
«Αστακός» οι παραλίες ωοτοκίας εντός των Βρετανικών Βάσεων – Εντοπίστηκαν περισσότερες από 100 φωλιές χελωνών
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Πέραν των 100 φωλιών χελωνών σε παραλίες ωοτοκίας εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων έχουν καταγραφεί από τις αρχές περασμένου Μαΐου. Το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βάσεων ανακοίνωσε ότι εμπειρογνώμονες έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή ειδικού πρωτοκόλλου προστασίας των πράσινων χελωνών και των χελωνών Καρέτα, δίνοντας έμφαση στην ελάχιστη ενόχλησή τους.
Εκτιμάται ότι μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια καταφέρνει να φτάσει στην ενηλικίωση, γι’ αυτό και το έργο του Τμήματος Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, σε εθελοντές που περπατούν καθημερινά κατά μήκος των παραλιών για να εντοπίσουν τα χνάρια των χελωνών.
Εξηγώντας τη διαδικασία προστασίας των φωλιών, η ανώτερη λειτουργός Περιβάλλοντος των Βάσεων, Αλεξία Περδίου, ανέφερε ότι οι φωλιές των χελωνών προστατεύονται με αλουμινένια κλουβιά και με προειδοποιητικές πινακίδες, χωρίς καμιά άλλη επέμβαση μέχρι να εκκολαφθούν.
«Τα χελωνάκια αφήνονται να βγουν από τις φωλιές και να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα χωρίς επίβλεψη ή βοήθεια. Τα πρώτα τους βήματα στην άμμο είναι απαραίτητα, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποτυπώσουν τα χαρακτηριστικά της παραλίας και να επιστρέψουν στην ίδια παραλία όταν ενηλικιωθούν προκειμένου να γεννήσουν.
Οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση διαταράσσει αυτό το ζωτικό φυσικό ένστικτο», σημείωσε, προσθέτοντας πως τα χελωνάκια που βγαίνουν από τις φωλιές είναι πολύ ευαίσθητα στις παρενοχλήσεις. Εξού και καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για προστασία των παραλιών ωοτοκίας.
Σύμφωνα με τις Βρετανικές Βάσεις, τα μέτρα που ξεκίνησαν να λαμβάνονται αποσκοπούν στη φυσική προστασία των οικοτόπων με αστυνόμευση, ούτως ώστε να προλαμβάνονται και να καταγγέλλονται παράνομες δραστηριότητες, όπως είναι η κατασκήνωση κατά τις νυχτερινές ώρες, το άναμμα φωτιάς, η παρουσία σκύλων στις παραλίες ωοτοκίας και η διοργάνωση πάρτι στις ακτές με έντονο φωτισμό.
Τα σχέδια αστυνόμευσης διασφαλίζουν, επίσης, ότι τα εστιατόρια που λειτουργούν στις παραλίες αυτές θα πρέπει να συμμορφώνονται με την περιβαλλοντική νομοθεσία, το Νόμο περί Προστασίας της Παραλίας, καθότι οι άδειες λειτουργίας που παραχωρούνται από τις Βάσεις απαγορεύουν την τοποθέτηση ξαπλώστρων και ομπρελών στις παραλίες μεταξύ 7 μ.μ. και 7 π.μ.
Η κ.Περδίου ξεκαθάρισε, ακόμα, πως οποιαδήποτε παρενόχληση σε χελώνα ή φωλιά απαγορεύεται βάσει του Νόμου των Β.Β. περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής και οι παραβάτες θα υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι τρία έτη, πρόστιμο μέχρι 17 χιλιάδες ευρώ ή και τα δύο.
Αριθμός ρεκόρ φωλιών
——————————–
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αριθμός ρεκόρ όσον αφορά τις φωλιές χελωνών σε παραλίες εντός των Βρετανικών Βάσεων, γι’ αυτό κι εκφράζεται η πεποίθηση πως οι συστηματικές, επιστημονικά βασισμένες, πρακτικές προστασίας, αλλά και η αυστηρή αστυνόμευση θα επιφέρουν παρόμοια αποτελέσματα και τη φετινή χρονιά. «Ελπίζουμε ότι η περίοδος ωοτοκίας του 2025 θα είναι εξίσου επιτυχημένη.
Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεχή συνεργασία με εθελοντές, τις τοπικές αρχές και με τα αρμόδια τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι η αφοσίωση και η συνεργασία τους συνέβαλαν σε αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα», υπογράμμισε η ανώτερη λειτουργός Περιβάλλοντος των Βάσεων.
Προέτρεψε, ταυτόχρονα, όλους τους επισκέπτες των παραλιών ωοτοκίας να συνδράμουν στην προστασία των χελωνών και να καταγγέλλουν όποιες παράνομες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα ή να ενημερώνουν την Αστυνομία των Β.Β. όταν εντοπίζουν τραυματισμένες χελώνες στον αριθμό 1443.