[ad_1]
Σε φιάσκο με ανησυχητικές προεκτάσεις εξελίσσεται η υπόθεση με τον πρώην αρχηγό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και το ρόλο που έπαιξε στο πραξικόπημα που επιχειρήθηκε στη χώρα. Ο πτέραρχος και μέλος του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου της Τουρκίας, Ακίν Όζτουρκ, είχε συλληφθεί το πρωί του Σαββάτου και έκτοτε ανακρινόταν από τις αρχές.
Το απόγευμα της Δευτέρα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» είχε μεταδώσει ότι ο Όζτουρκ ομολόγησε πως ήταν η ηγετική φιγούρα πίσω από το πραξικόπημα.
Ωστόσο, τις επόμενες ώρες, δύο ιδιωτικά πρακτορεία ειδήσεων της Τουρκίας, μετέδωσαν πως ο Όζτουρκ ουδέποτε ομολόγησε τα περί ηγετικής συμμετοχής του στο πραξικόπημα. Στο διαδίκτυο διέρρευσε, μάλιστα, το κείμενο από την κατάθεσή του, στην οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.
Τα περί άρνησης του Οζτούρ μεταδόθηκαν αρχικά από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στη συνέχεια η κατάθεση διέρρευσε, με αποτέλεσμα το πρακτορείο «Ανατολή» να υποχρεωθεί να ακυρώσει το αρχικό του τηλεγράφημα και να αποσύρει τη σχετική ανάρτηση.
Στην κατάθεση, όπως αυτή έχει διαρρεύσει, ο Οζτούρκ φέρεται να δηλώνει: «Δεν έχω σχεδιάσει, ούτε διευθύνει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ούτε γνωρίζω ποιος το σχεδίασε και το διεύθυνε».
Ο τούρκος πτέραρχος λέει επίσης ότι «μάρτυρες για το ότι δεν συμμετείχα στο πραξικόπημα, είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί της αεροπορίας. Θα ήθελα να καταθέσουν».
Ο Οζτούρκ σημειώνει, επίσης, ότι είναι από αυτούς που έχουν αγωνιστεί εναντίον του τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Ανησυχητικές είναι και οι φωτογραφίες του Οζτούρκ που έχουν δημοσιευτεί, καθώς ο πτέραρχος φαίνεται με κακώσεις στο πρόσωπό του.
Η πορεία του Οζτούρκ στον τουρκικό στρατό
Ο Οζτούρκ ανέλαβε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τον Αύγουστο του 2013, αφού λόγω της σύλληψης τότε πολλών αξιωματικών στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα», πήρε τον βαθμό του πτέραρχου.
Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε και αντικαταστάθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Δεν αποστρατεύτηκε όμως και ορίστηκε ως ένα από τα 16 μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που πραγματοποιεί τις κρίσεις στο στράτευμα.
Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, τους αρχηγούς των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής, τους διοικητές των τεσσάρων στρατιών, τους διοικητές της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Στόλου, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και ένα μέλος.
[ad_2]
Source link