Home ΛΑΡΝΑΚΑ Όαση πρασίνου τον Οκτώβριο το Σαλίνα!
Όαση πρασίνου τον Οκτώβριο το Σαλίνα!

Όαση πρασίνου τον Οκτώβριο το Σαλίνα!

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Από το ερχόμενο φθινόπωρο οι Λαρνακείς, και οι ξένοι επισκέπτες, θα μπορούν ν’ απολαύσουν τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης!Τα έργα για το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα, που δημιουργείται στο τέρμα της λεωφόρου Γρίβα Διγενή, απέναντι από την Δημοτική Βιβλιοθήκη, προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λάρνακας αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Κάποιες μικροκαθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί κρίθηκαν δικαιολογημένες, κυρίως λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Ήδη ο χώρος άρχισε να παίρνει μορφή και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι εργασίες ανέγερσης των υποδομών.Βασικός στόχος του έργου είναι να συνδέσει το καινούργιο πάρκο με τον Δημοτικό Κήπο της πόλης και με τον χώρο της παρακείμενης Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στον χώρο όπου θα δημιουργηθεί το Πάρκο Σαλίνα υπολογίζεται ότι θα φυτευτούν επιπλέον 200 δέντρα, ενώ το πάρκο θα συνδεθεί και με τις δύο διατηρητέες οικίες που βρίσκονται εκεί, την πρώην οικία του Επάρχου (η ανάπλασή της έχει ολοκληρωθεί) και την πρώην οικία του Αστυνομικού Διευθυντή (η ανάπλασή της αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο).

 

Οι πλείστες επιφάνειες του πάρκου θα είναι φυσικές, ενώ δεν κατασκευάζονται πλακόστρωτα, παρά μόνο τα απολύτως αναγκαία.Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του πάρκου θα είναι η λίμνη που θα κατασκευαστεί απέναντι από τις δύο υπό αναφορά διατηρητέες κατοικίες. Στο χώρο της λίμνης θα υπάρχει αναψυκτήριο και μια πεζογέφυρα. Το πάρκο θα έχει δύο κύριες πύλες εισόδου, ή μία από την οδό Λεωνίδα Κιούππη (απέναντι από τον Δημοτικό Κήπο) και η άλλη από τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Προβλέπονται,επίσης, δευτερεύουσες πύλες εισόδου για πεζούς, πίσω από τις δύο διατηρητέες οικοδομές.

Εισερχόμενος από την κύρια πύλη στην οδό Λεωνίδα Κιούππη, ο επισκέπτης θα συναντά τον Κήπο με τις Φοινικιές και τις κερκίδες που θα δημιουργηθούν σε αμφιθεατρικό σχήμα. Ακολούθως θα μπορεί να κατευθυνθεί στον κεντρικό πυρήνα πρασίνου, όπου θα βρίσκεται η λίμνη και η Αλέα, ένας πεζόδρομος ανάμεσα σε δενδροστοιχίες φυλλοβόλων δέντρων.

Σύμφωνα, δε, με την κοινοπραξίαWadeAdamsContracting (Cyprus) Limited – AKIConstructionsLtd, που εκτελεί τις κατασκευαστικές εργασίες, η συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων δέντρων θα διατηρηθεί, κάποια άλλα θα μεταφυτευτούν, ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός δέντρων θ’ απομακρυνθούν σε συνεννόηση με το Τμήμα Δασών. Το κόστος του έργου θα πλησιάσει τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ + ΦΠΑ. Το Σαλίνα εντάσσεται στο Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027 με την συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Send this to a friend