
Ο ΕΟΑ Λάρνακας στηρίζει την καινοτόμα έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου για ανάπτυξη συστήματος επιτήρησης των λυμάτων της πόλης της Λάρνακας για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας
Με επιτυχία παρουσιάστηκαν τα ευρήματα του έργου Wastewater–Based Public Health Sentinel, στο διεθνές συνέδριο 22nd Health Related Water Microbiology Conference (WaterMicro2025), που πραγματοποιήθηκε στο Άμερσφοορτ της Ολλανδίας.
Η ερευνήτρια του Ερευνητικού Κέντρου «Νηρέας» του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Άντρεα Ναζίρη, παρουσίασε την ερευνητική εργασία που αφορά τη μελέτη της μικροβιακής αντοχής κλινικού ενδιαφέροντος και της παρουσίας παθογόνων στα αστικά λύματα της Λάρνακας, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνικές μοριακής βιολογίας όπως η qPCR και η ολική γονιδιωματική αλληλούχιση (whole-genome sequencing).
Το έργο «Wastewater-Based Public Health Sentinel», συνολικού προϋπολογισμού €250.000, υλοποιείται από το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «Νηρέας» του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Οκτώβριο του 2022, στο πλαίσιο ερευνητικής συμφωνίας διάρκειας 36 μηνών που έχει υπογραφεί με τον ΕΟΑΛ, και χρηματοδοτείται μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο ΕΟΑΛ συμμετέχει ενεργά στο έργο, προσφέροντας τις υποδομές αποχέτευσης, καθώς και τεχνική στήριξη για την εφαρμογή της μεθοδολογίας επιτήρησης αστικών λυμάτων.
Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης της δημόσιας υγείας μέσω της επιτήρησης λυμάτων για την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών και της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, για την κατανόηση της κατάστασης της δημόσιας υγείας της Λάρνακας.
Η συνεργασία αυτή του ΕΟΑΛ, μέσω της παροχής της απαραίτητης υποδομής αποχέτευσης της Λάρνακας, και του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα συμβάλει ουσιαστικά στη βαθύτερη κατανόηση της κατάστασης της δημόσιας υγείας της πόλης της Λάρνακας σε τοπικό επίπεδο, μέσω της κατανόησης της παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών και παραγόντων αντοχής στα αντιβιοτικά κλινικού ενδιαφέροντος, που υπάρχουν στα αστικά λύματα.
Ο πιο πάνω στόχος επιτυγχάνεται μέσα από τη συλλογή δειγμάτων η οποία πραγματοποιείται συστηματικά σε επιλεγμένα γεωγραφικά σημεία της Λάρνακας, όπως αστικές και τουριστικές περιοχές, το Γενικό Νοσοκομείο, ο Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας και η μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων της πόλης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν τις επιστημονικές προσπάθειες για τη βελτιστοποίηση της μεθοδολογίας ανάλυσης των λυμάτων και συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εναρμόνιση και καθιέρωση διεθνών πρωτοκόλλων για την επιτήρηση της μικροβιακής αντοχής μέσω των αστικών αποβλήτων.
Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη και προστασία της δημόσιας υγείας της Λάρνακας, αξιοποιώντας την καινοτομία και την επιστημονική τεκμηρίωση ως εργαλεία πολιτικής υγείας και περιβαλλοντικής διαχείρισης.