Στο 12% οι διαβητικοί στην Κύπρο
Η συχνότητα του διαβήτη στην Κύπρο είναι στο 12%, ενώ περίπου 12% έχει προδιαβήτη, αναφέρει ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρoυ σε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που έχει καθιερωθεί στις 14 Νοεμβρίου, και έχει ως θέμα διαβήτης και η ευεξία, εστιάζοντας στις σωματικές και ψυχικές προκλήσεις της ζωής με διαβήτη.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση της κατάστασής τους στο σπίτι, την εργασία και το σχολείο.
Οπως σημειώνεται, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, το ποσοστό των διαγνωσμένων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 12% του γενικού ενήλικου πληθυσμού. Θεωρείται μάλιστα ότι υπάρχει και ένα επιπρόσθετο 5% περίπου με αδιάγνωστο σακχαρώδη διαβήτη. Ανάλογα είναι τα ποσοστά και για την Κύπρο, προστίθεται, η συχνότητα του διαβήτη είναι 12%, ενώ περίπου 12% έχει προδιαβήτη.
Οι τρεις κύριες μορφές σακχαρώδη διαβήτη είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 που είναι η πιο συχνή μορφή, ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης.
Σημειώνεται ότι τα διατροφικά πλάνα πρέπει να προσαρμόζονται στις προσωπικές, πολιτιστικές και υγειονομικές ανάγκες του ατόμου, με υποστήριξη από Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Αυτοδιαχείρισης Διαβήτη (DSMES).
Για τους υδατάνθρακες η εστίαση είναι σε πηγές πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως τα ολικής αλέσεως δημητριακά, τα όσπρια και τα λαχανικά, με συνιστώμενη πρόσληψη τουλάχιστον 14g φυτικών ινών ανά 1.000 kcal και περιορισμός της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφίμων. Σε ό,τι αφορά τα λίπη, προτιμήστε τα ακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια) έναντι των κορεσμένων και trans λιπών. Συνίσταται η μεσογειακή διατροφή. Για τις πρωτεΐνες, η πρόσληψη πρέπει να εξατομικεύεται. Υψηλότερη πρόσληψη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους στον διαβήτη τύπου 2 χωρίς νεφρική νόσο. Για τους χρήστες μετφορμίνης, ίσως χρειαστεί συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.
Αναφέρεται ακόμη ότι η τακτική άσκηση (30 λεπτά/ημέρα) βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο. Η προσαρμογή της έντασης και του χρονισμού βοηθά στην αποφυγή της υπογλυκαιμίας για όσους χρησιμοποιούν ινσουλίνη.
Συστήνεται όπως για άτομα με αυξημένο κίνδυνο, να γίνονται τακτικές εξετάσεις για την παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης (γλυκόζη νηστείας, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, καμπύλη σακχάρου) εφόσον μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη.
ΚΥΠΕ