
Στέλλα και Μαρία Παπά από τη Λάρνακα: Οι πρώτες κύπριες εικαστικοί στης οποίες απονεμήθηκε ένα διεθνές βραβείο τέχνης από την Γαλλία (φώτο)
Της Ειρήνης Αντωνίου
Για πρώτη φορά απονεμήθηκε σε εικαστικούς της Κύπρου το διεθνή βραβείο «International Prize “Artists on the FRENCH RIVIERA” . Οι δίδυμες εικαστικοί της πόλης μας Στέλλα και Μαρία Παπά ήταν η πρώτες και μόνες, στις οποίες απονέμεται αυτό το βραβείο κύρους.
Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρισμένα βραβεία τέχνης που απονέμονται στην καρδιά της Νίκαιας την πρωτεύουσα της Γαλλικής Ριβιέρας, η οποία έχει εμπνεύσει μερικούς από τους μεγαλύτερους δασκάλους της σύγχρονης ζωγραφικής.
Πρόκειται σε για ένα από τα σημαντικότερα βραβεία τέχνης, το οποίο τιμά τους καλλιτέχνες που μέσα από τα έργα τους, καταφέρνουν να αγγίξουν τις βαθύτερες χορδές της ανθρώπινης ψυχής και να επιστρέψουν στην κοινωνία έναν πλούτο συναισθημάτων και σκέψης
Η βράβευσή σας θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2025 στο Εθνικό Μουσείο Αθλητισμού (Stade Allianz Riviera, 6 – All Camille Muffat) στη Νίκαια (Γαλλία), παρουσία συλλεκτών, δημοσιογράφων, πολιτικών και φιλότεχνων.
Μάλιστα οι δίδυμες εικαστικοί πρόσφατα είχαν παραλάβει και σε εκδήλωση στο Μιλάνο Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Λεονάρντο ντα Βίντσι», ακόμα ένα διεθνή βραβείο που πάλι δόθηκε για πρώτη φορά σε κύπριους ζωγράφους, το International Prize Leonardo da Vinci.
Η Στέλλα και Μαρία Παπά έχουν ήδη στο ενεργητικό τους και άλλα βραβεία, διακρίσεις επαίνους προκρίσεις στους τελικούς θεματικών διαγωνισμών, προβολές έργων τέχνης τους σε μεγάλες Οθόνες της Αμερικής, της Βαρκελώνης, της Αυστραλίας του Λονδίνου κλπ, δημοσιεύσεις πινάκων τους σε διεθνή περιοδικά τέχνης, επιλογή τους σε διεθνή συλλεκτικά βιβλία τέχνης (στην αγγλική, ιταλική και γαλλική γλώσσα), συμμετοχές σε εκθέσεις στην Βενετία, Ρώμη, Βαρκελώνη, Βουδαπέστη, Αμερική κλπ.