Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Σε κόμβο επαναπατρισμού χιλιάδων Ισραηλινών και ξένων υπηκόων έχει μετατραπεί η Λάρνακα, αφού από το πρωί της Τετάρτης (18/6) ξεκίνησαν οι πτήσεις επιστροφής Ισραηλινών στη χώρα τους μέσω του διεθνούς αερολιμένα της πόλης.

Πρόκειται για άτομα που είτε παραθέριζαν, είτε βρισκόντουσαν στην Κύπρο για άλλους λόγους, τα οποία εγκλωβίστηκαν στο νησί μας μετά το κλείσιμο των δύο αεροδρομίων του Ισραήλ λόγω των πυραυλικών επιθέσεων με το Ιράν.

Σύμφωνα με την Hermes Airports, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας ήταν προγραμματισμένες 13 ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού Ισραηλινών, εννέα προς Χάιφα και τέσσερις προς Τελ Αβίβ, αφού προηγουμένως η ισραηλινή κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για την έναρξη των πτήσεων. Στόχος ήταν να επαναπατριστούν πέραν των 1.000 Ισραηλινών. Οι πτήσεις διενεργήθηκαν από τις εταιρείες Air Haif και EL – AL.

Πτήσεις επαναπατρισμού Ισραηλινών πραγματοποιήθηκαν και από την Αθήνα καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ, περίπου 150.000 Ισραηλινοί βρίσκονται αυτή την περίοδο εκτός χώρας, εκ των οποίων οι 50.000 έχουν αιτηθεί άμεσο επαναπατρισμό.

Εξάλλου, το πρωί της Τετάρτης αφίχθη στο λιμάνι Λάρνακας από τη Χάιφα το κρουαζιερόπλοιο Grown Iris, το οποίο μετέφερε πέραν των 1500 ξένων υπηκόων, Αμερικανούς, Αυστραλούς, Αργεντινούς και Καναδούς, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο Ισραήλ και βρήκαν καταφύγιο στο νησί μας. Κάποιοι από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου κατέλυσαν προσωρινά σε ξενοδοχεία και τις προσεχείς μέρες θα αναχωρήσουν, ενώ κάποιοι άλλοι μετέβησαν απευθείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ψάχνοντας πτήσεις για να ταξιδέψουν στις χώρες τους.

Στις αίθουσες του αερολιμένα παρατηρήθηκε αυξημένη επιβατική κίνηση, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια με την παρουσία ένοπλων αστυνομικών. Με το κρουαζιερόπλοιο Grown Iris δεν ταξίδεψαν Κύπριοι, ενώ η επιχείρηση απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από το Ισραήλ δεν εντάσσεται στο Σχέδιο Εστία.

Να σημειωθεί, ότι πριν ξεκινήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, το Grown Iris εκτελούσε τακτικές κρουαζιέρες προς το λιμάνι Λάρνακας μεταφέροντας κυρίως Ισραηλινούς τουρίστες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Ισραήλ, το ίδιο κρουαζιερόπλοιο, που είναι χωρητικότητας 2.000 επιβατών, την Πέμπτη (19/6) αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού για να μεταφέρει περίπου 1600 Ισραηλινούς, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στη χώρα τους. Τις επόμενες μέρες το Grown Iris ενδέχεται να εκτελέσει και άλλα δρομολόγια Χάιφα – Λεμεσού για τον ίδιο σκοπό.

Τρομακτική κι επικίνδυνη χαρακτήρισαν την κατάσταση στο Ισραήλ εξαιτίας της εκτόξευσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν, ξένοι υπήκοοι, οι οποίοι έτυχε τις προηγούμενες μέρες να βρεθούν στην γειτονική χώρα για διακοπές ή για άλλους σκοπούς.

Χθες το πρωί ένας μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών, που είχαν φθάσει προηγουμένως στο λιμάνι Λάρνακας με το κρουαζιερόπλοιο Crown Iris, βρέθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης προκειμένου να βρουν πτήσεις για να επαναπατριστούν.

Ο Νιλ κατάγεται από την Αμερική και είχε πάει στο Ισραήλ για διακοπές μαζί με την οικογένειά του. Επειδή, όμως, η κατάσταση έγινε επικίνδυνη, αναγκάστηκε να αναχωρήσει εκτάκτως και να επιστρέψει στις ΗΠΑ. «Την ημέρα η κατάσταση είναι ομαλή, αλλά τη νύχτα, όταν αρχίζουν να εκτοξεύονται οι πύραυλοι από το Ιράν, ο κόσμος πανικοβλημένος τρέχει να προστατευτεί καταφύγια. Στην Κύπρο αισθανόμαστε ασφαλείς», σημείωσε. Η Κρίστα, από τη Μινεσότα των ΗΠΑ, μετέβη με γκρουπ στο Ισραήλ για διακοπές, οι οποίες όμως τέλειωσαν άδοξα λόγω του πολέμου. «Την ώρα των βομβαρδισμών το ξενοδοχείο μας άδειαζε κυριολεκτικά και όλος ο κόσμος, τουρίστες και προσωπικό, έτρεχαν στα καταφύγια», ανέφερε.

