Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δραματική η κατάσταση στην κοιλάδα Σολέας
Δραματική η κατάσταση στην κοιλάδα Σολέας

Δραματική η κατάσταση στην κοιλάδα Σολέας

[ad_1]

Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Ευρύχου, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν μάχη με τις φλόγες. 

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 13.25 σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση, καίει πευκοδάσος και απειλεί κατοικημένες περιοχές ενώ έχουν εκκενωθεί προληπτικά το Κουρδαλι και τα Σπήλια. Την ίδια ώρα εξοχικές κατοικίες στην Ευρύχου έχουν παραδοθεί στις φλόγες,.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για να διασωθούν ιερά κειμήλια από την εκκλησίας της Παναγιάς Χρυσοκουρδαλιώτισσας. 

Έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής 10 πυροσβεστικά οχήματα από τους Σταθμούς Λευκωσίας και μεγάλη δύναμη του Τμήματος Δασών. Εφαρμόζεται το Εθνικό σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ αφού επιχειρούν αυτή την στιγμή 10 πτητικά μέσα συμπεριλαμβανομένων 3 αεροπλάνων του Ισραήλ ενώ έχει ζητηθεί και βοήθεια από την Ελλάδα.

Έγινε επίσης ανάκληση προσωπικού των Πυροσβεστικών Σταθμών Λευκωσίας. 

Την ίδια ώρα προσοχή συστήνει η Αστυνομία στους οδηγούς στην ευρύτερη περιοχή Κακοπετριάς και Ευρύχου, λόγω των καπνών από την πυρκαγιά.



ΥΠΕΣ: Σε πλήρη συντονισμό όλες οι δυνάμεις

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ αργότερα απόψε αναμένονται στην Κύπρο τα καναντέρ από Ελλάδα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Διευκρίνισε ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας συνομίλησε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και διαβεβαίωσε ότι τα καναντέρ θα πρέπει να αναμένονται στο νησί απόψε. Αναμένεται ότι τα αεροσκάφη θα είναι σε θέση να κάνουν τις πρώτες ρίψεις νερού αύριο, με το πρώτο φως της ημέρας.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι έχουμε στη διάθεσή μας τα τρία ισραηλινά αεροσκάφη τα οποία παραμένουν στην Κύπρο , καθώς και άλλα πτητικά μέσα.

Σε ό,τι αφορά την εκκένωση χωριών είπε ότι δόθηκαν οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα για καθαρά προληπτικούς λόγους. Σημείωσε πως δεν συντρέχει λόγος πανικού και ότι όλες οι υπηρεσίες του κράτους είναι σε πλήρη συντονισμό και προγραμματισμό για αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου.

“Παλεύουμε με το χρόνο και με τις καιρικές συνθήκες, επικρατούν άνεμοι στην περιοχή, τα αεροσκάφη θα επιχειρούν ενόσω υπάρχει φως”, δήλωσε.Είπε ακόμη ότι έγινε επικοινωνία και με Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης έτσι ώστε μόλις τα αεροσκάφη από Ελλάδα φτάσουν στην Κύπρο να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.Ο κ. Χάσικος τέθηκε επικεφαλής συντονιστής όλων των τμημάτων και υπηρεσιών (ΠΥ, Τμήμα Δασών, Πολιτική Άμυνα κλπ) που συνδράμουν την μεγάλη προσπάθεια για κατάσβεση της φωτιάς.


Μιλώντας στο ant1iwo o κοινοτάρχης Ευρύχου Ξενής Ξενοφώντος, έκανε λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση.

Send this to a friend