Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μία νέα συνεργασία που ανοίγει νέους ορίζοντες για τα παιδιά μας
Μία νέα συνεργασία που ανοίγει νέους ορίζοντες για τα παιδιά μας

Μία νέα συνεργασία που ανοίγει νέους ορίζοντες για τα παιδιά μας

 

 

O Οργανισμός «Hope For Children» CRC Policy Center και το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Χριστίνα Α. Αποστόλου» καλωσορίζουν το Blue Heart Foundation στη συνεργασία τους, με στόχο τη συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος «Σχολικός Εκφοβισμός και Αποδοχή της Διαφορετικότητας» μέσω της τέχνης του κινηματογράφου ως εργαλείο εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Ταινιών Αθηνών. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 4-18 ετών και έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Μέσω της κριτικής ανάλυσης ταινιών, οι μαθητές/τριες καλούνται να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να διακρίνουν αληθινά από ψεύτικα γεγονότα και να απορρίπτουν τη χειραγώγηση. Στόχος είναι η ενίσχυση της κατανόησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας, καθώς και η μείωση του σχολικού εκφοβισμού στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Κατά τη περσυνή σχολική χρονιά το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 108 σχολεία από τους επαγγελματίες εκπαιδευτές του HFC, καλύπτοντας το σημαντικό ποσοστό του 22% των σχολείων της Κύπρου. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 60% των σχολείων που συμμετείχαν στην εκστρατεία ανήκουν στο πρόγραμμα «ΔΡΑ.Σ.Ε.» του Υπουργείου Παιδείας, ενώ ποσοστό 10% βρίσκεται σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές του νησιού.

 

Συγκεκριμένα, η εκστρατεία αφορούσε 7 νηπιαγωγεία και σχολεία προδημοτικής εκπαίδευσης, 58 σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης, 39 σχολεία μέσης γενικής εκπαίδευσης και περιλάμβανε 4 εκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών.

Η εκπαίδευση των μαθητών είχε τη μορφή μη-τυπικής εκπαίδευσης με τη μέθοδο των βιωματικών εργαστηρίων και τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού. Με αυτό τον τρόπο, αποτέλεσε μια ελκυστική σειρά δραστηριοτήτων για τα παιδιά, χωρίς να ταυτίζεται με την κάλυψη ύλης και την αξιολόγηση γνώσεων του τυπικού σχολείου.

Η μεθοδολογία βασίστηκε σε τεχνικές και εργαλεία κριτικής ανάλυσης του κινηματογράφου και των θεματικών των ταινιών, ως άμεσος τρόπος ταύτισης των μαθητών με τα βιώματα των πρωταγωνιστών.

Οι τρεις οργανισμοί σχεδιάζουν επίσης μελλοντικές συνεργασίες με σκοπό την περαιτέρω αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού, καθώς και εκπαίδευσης και κατάρτισης γονέων και εκπαιδευτικών.

#ΓιαΤαΠαδιάΜας

 

Send this to a friend