[ad_1]
Μιλώντας σε Τ/κ και Τούρκους δημοσιογράφους στο κτίριο της “αντιπροσωπείας” του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη μετά την τριμερή συνάντηση με τον Μπάν Κι μουν και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε τη συνάντηση ικανοποιητική λέγοντας ότι εάν οι Ε/κ δεν ήταν εναντίον ενός χρονοδιαγράμματος θα μπορούσε να ήταν πιο ικανοποιητική. Σημείωσε ότι ζήτησαν μεγαλύτερη συμβολή από τον ΓΓ, παρά το γεγονός ότι η θητεία του λήγει στο τέλος του χρόνου λέγοντας ότι αυτό άλλωστε αποτελεί και ένα χρονοδιάγραμμα.
Εάν κάποια τεχνικά ζητήματα μείνουν για το 2017 αυτό δεν θα δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία αλλά σε περίπτωση που εισέλθουμε στο νέο χρόνο με ανοικτά τα κύρια θέματα αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμούν, να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση μη λύσης, λέγοντας ότι χρόνος δεν είναι περιορισμένος μόνο για τους Τ/κ αλλά και για τους Ε/κ.
Δεν πρέπει να αναμένεται ένα θαύμα από την Νέα Υόρκη, συνέχισε, ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι “ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες σίγουρα δεν θα μπορούσε να βγει η είδηση για μια συμφωνία από την Νέα Υόρκη. Κατ` εμένα δεν υπάρχει λόγος να μας παρασύρει η απαισιοδοξία. Ούτε υπάρχει λόγος να δώσουμε αρνητικά μηνύματα. Σήμερα εδώ κάναμε πολύ περιεκτικές συνομιλίες. Αν και το θέμα του οδικού χάρτη δεν αντικατοπτρίζεται στην κοινή γνώμη, υπάρχει μια αντίληψη. Αν αυτή η αντίληψη δεν τεκμηριωθεί σε 3 μήνες, εάν πριν το 2017 δεν καθορίσουμε ξεκάθαρα το πλαίσιο, τότε θα υπάρχει λόγος για να είναι κάποιος απαισιόδοξος”.
Ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε το γεγονός ότι η τριμερής συνάντηση προβλεπόταν να διαρκέσει 45 λεπτά και τελικά διήρκεσε περίπου 1.5 ώρα, προσθέτοντας ότι έγινε μια λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων και η κάθε πλευρά προέβη στη δική της αξιολόγηση για τους πού βρισκόμαστε ενώ και ο ΓΓ τους μετέφερε τις δικές του απόψεις. Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, στην συνάντηση μετέφερε την άποψη ότι θα πρέπει με την επιστροφή των δύο ηγετών στην Κύπρο να ακολουθήσει μια εντατική εργασία, μέσα σε μερικές εβδομάδες να επιτύχουν την όσο το δυνατόν εφικτή πρόοδο στα σημεία που έχουν απομείνει στα 4 κεφάλαια και θα πρέπει να περάσουν σε μια διαφορετική μορφή. Αυτή η άποψη της τ/κ πλευράς, πρόσθεσε, είναι γνωστή και την γνωρίζει και η ε/κ πλευρά.
Γιατί, συνέχισε, ιδιαίτερα για τα θέματα του χάρτη, των ονοματολογιών και των ποσοστώσεων στο εδαφικό, επιθυμούν να συζητηθούν σε μια διαφορετική μορφή με την μορφή σειράς συναντήσεων και αμέσως μετά, χωρίς να χαθεί χρόνος, να περάσουμε σε μια πενταμερή συνάντηση για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Ο κ. Ακιντζί σημείωσε τον παράγοντα χρόνο, είπε ότι ιδιαίτερη σημασία σε αυτόν δίδει και ο ΓΓ λέγοντας ότι σήμερα ο Μπαν Κι μουν τους επιβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να συμβάλλει με κάθε τρόπο για την λύση του Κυπριακού και έδωσε ένα μήνυμα όσον αφορά τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού. “(Ο ΓΓ του ΟΗΕ) υπονόησε εκεί μια πενταμερή διάσκεψη και υπογράμμισε ότι θα ήταν υποβοηθητική για εμάς. Ακόμη ένα σημαντικό σημείο στην δήλωση του ΓΓ είναι ότι επικύρωσε ακόμη μια φορά σήμερα, τον στόχο του 2016. Γι` αυτό, με αυτή τη δήλωση του ΓΓ κάνουμε μια αρχή στην περίοδο που απέμεινε μπροστά μας”.
Με την επιστροφή τους στην Κύπρο, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, θα εισέλθουν σε μια διαδικασία εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων με στόχο να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό να σημεία που έχουν απομείνει στα 4 κεφάλαια και μετά να περάσουν σε μια διαφορετική μορφή (format) και σε επαφή με τον ΓΓ. “Εμάς η αντίληψή μας είναι αυτή, στη συνάντηση η κυρίαρχη άποψη ήταν αυτή”.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει την ίδια γνώμη με τον κ. Ακιντζί, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι συζητήθηκε ότι όλοι ομογνωμούν γι` αυτά αλλά το να καταγραφούν εγγράφως κάποιες ομογνωμίες, είπε, μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στην κοινή γνώμη. Στην δήλωση που ανέγνωσε, συνέχισε, ο ΓΓ μπορεί να μην υπεισήλθε με σαφήνεια στα όσα ο ίδιος εξέφρασε, ωστόσο εντός της τριμερούς η ατμόσφαιρα και η αντίληψη που υπήρξε ήταν αυτή. Ολοι αναγνωρίζουν τον παράγοντα χρόνο και πως το να αφεθεί το Κυπριακό σε εκκρεμότητα δεν θα ωφελήσει κανέναν.
