Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σάλος με τα «παρατημένα οστά αγνοουμένων»
Σάλος με τα «παρατημένα οστά αγνοουμένων»

Σάλος με τα «παρατημένα οστά αγνοουμένων»

Φωτογραφίες με παρατημένα οστά στοιβαγμένα σε κούτες και σεντούκια, ανάμεσα σε καρέκλες και γραφεία σε χώρο που βρίσκεται εντός της Κρατικής Έκθεσης, παρουσιάζει η εφημερίδα «Πολίτης», αναφέροντας πως πρόκειται για οστά αγνοουμένων, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί αλλά οι συγγενείς δεν τα παρέλαβαν είτε γιατί δεν εντοπίστηκαν είτε γιατί δεν το επιθυμούσαν. 

Μέσω γραπτής ανακοίνωσης ωστόσο η Επίτροπος Προεδρίας, Επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους διαμηνύει πως τα οστά που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι πλαστικά και όχι αγνοουμένων.

Άννα Αριστοτέλους-Επίτροπος Προεδρίας για θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων
Ξεκαθαρίζω ότι είναι πλαστικός σκελετός που χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν είναι από τα οστά τα οποία φυλάσσονται αυστηρώς σε οστεοφυλάκιο στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο και είναι καταγεγραμμένα. Τα κασόνια στις άλλες φωτογραφίες είναι παντελώς άδεια

Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει 15 ταυτοποιήσεις οστών σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άννας Αριστοτέλους και αυτό όπως αναφέρει οφείλεται στην αλλαγή των διαδικασιών, οι οποίες επιτρέπουν θετικότερα αποτελέσματα.

Άννα Αριστοτέλους-Επίτροπος Προεδρίας για θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων
Είναι λυπηρό αλλά και τραγικό να μεταδίδονται πληροφορίες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, ιδιαίτερα για ένα θέμα που εδώ και 50 χρόνια παραμένει πληγή για την Κύπρο και οι οικογένειες περιμένουν μέσω αυτής της μεθόδου να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων

Ψάχνουν τάφους
Αμερικανοί και Καναδοί εμπειρογνώμονες με ειδικά μηχανήματα συνδράμουν τη ΔΕA, στις προσπάθειες της για εντοπισμό πιθανών χώρων ταφής αγνοουμένων, καθώς οι πληροφορίες και οι μαρτυρίες ολοένα και εξαντλούνται στο πέρασμα των χρόνων.

Αυτό που αναζήτησαν οι ειδικοί μέσω των συστημάτων τους είναι τυχόν διαταραχές του εδάφους, οι οποίες δείχνουν ότι ενδεχομένως κάτι βρίσκεται στο υπέδαφος και ίσως να αποτελεί σημείο ταφής ανθρώπινων οστών.

Χάρι Τζολ- Καθηγητής Πανεπιστήμιο Wisconsin-Eau Claire
«Αυτό που χρησιμοποιούμε εδώ είναι το ραντάρ διείσδυσης εδάφους. Χρησιμοποιεί ραδιοκύματα fm όπως ακριβώς και τα κινητά μας τηλέφωνα. Βάζουμε αυτά τα κόκκινα κύματα στο έδαφος και αντανακλούν τις αλλαγές στην υποεπιφάνεια.»

Οι τέσσερις επιστήμονες που διεξήγαγαν έρευνες τις τελευταίες ημέρες – ετοιμάζουν παράλληλα έκθεση για τα ευρήματά τους και αναλόγως αποτελεσμάτων η ΔΕΑ θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι σε εκσκαφές.

Χάρι Τζολ- Καθηγητής Πανεπιστήμιο Wisconsin-Eau Claire
«Διότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος σε οποιαδήποτε αρχαιολογική ή ανασκαφική εργασία είναι η προσπάθεια να απαλείψεις τις περιοχές που πιθανότατα δεν έχουν χώρους για ανασκαφή.»

Οι έρευνες έγιναν σε τέσσερα σημεία. Στην κατεχόμενη Λευκωσία, στην Αγία Ειρήνη στην Κερύνεια, στην Άσσια και στην περιοχή Αθαλάσσας, σε σημεία όπου υπήρχαν πληροφορίες για μαζικές ταφές.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend