασχολούνται όμως οι πέντε Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι.

 

 

5) Ο Τουρκοκύπριος δισεκατομμυριούχος

Ο Σουάτ Γκουνσέλ είναι δισεκατομμυριούχος Τουρκοκύπριος που ζει και εργάζεται στα κατεχόμενα εδάφη μας. Έχει ιδρύσει και διοικεί το μεγαλύτερο «Πανεπιστήμιο» που βρίσκεται στα κατεχόμενα ενώ οι δραστηριότητες του επεκτείνονται στον τομέα των τραπεζών, στον τουρισμό, στην εμπορία καυσίμων και στις τηλεπικοινωνίες.

Μετά το «Πανεπιστήμιο Έγγυς Ανατολή» το 2013 ο Σουάτ ίδρυσε και το Πανεπιστήμιο Κερύνειας το οποίο ασχολείται με τις ναυτικές μελέτες. Πρόσφατα ο Τουρκοκύπριος μεγιστάνας ξόδεψε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια για να χτίσει το μεγαλύτερο τζαμί στους χώρους του «Πανεπιστημίου» «Έγγυς Ανατολη». Η τελευταία μεγάλη επένδυση του ήταν η ίδρυση τριών ιδιωτικών κλινικών σε Αμμόχωστο, Κερύνεια και Λευκωσία.

4) Κλέλια Χατζηιωάννου – Πως ρεζίλεψε τον Τσίπρα

Η Κλέλια Χατζηιωάννου είναι από τις γυναίκες που απασχολούν πολύ συχνά τα ΜΜΕ τόσο του Μονακό, όσο της Κύπρου και της Ελλάδας.

Πρόσφατα η πράξη της να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ (Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας) του Ιδρύματος «Χαμόγελο του παιδιού» επιδοκιμάστηκε από το σύνολο του τύπου της Ελλάδας που την ίδια ώρα κατέκριναν την κυβέρνηση Τσίπρα που δεν είχε προνοήσει να εξαιρέσει το ίδρυμα από τον φόρο.

Σε ηλικία 19 ετών η Κλέλια Χατζηιωάννου αρραβωνιάστηκε τον Ιωάννη Φράγκο, γόνο εξίσου εύπορης οικογένειας. Αφού παντρεύτηκαν το 1990 έζησαν στο Νέο Ψυχικό μέχρι το 1993 όταν και αποφάσισαν να χωρίσουν.

Μετά από μια δικαστική διαμάχη που κράτησε χρόνια η οικογένεια Χατζηιωάννου ζητούσε από την οικογένεια Φράγου 100 εκ. δολάρια που τους είχαν δανείσει. Πρόσφατα υπήρξε συμβιβασμός στην υπόθεση με την οικογένεια Φράγκου να επιστρέφει ένα μέρος του ποσού.

Σήμερα η Κλέλια Χατζηιωάννου έχει αναπτύξει ένα αξιοζήλευτο φιλανθρωπικό έργο, ενώ προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη.
3) Πόλυς Χατζηιωάννου – Ο βασιλιάς των τάνκερ

Ο Πόλυς Χατζηιωάννου αδερφός της Κλέλιας και του Στέλιου γεννήθηκε στο Λονδίνο και είναι ο μεγάλος της οικογένειας.

Ο Πόλυς χαμηλών τόνων διευθύνει από το Λονδίνο τη ναυτιλιακή εταιρία Polyar Shipping, ενώ διαθέτει γραφεία σε Λεμεσό, Πειραιά, Μονακό, στο Όσλο, στη Σιγκαπούρη, στη Μανίλα και στη Βομβάη.

Όπως και ο αδερφός του, ο Πόλυς έχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο αφού διευθύνει το Ίδρυμα Λουκάς Χατζηιωάννου. Η εταιρεία Polyar Shipping διαχειρίζεται σήμερα 34 πλοία και, μαζί με τα 18 υπό κατασκευήν πλοία, διαθέτει συνολικά 52.

