Εντυπωσιακές οι εικόνες από την επιστροφή των φλαμίνγκος για ακόμη μια χρονιά (φώτο)
Ειρήνη Αντωνίου
Τα Φλαμίνγκο κάνουν και φέτος την εμφάνιση τους στις Αλυκές Λάρνακας, καθώς και στη Λίμνη της Ορόκλινης. Όπως πάντα ο αγαπητός φίλος του LarnakaOnline Λούης Περεντός μας έχει αποστείλει φωτογραφικό υλικό, αφού εδώ και χρόνια παρακολουθεί τα φλαμίνγκος και είναι γνώστης για τα ροζ πουλιά για όλα και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το υλικό που μας δίνει αλλά και τις πληροφορίες του.
Αν και κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς το καταφέρνουν, πιστεύεται ότι τα Φλαμίνγκο εντοπίζουν τη βροχή από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, αισθανόμενα μάλλον τις μικροσκοπικές αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση που προμηνύουν τη βροχόπτωση.
Βάσει καταγραφών, δακτυλιωμένα Φλαμίνγκο που παρατηρήθηκαν στην Κύπρο στο παρελθόν είχαν έρθει από το Ιράν, την Αλγερία, την Τουρκία, τη Σαρδηνία, την Ισπανία, το Μαρόκο, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γαλλία και την Αίγυπτο».
Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη φλαμίνγκο τα οποία ανήκουν όλα στο γένος Φοινικόπτερος (Phoenicopterus) και στην οικογένεια Φοινικοπτερίδες (Phoenicopteridae). Τα φλαμίνγκο τρέφονται κυρίως με μικρά θαλάσσια ασπόνδυλα όπως γαρίδες, άλγες, μαλάκια και υδρόβια φυτά. Το κοκκινωπό χρώμα που έχουν τα φτερά τους οφείλεται στις χρωστικές των τροφών που καταναλώνουν, οι οποίες περιέχουν καροτενοειδείς χρωστικές ουσίες.
Στην Κύπρο συναντάμε το είδος, μεγάλο φλαμίνγκο, (Φοινικόπτερος ο ρόδινος) Greater Flamingo (Phoenicopterus roseus) που αποτελεί και το μεγαλύτερο από όλα τα είδη φλαμίνγκο τα οποία υπάρχουν στον πλανήτη. Το συναντάμε επίσης σε υγρότοπους των παράκτιων χωρών της Μεσογείου, στην Αφρική, στην ινδική υποήπειρο και τη Μέση Ανατολή.
Γίνεται σεξουαλικά ώριμο σε ηλικία 2-3 ετών. Είναι μονογαμικό είδος που φωλιάζει σε αποικίες. Το θηλυκό γεννά 1-2 αβγά τα οποία επωάζει για 28-29 ημέρες.
Τα μικρά φεύγουν από τη φωλιά 70-75 ημέρες μετά από την εκκόλαψή τους. Δεν αναπαράγονται στον τόπο μας αν και πριν μερικά χρόνια προσπάθησαν να φωλιάσουν στην αλυκή Ακρωτηρίου, χωρίς όμως επιτυχία. Το μεγάλο φλαμίνγκο μπορεί να ζήσει έως και 33 χρόνια στη φύση, ενώ 40 σε αιχμαλωσία.