Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Εκστρατεία «Red Flags» του Συμβουλίου Φωνή για Εφήβους – Αναγνώριση και Αντιμετώπιση της Διαδικτυακής Αποπλάνησης (Grooming)
Εκστρατεία «Red Flags» του Συμβουλίου Φωνή για Εφήβους – Αναγνώριση και Αντιμετώπιση της Διαδικτυακής Αποπλάνησης (Grooming)

Εκστρατεία «Red Flags» του Συμβουλίου Φωνή για Εφήβους – Αναγνώριση και Αντιμετώπιση της Διαδικτυακής Αποπλάνησης (Grooming)

Η εφηβεία είναι μια περίοδος έντονων αλλαγών και προκλήσεων, κατά την οποία οι νέοι συχνά δοκιμάζουν τα όριά τους και πειραματίζονται με νέες εμπειρίες. Παράλληλα όμως, είναι και μια περίοδος όπου οι κίνδυνοι αυξάνονται, καθώς οι έφηβοι μπορεί να εκτεθούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές και τοξικές σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η εκστρατεία ‘’Red Flags’’ του Συμβουλίου «Φωνή», στόχο έχει να ενημερώσει τους έφηβους και έφηβες για τη διαδικτυακή αποπλάνηση, για το πώς να αναγνωρίζουν τα ‘’Red Flags’’ και πού να απευθυνθούν όταν χρειάζονται βοήθεια ή στήριξη.

Τι είναι η Διαδικτυακή Άγρα – Αποπλάνηση (Grooming);

Είναι η προσπάθεια με χρονική διάρκεια, για δημιουργία σχέσης με έναν ανήλικο ή ανήλικη, με σκοπό την από κοινού συνάντησή τους και κατ’ επέκταση την εκμετάλλευση/κακοποίησή τους. Κάποιες φορές, οι δράστες εμφανίζονται με πλαστή ταυτότητα, παριστάνοντας ότι είναι οι ίδιοι παιδιά, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανηλίκων. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με επίδειξη ενδιαφέροντος προς τον ανήλικο και απόδοση προνομίων στον ανήλικο όπως κολακείες, υποσχέσεις για συναντήσεις με διασημότητες και προσφορά δώρων, υποστήριξη σε θέματα που αφορούν στις σχέσεις με άλλους κ.α.

Η Διαδικτυακή Άγρα – Αποπλάνηση περιλαμβάνει:

Επίδειξη πορνογραφικού υλικού στους ανήλικους
Προσπάθεια μεταφοράς του θέματος συζήτησης σε πορνογραφικό περιεχόμενο
Προσπάθεια του ενήλικα να αποσπάσει προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο του ανήλικα
Τι είναι τα ‘’Red Flags’’;

Τα ‘’Red Flags’’ είναι “προειδοποιητικά σημάδια” που δείχνουν κάποιο πρόβλημα σε διάφορες πτυχές της ζωής μας και πιο συγκεκριμένα στις σχέσεις μας. Αναφέρονται σε ενδείξεις ή συμπεριφορές που προκαλούν ανησυχία, αφού μπορεί να κρύβουν κινδύνους για τη ψυχική, σωματική ή συναισθηματική υγεία και μπορεί να εμφανιστούν στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην οικογένεια, στο σχολικό περιβάλλον αλλά και στο διαδίκτυο.

Πού μπορείς να απευθυνθείς για βοήθεια:

Πάτησε αυτό το link «Ζήτα Βοήθεια». Θα συνδεθείς αμέσως, είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω chat, με επαγγελματίες. Μπορείς να το κάνεις ανώνυμα εάν αυτό επιθυμείς.
Επικοινώνησε με κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι, ενήλικα ή ανήλικο και ζήτησε τη βοήθειά του.
Επικοινώνησε με την Γραμμή Στήριξης 1466. Η Γραμμή παρέχει στήριξη και πληροφόρηση, ανώνυμα και δωρεάν.
Σε περίπτωση που επιθυμείς να προχωρήσεις σε καταγγελία κάλεσε την Αστυνομία στο 1460 ή επικοινώνησε με το Αρχηγείο της Αστυνομίας στο 22808442. Μπορείς ακόμη να πας στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό. Η σεξουαλική κακοποίηση είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα και είναι σημαντικό να το αναφέρεις.
Συμβουλές για Έφηβους και Έφηβες:

Μάθετε να λέτε «όχι» όταν νιώθετε πίεση ή άβολα.
Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι κάτι δεν φαίνεται σωστό, πιθανότατα, δεν είναι.
Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε και μην κρατάτε τις ανησυχίες σας για τον εαυτό σας.
Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα στο διαδίκτυο και μην εμπιστεύεστε αγνώστους.
Η στήριξη των εφήβων απαιτεί τη συνεργασία γονέων, εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων. Οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, διατηρώντας ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά τους και παρατηρώντας τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Η εκστρατεία ‘’Red Flags’’ του Συμβουλίου «Φωνή», αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την ευαισθητοποίηση των εφήβων σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην καθημερινότητά τους. Αναγνωρίζοντας τις «κόκκινες σημαίες» και μιλώντας ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι νέοι μπορούν να προστατευθούν και να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις.

Send this to a friend