Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ντόμινο εξελίξεων από παύση Οδυσσέα- Και η ΕΔΕΚ έξω από το Προεδρικό
Ντόμινο εξελίξεων από παύση Οδυσσέα- Και η ΕΔΕΚ έξω από το Προεδρικό

Ντόμινο εξελίξεων από παύση Οδυσσέα- Και η ΕΔΕΚ έξω από το Προεδρικό

 

 

Σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις λαμβάνει τη παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό την ερχόμενη Κυριακή θα συμμετάσχει και η ΕΔΕΚ η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόκληση του ΑΚΕΛ προς τις πολιτικές δυνάμεις για να μετέχουν στην κινητοποίηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα απευθυνθεί εκ μέρους της ΕΔΕΚ χαιρετισμός στην εκδήλωση με βασικό άξονα την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσία και τερματισμό της ατιμωρησίας.

Η παρουσία της ΕΔΕΚ στην εκδήλωση της Κυριακής δίνει άλλη διάσταση στο πολιτικό σκηνικό καθώς πρόκειται για κόμμα που μετέχει στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη με δικό της Υπουργό. Αυτό ως γεγονός δεν μπορεί να αφαιρεθεί από την εξίσωση και ασφαλώς η απόφαση του κόμματος να μετέχει στην εκδήλωση έξω από το Προεδρικό η οποία έχει ως βασικό θέμα την διαφθορά με διαμαρτυρία κατά της Κυβέρνηση, στέλνει κάποια μηνύματα τα οποία μπορούν να ερμηνευθούν ως ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

 

Την ίδια ώρα πληροφορίες από κομματικές πηγές αναφέρουν ότι και πολύς κόσμος υποστηριχτές του ΔΗΚΟ δήλωσαν πρόθεση να μετέχουν στην κινητοποίηση και μάλιστα γνωστοποίησαν τη δυσφορία τους κατά της Κυβέρνησης για την παύση του Γενικού Ελεγκτή με τηλέφωνα στα κομματικά γραφεία. Το ΔΗΚΟ πάντως επίσημα δεν θα μετέχει στην αυριανή εκδήλωση.

Στην εκδήλωση αναμένεται ότι θα μετέχουν και οι Οικολόγοι. οι οποιοι διοργανώνουν και δική τους εκδήλωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στην δημοσιογραφική ετσία με θέμα “ο αγώνας κατά της διαφθοράς μετά την παύση του Γενικού Ελεγκτή”.

Ο απόηχος της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή συνεχίζει να πυροδοτεί πολιτικές αντιπαραθέσεις καθώς δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Η μεγάλη δημοφιλία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη έφερε μια κοινωνική αναταραχή και τάση για αντίδραση. Το ΑΚΕΛ έσπευσε να συστρατευθεί με αυτή την αντίδραση επιχειρώντας να ηγηθεί της κινητοποίησης έξω από το Προεδρικό. Ο Στέφανος Στεφάνου την Πέμπτη απηυθύνε γενική πρόσκληση για συμμετοχή στην εκδήλωση.

Ο γγ του ΑΚΕΛ αναχωρεί την Κυριακή το πρωί για τη Νέα Υόρκη και στην χαιρετισμό στην εκδήλωση έξω από το Προεδρικό θα απευθύνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης.

Ο ΔΗΣΥ από τη αντίπερα πλευρά προσπαθεί να αποδομήσει τις κινήσεις του ΑΚΕΛ κατηγορώντας το για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος. Αντίδραση καταγράφηκε χθες και από πλευράς Κυβέρνησης για την κινητοποίηση της Κυριακής, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωσταντίνο Λετυμπιώτη να διερωτάται γιατί για μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου διοργανώνεται διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Η απάντηση της Εζεκίας Παπαϊωάννου είναι ότι θεωρεί τον Πρόεδρο υπεύθυνο που δεν μεσολάβησε για αποτροπή της κρίσης και για να μην έφταναν τα πράγματα εδώ που έφτασαν αφήνοντας έμμεσα αιχμές ότι βόλευε και την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη βρήκε αναπάντεχη στήριξη για το θέμα από την Πινδάρου, η οποία έκανε και χθες ολομέτωπη επίσης κατά του ΑΚΕΛ. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι τη δήλωση έκανε ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

«Οι αποφάσεις των δικαστηρίων μπορούν να κρίνονται, να κατακρίνονται από όλους. Πολίτες, πολιτικά πρόσωπα και κόμματα. Αυτό που είναι επικίνδυνο για τη χώρα και για τη δημοκρατία είναι αυτή η κριτική να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται σε πλήγμα για το κύρος και την υπόληψη των δικαστών και της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας», ανέφερε ο Δημήτρης Δημητρίου και σημείωσε ότι μπορεί να εξέπληξε το λεκτικό της απόφασης αλλά ο Δημοκρατικός Συναγερμός σέβεται την απόφαση. Σημείωσε επίσης ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία τα τελευταία δέκα χρόνια ανέβασε τον πήχη και είναι στοίχημα για τον επόμενο Γενικό Ελεγκτή να συνεχίσει στην ίδια πορεία.

«Αλήθεια, το ΑΚΕΛ τι πραγματικά επιδιώκει και με την όλη στάση του αλλά και με τη διαμαρτυρία που διοργανώνει; Η αμφισβήτηση της απόφασης, άρα και της δικαστικής εξουσίας είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, το λέμε ξανά. Βεβαίως το ΑΚΕΛ μας συνήθισε σε τέτοιες αντιδράσεις. Όταν δικάζονταν πριν μερικά χρόνια στελέχη του ΑΚΕΛ σε επαρχιακό δικαστήριο, στελέχη της ηγεσίας του ήταν έξω και φώναζαν για πολιτική καταδίκη. Αν πάλι επιδιώκουν να επιβιβαστούν και να οικειοποιηθούν το κύμα της δημοφιλίας του τέως Γενικού Ελεγκτή, μάλλον θα πνίγουν μέσα σε αυτό», κατέληξε ο Δημήτρης Δημητρίου.

Σειρά εισηγήσεων για αντιμετώπιση της κρίσης των θεσμών έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Volt, διαχωρίζοντας ωστόσο τη θέση του από την αυριανή διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό.

«Καλούμε τους πολίτες να συνταχθούν μαζί μας, ώστε να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε το όραμα μας μέσα από ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις που θα φέρουν επιτέλους εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών του, μακριά από ισοπεδωτικές προσεγγίσεις. Στην εποχή της πλήρους ισοπέδωσης και των ακραίων τοποθετήσεων, το Volt θα παραμείνει η φωνή του ορθολογισμού και των ουσιαστικών προτάσεων διεξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα».

Πηγή: Φilenews

Send this to a friend