Είναι γνωστό πως ο Πόλυς έχει πάθος με το ποδόσφαιρό και ουκ ολίγες φορές διάφορα σενάρια τον έφερναν στο προσκήνιο για την ανάληψη της προεδρίας της ΑΕΚ Αθηνών ενώ πριν αρκετά χρόνια ακούστηκε και το σενάριο πως επιθυμεί να αναλάβει την ομάδα του Απόλλωνα, χωρίς όμως κατι τέτοιο να επιβεβαιωθεί.
2) Σερ Στέλιος Μετά την Porsche, smart

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου ζει στο Μονακό και στη Βρετανία ενώ δεν χάνει ευκαιρία να ταξιδέψει στην Αθήνα όπου μεγάλωσε και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο. Ασχολήθηκε με την ναυτιλιακή εταιρεία του πατέρα του και αργότερα το 1995 ίδρυσε την εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet. Έχει ιδρύσει επίσης τις εταιρείες: EasyCar, EasyValue, EasyMoney, EasylnternetCafe και EasyCruiseOne.

Ο Σερ Στέλιος ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Στέλιος που εργάζεται για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και του περιβάλλοντος σε Κύπρο, Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία ενώ μέσω του ιδρύματος προσφέρει δωρεάν γεύματα σε χιλιάδες μαθητές σε Κύπρο και  Ελλάδα που το έχουν ανάγκη.

Το 2006 ανακηρύχτηκε ιππότης και τον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με τα δύο μικρά του γιότ στο Μονακό.

Όπως ο ίδιος είπε στο αεροδρόμιο πάει πάντα με λεωφορείο, ενώ πούλησε τη Porsche που είχε και κινείται με ένα smart και ένα υδριβικό Toyota prius.
1) Τζον Φρέντρικσεν  Ο άνθρωπος που πρόλαβε την κρίση

Θεωρείται ο πλουσιότερος εφοπλιστής στον κόσμο και πολιτογραφήθηκε Κύπριος το 2009 με στόχο να γλιτώσει τη βαριά φορολογία της χώρας του.

Λίγο καιρό πριν το κούρεμα αποφάσισε να αποσύρει τα εκατομμύριά του από την Τράπεζα Κύρπου όπως αποκάλυψε παλαιότερα η βρετανική εφημερίδα Economy times.Τα γραφεία του ομίλου Φρέντρικσεν βρίσκονται πάνω από ένα κατάστημα του οίκου κοσμημάτων «Tiffany» στο Τσέλσι της Αγγλίας. Από εκεί ελέγχεται το μεγαλύτερο μέρος της ροής του πετρελαίου ολόκληρου του κόσμου.

Κάθε πρωί ο 69χρονος επιχειρηματίας οργανώνει τα σχέδιά του όπως τότε που ξεκίνησε. «Εξακολουθώ να εργάζομαι με το ίδιο συναίσθημα όταν πρωτοξεκίνησα»,

Γιος οξυγονοκολλητή, γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1944 στη Βαλερένγκα, μια φτωχογειτονιά κοντά στο λιμάνι του Οσλο. Λίγο προτού κλείσει τα 16 του χρόνια, το 1960, παράτησε το σχολείο και έπιασε δουλειά σε μια τοπική ναυτιλιακή εταιρεία ως κούριερ. Γράφτηκε σε νυχτερινό σχολείο για να τελειώσει τα μαθήματά του, σύντομα όμως το σταμάτησε και αυτό.

Το 1964 φεύγει από τη Νορβηγία και πηγαίνει σε Σιγκαπούρη και Νέα Υόρκη όπου ανοίγει γραφεία και εργάζεται ως μεσίτης.

Το 1973 αγοράζει το πρώτο του φορτηγό, το «Caricom». Η επένδυση αυτή, όμως, θα αποβεί καταστροφική, καθώς ο κινητήρας του πλοίου χαλάει ανοιχτά της Καραϊβικής. Εκεί χάνει και τα πρώτα 700.000 δολάρια που είχε επενδύσει.

Το στραβοπάτημα αυτό τον οπλίζει με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή και, προφανώς, τη γνωστή του τύχη. Η ταχύτατη άνοδός του οφείλεται κατά πολύ στη σύρραξη του Ιράκ με το Ιράν στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στον γνωστό στη ναυτιλία «πόλεμο των δεξαμενοπλοίων» ο Φρέντρικσεν βγήκε τριπλά κερδισμένος.

Πηγή: reporter.com.cy

Send this to a friend