[ad_1]
Η οριστικοποίηση του προγράμματος εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη με προσανατολισμό τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου και η επικείμενη νέα γεώτρηση από την Τοταλ στα όρια του κοιτάσματος ΖΟΡ της Αιγύπτου, ξεχωρίζουν στην ενεργειακή ατζέντα του 2016. Το κάδρο συμπληρώνει η επιστροφή της κοινοπραξίας ΕΝΙ KOGAS.
«Ευελπιστούμε με ακόμα μία τουλάχιστον γεώτρηση αλλά και την προώθηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων και των υπολοίπων εταιρειών οι οποίες είναι αδειοδοτημένες», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας.
Σε ότι αφορά τη Τοτάλ, ο Γαλλικός κολοσσός προγραμματίζει νέα γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 τον προσεχή Σεπτέμβριο, εάν μέχρι τότε επιλυθεί το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον Δήμο Λάρνακας.
Καίριας σημασίας για τον Υπουργό Ενέργειας, είναι και επικείμενη τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ Κύπρου Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 28 του μηνός. Καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να συνεχίσει την προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ και Αιγύπτου.
«Είναι πολύ σημαντικό να προωθήσουμε και γεωπολιτικά τις διμερείς και τις τριμερείς μας, ενδεχομένως και τετραμερείς μας σχέσεις», είπε.
Εντωμεταξύ για την Αίγυπτο αναχώρησε το απόγευμα ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης. Αποστολή του όπως ανέφερε η προετοιμασία της επόμενης τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
«Θα συναντήσω πέντε Υπουργούς, εκείνους που έχουν παρόμοιες αρμοδιότητες με τις δικές μου. Θα συζητηθούν θέματα γεωργίας, βιοκαλλιέργειας, υδάτων, εμπορίας αγροτικών προϊόντων και διαχείρισης αποβλήτων», ανέφερε ο κ. Κουγιάλης.
Θα υπάρξει, αποκάλυψε και μια νέα συνάντηση στις 10 του μηνός στην Αίγυπτο όπου θα τεθεί και το θέμα της προστασίας της Μεσογείου από τις δραστηριότητες εξόρυξης όλων των χωρών στην περιοχή. «Θα γίνει μια σύσκεψη τεχνοκρατών των τριών χωρών και θα ακολουθήσει η τριμερής με τους αρχηγούς κρατών/κυβερνήσεων των τριών χωρών, η οποία δεν έχει καθοριστεί ακόμα».
Πέραν της εμπορικής και οικονομική πτυχής επί τάπητος θα μπουν και τα θέματα της Ασφάλειας, όπως αυτό της από κοινού αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου ατυχήματος ή διαρροής από τις πλατφόρμες εξόρυξης, στην Ανατολική Μεσόγειο.
[ad_2]
Source link