Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 1974- 2024 : 5Ο Χρόνια παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο!
1974- 2024 : 5Ο Χρόνια παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο!

1974- 2024 : 5Ο Χρόνια παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο!

 

 

Μεγάλη συγκίνηση κυριάρχησε στο πολυπληθές ακροατήριο κατά την παρουσίαση  του βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Γιάννη Νικολάου         ‘Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ’ στην εκδήλωση που διοργάνωσε στη Λάρνακα η Επαρχιακή Επιτροπή του ΚΥΚΕΜ Λάρνακας/Αμμοχώστου, καθώς βρίσκονταν μαζί στην αίθουσα  και οι στρατιώτες τους οποίους είχε σώσει η ηρωίδα Ευφροσύνη Προεστού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος του  Δήμου Λάρνακας, κ. Ιάσωνας Ιασωνίδης ,η κ.  Άννα Αριστοτέλους , Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι βουλευτές Λάρνακας  κ.κ. Ζαχαρίας Κουλίας και  Ανδρέας Αποστόλου , ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Σ/ρχης Αστέριος Δεσπούδης με τον Ανθυπασπιστή και Αξιωματικό του γραφείου του και οι πρώην Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λάρνακας , κ.κ. Νίκος Θεμιστοκλέους και  Αλέξης Μιχαηλίδης .

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΚΥΚΕΜ κ.. Ανδρέας Μορφίτης , ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας κ . Ιάσωνας Ιασωνίδης και η Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα κ. Άννα Αριστοτέλους.

 

Στο χαιρετισμό της η κ. Αριστοτέλους είπε μεταξύ άλλων και τα εξής :

«Επιστρέφοντας στο σήμερα έχουμε χρέος να αποτρέψουμε το ξεθώριασμα  του «Δεν ξεχνώ». Και είναι δεδομένο, ότι κάνοντας κοινωνούς τους νέους και τις νέες μας, στη λαμπρή σελίδα της ιστορίας της Ευφροσύνης Προεστού, συμβάλλουμε με ένα μικρό λιθαράκι, έτσι ώστε η ελπίδα, η πίστη και η αφοσίωση στον αγώνα της επιστροφής, όχι μόνο να μην ξεθωριάσει, αλλά να αποκτήσει μια νέα δυναμική. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν μπορεί να εμπνευστεί μέσα από την ιστορία της Κυράς της Λαπήθου. Δεν υπάρχει μάνα που δεν θα καταφέρει να ταυτιστεί με την αγωνία των μανάδων των δώδεκα στρατιωτών αλλά και με την ηρωική στάση της Ευφροσύνης Προεστού.

Για αυτό πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή, αλλά και προσπάθειες, όπως του Γιάννη Νικολάου, αξίζουν επαίνου αφού καλλιεργούν την ιστορική σκέψη, την γνώση και την πολιτική κρίση, στη βάση πραγματικών ιστορικών γεγονότων. Η ανάδειξη στο συγγραφικό του έργο της ιστορίας της Ευφροσύνης Προεστού, εκτός από ιστορικό εργαλείο, αποτελεί κι ένα μνημόσυνο για τους εγκλωβισμένους μας που δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βίωσαν μια σειρά από κακουχίες, αλλά και μια ευκαιρία για να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εγκλωβισμένους που παραμένουν αμετακίνητοι βράχοι, ριζωμένοι στα σκλαβωμένα εδάφη μας.

Με αφορμή και τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων κατοχής, χρέος μας ως πολιτεία, είναι να βροντοφωνάξουμε πως το «Δεν ξεχνώ» δεν έχει ξεθωριάσει. Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από εκδηλώσεις σαν τη σημερινή συμβάλλουμε να μην επέλθει η λήθη. Διαφυλάττοντας ως κόρη οφθαλμού την ιστορία της Ευφροσύνης Προεστού, η οποία παραμένει ζωντανή μέσα στις καρδιές των δώδεκα στρατιωτών της, των μανάδων τους, των παιδιών, των εγγονιών. Μέσα στις καρδιές όλων μας».

Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από την εκδήλωση.

 

 

Send this to a friend