Η τ/κ πλευρά, πρόσθεσε, με καλή πρόθεση θα εργαστεί για να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα σημεία που εκκρεμούν στα 4 κεφάλαια και θα πράξει ότι της αναλογεί για να περάσουμε μετά από αυτό σε μια διαφορετική μορφή συνομιλιών όπου θα συζητηθούν το εδαφικό και οι ασφάλεια και εγγυήσεις.
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ήρθε στη Νέα Υόρκη με στόχο έναν οδικό χάρτη, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε: “Αυτός είναι ο οδικός χάρτης. Πάνω στις συμφωνίες που υπάρχουν να εργαστούμε μερικές εβδομάδες γυρνώντας πίσω και να περάσουμε σε επαφή με τον ΓΓ σε έναν δρόμο προς μια διαφορετική μορφή (συνομιλιών)”.
Μπορεί, είπε, να υπάρξει αντιπαράθεση για τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά όλοι ξέρουν ότι με το τέλος του Δεκεμβρίου μένει ένα μικρό περιθώριο. “Γι` αυτό εφόσον όλες οι πλευρές λένε ότι έχουν πρόθεση για λύση θα πρέπει να δούμε ότι θα κάνουν τα απαραίτητα γι` αυτό. Εμείς θα κάνουμε ότι μας αναλογεί, θα περιμένουμε και την ε/κ πλευρά να το πράξει”.
Κατά τον κ. Ακιντζί από δω και πέρα δεν έχουν αξία πολύ τα λόγια, αλλά μπαίνουν σε μια περίοδο που θα πρέπει να γίνουν έργα και αυτή η περίοδος – όπως είπε – δεν θα είναι μακρά. “Εξάλλου δεν έχει μείνει χρόνος στον ΓΓ ο οποίος, μπορώ να πω, ότι ήταν ο πιο ενθουσιώδης από όλους γιατί εάν σημειωθεί μια επιτυχία στη δική του θητεία, αυτό θα ήθελε να το δει. Θέλει να συμβάλει σε αυτό το θέμα. Μας το είπε πολύ ξεκάθαρα. Είπε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του”.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν ήταν κάποιος εναντίον του ενδεχομένου θέματα όπως το εδαφικό, ο χάρτης, οι ποσοστώσεις και τα ονόματα περιοχής συζητηθούν εκτός Κύπρου σε μια σειρά συναντήσεων. Και αμέσως μετά, σημείωσε, να περάσουμε σε μια διαφορετική μορφή, με την συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, για να συζητηθούν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.
Για το θέμα του χρονοδιαγράμματος, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ε/κ πλευρά έχει δυσκολίες και δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο αλλά υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, όπως ανέφερε, λόγω της λήξης της θητείας του ΓΓ του ΟΗΕ στο τέλος του χρόνου. Επεσήμανε δε ότι και οι δύο πλευρές ζήτησαν την πιο ενεργό στήριξη του νυν ΓΓ, η θητεία του οποίου λήγει σε 3 μήνες. “Σημαίνει δηλαδή ότι προβλέπουμε να υπάρξει μια λύση μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Και ο κ. Αναστασιάδης με τις δηλώσεις του σήμερα επανέλαβε ότι παραμένει δεσμευμένος στο στόχο του 2016”. Γι` αυτό, εξήγησε ο κ. Ακιντζί, αν και ο κ. Μπαν στη δήλωσή του δεν μίλησε για χρονικό όριο, υπογράμμισε πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος και αυτό θεωρεί ο Τ/κ ηγέτης ότι είναι ένα επαρκές μήνυμα. “Μπορεί να μην αναφέρθηκε στον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη αλλά ο παράγοντας χρόνος και το πόσο σημαντικός είναι, είναι εκεί. Το λέω πολύ ξεκάθαρα και να μην ληφθεί λάθος, εάν αυτό το σημαντικό χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου, χαραμιστεί και το πρόβλημα περάσει ως έχει, στο 2017, πολύ φοβούμαι ότι η λύση θα μείνει για μια άλλη άνοιξη και εκείνη την άνοιξη η λύση που θα συζητείται θα είναι διαφορετική”.
Ερωτηθείς γιατί διήρκεσε τόσο η τριμερής συνάντηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν ήταν μια απλή συνάντηση αλλά συζήτησαν με σοβαρότητα αυτά τα θέματα, την επόμενη περίοδο, τι θα γίνει στο επόμενο στάδιο, πως θα γίνουν οι συζητήσεις, με πολλή λεπτομέρεια όλα αυτά.
Απαντώντας δε άλλη ερώτηση ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι βεβαίως υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί, είπε πως χωρίς την εκ περιτροπής προεδρία δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Κύπρο, είναι σημαντικό ζήτημα για την πολιτική ισότητα των Τ/κ και εάν δεν περιλαμβάνεται σε μια συμφωνία, αυτή δεν θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα. Εχουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτό το ζήτημα, στο οποίο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σε όλα, δεν έχει ξεκαθαρίσει, όπως είπε, ποιος και για πόση διάρκεια θα κατέχει ένα αξίωμα.
[ad_2]
Source link