Ιωαννίδης: Επιτάχυνση στις επιστροφές Σύρων – Χρηματικά κίνητρα & άδειες εργασίας
Τη φιλοσοφία και τους στόχους του νέου σχεδίου εθελούσιου επαναπατρισμού Σύρων υπηκόων παρουσίασε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Δρ Νικόλας Ιωαννίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Sigma.
Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα βασίζεται σε πιλοτική δράση που εφαρμόστηκε το περασμένο καλοκαίρι και αποσκοπεί αφενός στη διευκόλυνση της επιστροφής Σύρων στη χώρα τους και αφετέρου στη διατήρηση εργατικού δυναμικού που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, περίπου 5.000 Σύροι έχουν ήδη αποσύρει αιτήσεις ασύλου ή έχουν ανακαλέσει το καθεστώς διεθνούς προστασίας τους και έχουν επιστρέψει στη Συρία μετά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι ένα μέλος της οικογένειας, συνήθως ένας από τους δύο συζύγους, θα μπορεί να παραμείνει στην Κύπρο με άδεια εργασίας για δύο χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα επιστρέφουν στη Συρία λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση για την επανένταξή τους.
«Δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να επιστρέψουν με αξιοπρέπεια, έχοντας οικονομική στήριξη για να επανεκκινήσουν τη ζωή τους, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η οικονομική στήριξη της οικογένειας από το μέλος που θα συνεχίσει να εργάζεται στην Κύπρο», ανέφερε.
Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και ότι τα χρηματικά κίνητρα προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται ειδικά για την ενίσχυση των επιστροφών μεταναστών.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έχουν ήδη απορριφθεί περισσότερες από 1.500 αιτήσεις ασύλου Σύρων, καθώς οι αρμόδιες αρχές κρίνουν ότι πλέον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας λόγω της αλλαγής των συνθηκών στη Συρία. Επιπρόσθετα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανάκλησης καθεστώτων διεθνούς προστασίας που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν.
Αναφερόμενος στη συνολική εικόνα του μεταναστευτικού, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι οι παράτυπες αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 90% σε σύγκριση με το 2022, αποδίδοντας τη βελτίωση στα μέτρα επιτήρησης, την ταχύτερη εξέταση αιτήσεων ασύλου και την ενίσχυση του συστήματος επιστροφών.
Όπως είπε, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επαναπατριστεί περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν από περίπου 24.000 σε λιγότερες από 14.000.
Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση του συστήματος ασύλου και των δομών φιλοξενίας, διατηρώντας παράλληλα μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική που θα καλύπτει και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μέσω της νόμιμης μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, σήμερα στην Κύπρο διαμένουν περίπου 20.000 Σύροι, είτε ως αιτητές ασύλου είτε ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας.
Πηγή: Sigmalive






