Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δεν εντόπισε καταγγελία ο ΟΑΥ για τον γιατρό που εγχείρησε…λάθος πόδι ασθενούς
Δεν εντόπισε καταγγελία ο ΟΑΥ για τον γιατρό που εγχείρησε…λάθος πόδι ασθενούς

Δεν εντόπισε καταγγελία ο ΟΑΥ για τον γιατρό που εγχείρησε…λάθος πόδι ασθενούς

Στο μικροσκόπιο του ΟΑΥ βρίσκεται η περίπτωση όπου γιατρός εγχείρησε το αριστερό πόδι ασθενούς αντί το δεξί.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, αναφέρει ότι μέσω του Τύπου ενημερώθηκε ο ΟΑΥ για το περιστατικό και προχωρά στη δική του διερεύνηση.

«Αν και στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι έχει υποβληθεί καταγγελία στον Οργανισμό, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε την καταγγελία», αναφέρει και προσθέτει ότι θα αναζητήσουν το περιστατικό για να δουν κατά πόσον αποζημιώθηκε από τον Οργανισμό.

Σημείωσε ότι το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας θα κριθεί στο δικαστήριο, ενώ ερωτηθείς αν θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ο γιατρός, ο κ. Τσινωντίδης απαντά ότι κάθε γιατρός που κάνει ένα λάθος δεν μπαίνει σε αργία αυτόματα και πως κάθε άνθρωπος κάνει λάθη.

«Ο βασικός μας στόχος είναι να δώσουμε εκείνα τα κίνητρα στα νοσηλευτήρια ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους διαδικαστιά λάθη στο μέλλον», προσθέτει και σημειώνει ότι ένας από τους μεθόδους αξιολόγησης των νοσηλευτηρίων είναι η δυνατότητα του κάθε ασθενή, μετά την έξοδο του από το νοσηλευτήριο να βαθμολογήσει για τις υπηρεσίες που λαμβάνει από το νοσηλευτήριο.

Από το στούντιο της εκπομπής ο Τέως Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας ΠΙΣ Βάσος Οικονόμου επεσήμανε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουμε ένα καραμπινάτο λάθος που έγινε εκ μέρους ενός γιατρού, τόνισε ωστόσο ότι δυστυχώς τα λάθη είναι αναπόφευκτα και είναι συνιφασμένοι με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Η προσπάθεια μας είναι να περιορίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα ανθρώπινα λάθη, τα οποία θα συμβαίνουν πάντοτε», σημειώνει και σχολιάζει ότι φαίνεται το λάθος να έγινε είτε από τον γιατρό, είτε από το προσωπικό, κάτι το οποίο θα διαφανεί από τη διερεύνηση του περιστατικού.

Ερωτηθείς αν ο γιατρός θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, ο κ. Οικονόμου αναφέρει ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, να θέτει σε διαθεσιμότητα τον γιατρό μέχρι την εκδίκαση. Όμως όταν γίνει η δίκη, αν ο γιατρός αθωωθεί, αποζημιώνεται.

Αίτημα του ΠΙΣ είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να μην καλείται να αποζημιώσει τον γιατρό αν ο ιατρικός σύλλογος αφαιρέσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος από έναν γιατρό, μέχρι να δικαστεί, καθώς πρόκειται για ένα ποσό το οποίο θα καταστρέψει οικονομικά τον Σύλλογο.

 

Send this to a friend