Η Μάτι, 35 ετών, επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ταξίδεψε στο Ισραήλ με το βρέφος της ηλικίας μόλις πέντε μηνών. Οι δημοσιογράφοι την εντόπισαν να κάθεται στο πάτωμα του αεροδρομίου κρατώντας το μωρό της, αναμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου αποσκευών και διαβατηρίων προκειμένου να επιστρέψει στη χώρα της. «Είχα πάει Ισραήλ για να επισκεφθώ συγγενικά μου πρόσωπα. Δεν φανταζόμουν, όμως, ότι λόγω του πολέμου θα αναγκαζόμουν να μείνω τόσες πολλές μέρες. Ευτυχώς κατάφερα να επιβιβαστώ στο κρουαζιερόπλοιο κι έφτασα στην Κύπρο. Δεν γνωρίζω πότε και πώς θα επιστρέψω στις ΗΠΑ», δήλωσε φανερά ταλαιπωρημένη.

Στο μεταξύ, Κύπριοι πολίτες έχουν επαναπατριστεί από το Ισραήλ, μέσω Αιγύπτου, έπειτα από επιχείρηση που διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η επιχείρηση επαναπατρισμού ολοκληρώθηκε με ασφάλεια την Τετάρτη.

Οι Κύπριοι, μαζί με Ελλαδίτες επαναπατρισθέντες, μετέβησαν από το Ισραήλ στο τουριστικό θέρετρο Sharm El Sheikh της Αιγύπτου και από εκεί με αεροσκάφη C-130 και C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας αφίχθηκαν στην Αθήνα. Μέσω αυτών των πτήσεων διευκολύνθηκαν, επίσης, πολίτες ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Εστία, Κύπριοι πολίτες διέφυγαν από το Ισραήλ και επαναπατρίστηκαν μέσω Ιορδανίας με τη βοήθεια της σλοβακικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ένας πολύ μικρός αριθμός Κυπρίων που ήταν στο Ιράν θα επαναπατριστούν μέσω Αρμενίας.

Τέσσερις Κύπριοι, οι οποίοι βρισκόντουσαν στο Ισραήλ για σκοπούς θεραπείας, επέστρεψαν στο νησί με ιπτάμενο ασθενοφόρο, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για επιστροφή και άλλων Κυπρίων ασθενών με τους συνοδούς τους.

 

Το φθινόπωρο τοποθετούνται οι όποιες εξελίξεις σε σχέση με τη δημιουργία της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λάρνακα.

Την εν λόγω σχολή εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Λάρνακα τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο περιφερειακής σύσκεψης. Πλέον, το επόμενο βήμα που απαιτείται ώστε να τροχιοδρομηθούν οι διαδικασίες για τη νέα πανεπιστημιακή σχολή πρέπει να γίνει μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων και συγκεκριμένα πρέπει να γίνει η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυσή της. Με δεδομένο, όμως, ότι η Βουλή θα κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές στις 15 Ιουλίου, εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει κατορθωτό μέχρι τα μέσα Ιουλίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Οπόταν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι οποίες εξελίξεις μετατίθενται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ήδη, η Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ έχει λάβει το πράσινο φως της κυβέρνησης κι έχει εγκριθεί από τα αρμόδια σώματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου. Έπειτα από ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου, τον περασμένο Απρίλιο, η ίδρυση της σχολής εγκρίθηκε ομόφωνα και από το συμβούλιο του πανεπιστημίου. Με τις δύο αυτές αποφάσεις έκλεισε το κεφάλαιο των εγκρίσεων από τα σώματα του πανεπιστημίου και η διαδικασία περνά από δω και μπρος στην Πολιτεία και συγκεκριμένα στο στάδιο της νομικής θεσμοθέτησης.

Όπως πληροφορούμαστε, η δουλειά που απαιτείται ακόμα να γίνει είναι μπόλικη. Όλα τα σχετικά έγγραφα έχουν ετοιμαστεί και αποσταλεί στην Πολιτεία. Από κει και πέρα, όμως, το θέμα θα πρέπει να πάει ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, της Γενικής Εισαγγελίας και της ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να ρυθμιστεί νομικά με την προσθήκη του ονόματος της σχολής στο νόμο του ΤΕΠΑΚ. Η προσθήκη του ονόματος θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου το έργο να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Υπενθυμίζουμε, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του κατά την περιφερειακή σύσκεψη του περασμένου Μαρτίου είχε δηλώσει ότι η υπό αναφορά σχολή θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2027. Εκ των πραγμάτων, όμως, και από την στιγμή που η νομοθετική ρύθμιση δεν κατέστη δυνατή να γίνει μέχρι σήμερα, φαντάζει δύσκολη η υλοποίηση του στόχου αυτού, αφού εκτός των άλλων εκκρεμεί και η πρόσληψη του κατάλληλου ακαδημαϊκού προσωπικού.

Παράλληλα, ο Δήμος Λάρνακας συνεχίζει τις επαφές του, ώστε να πετύχει την μεταφορά σχολών ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με την ελπίδα προσεχώς να είναι σε θέση να προβεί σε επίσημες εξαγγελίες.

 

 

 

Send this to a friend