
Με επιτυχία η διάλεξη του Ζηνώνειου Πανεπιστημίου Λάρνακας με θέμα «Στρες και υγεία νευρικού συστήματος»
Εξόχως ενδιαφέρουσα ήταν η διάλεξη της Δρ Μαρίας Τσιάρλη, στο Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Λάρνακας με τίτλο: «Στρες και υγεία νευρικού συστήματος», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» Λάρνακας, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Η Δρ Τσιάρλη, Διδάκτωρ Αναπτυξιακής Νευροβιολογίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ίδιας Εταιρείας, ανέλυσε τις νευροβιολογικές βάσεις του στρες και τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις του στην υγεία του ανθρώπινου νευρικού συστήματος.
Όπως επισήμανε, το στρες δεν γνωρίζει ηλικία και μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό ήδη από την ενδομήτρια ζωή. Συγκεκριμένα, τόνισε πως αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα της εγκύου ενδέχεται να περάσουν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή του. Το στρες, πρόσθεσε, συνεχίζει να επηρεάζει τον οργανισμό κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ενώ παραμένει παρόν και στην ενήλικη και τρίτη ηλικία.
Στη συνέχεια, η ομιλήτρια εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο το χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξει την ομοιόσταση – δηλαδή την εσωτερική ισορροπία του οργανισμού – επηρεάζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου και του ευρύτερου νευρικού συστήματος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το στρες δεν είναι εξ ορισμού επιζήμιο· υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να λειτουργήσει ως προσαρμοστικός μηχανισμός ενίσχυσης της ανθρώπινης απόδοσης και επιβίωσης. Η διαχείρισή του, επομένως, είναι ουσιώδης προκειμένου να μετατραπεί σε δημιουργικό σύμμαχο της καθημερινής ζωής.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση, την οποία συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου. Το κοινό συμμετείχε ενεργά, καταθέτοντας εμπειρίες και ερωτήματα για πρακτικούς τρόπους διαχείρισης του στρες. Έμφαση δόθηκε στη σημασία της φυσικής δραστηριότητας, της δημιουργικής ενασχόλησης όπως η μαγειρική και τα ταξίδια , της συστηματικής μελέτης, της πίστης και της αγάπης, ως παραγόντων που ενισχύουν την ψυχική υγεία και υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η διάλεξη είναι διαθέσιμη στο επίσημο κανάλι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στο YouTube, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3eaAvf2. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894347 / 22892058.