Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Επειγόντως «έξυπνους» μετρητές νερού στην ελεύθερη Αμμόχωστο
Επειγόντως «έξυπνους» μετρητές νερού στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Επειγόντως «έξυπνους» μετρητές νερού στην ελεύθερη Αμμόχωστο

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ξεπερνούν το 60% οι απώλειες στο δίκτυο υδατοπρομήθειας σε δημοτικά διαμερίσματα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε απώλειες αρκετών εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού σε ετήσια βάση, με αντίστοιχο οικονομικό κόστος προς τον τοπικό επαρχιακό οργανισμό (ΕΟΑ) και κατ’ επέκταση στους κατοίκους της επαρχίας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑ Αμμοχώστου Γιάννης Καρούσος απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας την χρηματοδότηση της εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών νερού στην επαρχία Αμμοχώστου, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το φαινόμενο με τις απώλειες νερού.

 

Στην επιστολή του προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Γ. Καρούσος σημειώνει ότι οι απώλειες στο δίκτυο υδατοπρομήθειας φτάνουν το ποσοστό του 37%, ενώ σε κάποια δημοτικά διαμερίσματα ξεπερνούν το 60%.

Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τον κ.Καρούσο, μεταφράζεται σε απώλειες σχεδόν τεσσεράμισι εκατομμυρίων (4.355.410) κυβικών μέτρων νερού σε ετήσια βάση, με αντίστοιχο οικονομικό κόστος προς τον οργανισμό κι επομένως στους κατοίκους της επαρχίας που αγγίζει τα τριάμισι εκατομμύρια ευρώ (3.571.436) κάθε χρόνο.

«Οι επιπτώσεις των απωλειών αυτών δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά είναι ιδιαιτέρως περιβαλλοντικές λόγω των υψηλών ποσοτήτων που φτάνουν σχεδόν το 64% του φράκτη της Άχνας, το οποίο έχει χωρητικότητα 6,8εκ. κυβικά μέτρα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Καρούσος.

 

Αποτελεσματικό μέτρο
——————————–
Ως ένα αποτελεσματικό μέτρο για να μειωθεί το φαινόμενο με τις απώλειες νερού, ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου υποδεικνύει την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών σε ολόκληρη την επαρχία. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι με βάση την ενημέρωση που έχει τύχει, η έγκριση της χρηματοδότησης που υπήρχε για τους δήμους της επαρχίας Αμμοχώστου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, δεν έχει ακόμα προχωρήσει.

Την ίδια ώρα, παρατηρεί ο κ.Καρούσος, παρόμοια προγράμματα άλλων επαρχιών βρίσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είτε μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΘΑλΕΙΑ.

Υποστηρίζει, ακόμα, ότι η επαρχία Αμμοχώστου είναι η μοναδική επαρχία στην Κύπρο, η οποία δεν έχει λάβει χρηματοδότηση για την αγορά «έξυπνων» μετρητών, με τους πολίτες της να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Για τον λόγο αυτό, ο κ.Καρούσος ζήτησε από τον ΠτΔ την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της επαρχίας του. «Η ελ. Αμμόχωστος δεν πρέπει να αδικηθεί.

Γι’ αυτό ζητούμε τη δική σας βοήθεια, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε κι εμείς άμεσα με την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, ώστε να μειώσουμε τις απώλειες νερού στο δίκτυο», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Αμμοχώστου.

Send this to a friend