Έργα ανάπλασης στον Αη Γιάννη Λάρνακας: Ο κόσμος έχει το λόγο…
Αντιδρούν οι κάτοικοι της ενορίας Αη Γιάννη στην πρόνοια που συμπεριλαμβάνεται στ’ αρχικά σχέδια ανάπλασης της περιοχής τους, και συγκεκριμένα όπως το υφιστάμενο πάρκο μετατραπεί σε πλατειακό χώρο.
Οι κάτοικοι δεν αποδέχονται την κατάργηση του μοναδικού χώρου πρασίνου που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή στην ενορία τους, γεγονός που, όπως πληροφορούμαστε, βάζει σε δεύτερες σκέψεις τους αρμόδιους στο Δήμο Λάρνακας όσον αφορά τον σχεδιασμό των έργων ανάπλασης που αναμένεται να εκτελεστούν στον Αη Γιάννη. Γι’ αυτό και ήδη γίνονται κάποιες αλλαγές στα στ’ αρχικά σχέδια, αλλαγές οι οποίες θα παρουσιαστούν ενώπιον των κατοίκων για τελική έγκριση, προτού προχωρήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης του έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Δήμος Λάρνακας θα προσπαθήσει να πείσει τους κατοίκους ν’ αποδεχθούν τα νέα σχέδια, αφού στόχος είναι τ’ όλο έργο να προκηρυχθεί εντός του 2016. Άλλωστε, πρόκειται για ένα πολεοδομικό έργο, το οποίο εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την επίσκεψή του στη Λάρνακα το περασμένο καλοκαίρι. Οι αλλαγές στα σχέδια αφορούν περισσότερο πράσινο στο χώρο και τοποθέτηση παιχνιδιών για μικρά παιδιά. Το θέμα της ανάπλασης του Αη Γιάννη συζητήθηκε και κατά την τελευταία συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε όπως προωθήσει άμεσα τις διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή φόρμουλα.
Η μελέτη για την ανάπλαση του Αη Γιάννη, που εδώ και χρόνια παραμένει μία παραμελημένη ενορία, αφορά, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία δακτυλίου ελέγχου της κυκλοφορίας των οχημάτων, πεζόδρομους, πλατείες, βελτίωση πεζοδρομίων καθώς και τη δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου. Ο σχεδιασμός των εργασιών ανάπλασης στοχεύει στην ανάδειξη παλιών κτιρίων και μνημείων της περιοχής, ενώ έμφαση θα δοθεί και στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης ενορίας, στην οποία συνυπάρχουν ορθόδοξη εκκλησία, καθολική εκκλησία καθώς και τζαμί.
Στόχος των εργασιών που θα γίνουν είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της ενορίας και ταυτόχρονα η ανάδειξη της πλούσιας αρχιτεκτονικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής της αξίας. Το κόστος των έργων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.