Σχολεία της Λάρνακας αλλάζουν πρόσωπο – Έργα εκατομμυρίων σε Αραδίππου, Δροσιά και Ευρυβιάδειο
Της Ειρήνης Αντωνίου
Η Λάρνακα συγκαταλέγεται στις επαρχίες που αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από τον νέο κτηριολογικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη σχολική χρονιά 2026-2027, με έργα εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να αναβαθμίσουν ουσιαστικά τις εκπαιδευτικές υποδομές της επαρχίας.
Το μεγαλύτερο έργο αφορά την ανέγερση της Νέας Τεχνικής Σχολής Πράσινων Επαγγελμάτων Αγίου Λαζάρου στην Αραδίππου, προϋπολογισμού €36,5 εκατομμυρίων.
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές επενδύσεις των τελευταίων ετών στη Λάρνακα, η οποία αναμένεται να ενισχύσει την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, προσφέροντας στους μαθητές σύγχρονες εγκαταστάσεις και νέες ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ασφάλεια των υφιστάμενων σχολικών μονάδων της επαρχίας. Στον προγραμματισμό του Υπουργείου περιλαμβάνονται έργα αντισεισμικής αναβάθμισης στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας και στο Γυμνάσιο Δροσιάς, δύο σχολεία με μακρά ιστορία που εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες μαθητές.
Παράλληλα, συνεχίζονται, σε συνεργασία με τις Σχολικές Εφορείες, έργα συντήρησης και αναβάθμισης σε σχολικές μονάδες της Λάρνακας, με στόχο τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία ενός ακόμη πιο ασφαλούς και λειτουργικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.
Συνολικά, το πρόγραμμα του Υπουργείου περιλαμβάνει 23 μεγάλα έργα σε όλη την Κύπρο, συνολικής αξίας άνω των €125 εκατομμυρίων. Ωστόσο, η Λάρνακα ξεχωρίζει, καθώς φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του σχεδιασμού, ενώ παράλληλα ενισχύεται με σημαντικές παρεμβάσεις σε υφιστάμενες σχολικές μονάδες.
Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να αναβαθμίσουν την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης στην επαρχία, να ενισχύσουν την ασφάλεια των σχολικών υποδομών και να δημιουργήσουν καλύτερες προοπτικές για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Λάρνακας.









