Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πορεία στις βουνοκορφές της Κύπρου εις μνήμη Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού
Πορεία στις βουνοκορφές της Κύπρου εις μνήμη Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού

Πορεία στις βουνοκορφές της Κύπρου εις μνήμη Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού

 

 

Με πορεία που διέσχισε τις βουνοκορφές της ελεύθερης Κύπρου τίμησε τη μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, στις 9 Αυγούστου 2024, η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού υπό τον τίτλο «Πέντε πλην ενός», δηλαδή πλην του κατεχόμενου Πενταδακτύλου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, η πορεία ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής από τη Χιονίστρα από όπου παρέλαβαν φλόγα ελευθερίας και μνήμης τόσο οι μοτοσικλετιστές όσο και οι δρομείς που συμμετείχαν στο οδοιπορικό. Το άναμμα της φλόγας είχε πραγματοποιηθεί στον Όλυμπο της Ελλάδας και έφτασε στην Κύπρο ώστε να δηλώνει την κοινή πορεία του Ελληνισμού, την ταυτότητα και τη συνέχεια. Τη φλόγα παρέλαβαν και οι ποδηλάτες που ξεκίνησαν από τα Κιόνια, καθώς και οι κολυμβητές που ξεκίνησαν από τους Αγίους Αναργύρους και έφτασαν μέχρι το τελευταίο σημείο που μπορούσαν, πριν τη θαλάσσια περιοχή της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η φλόγα κουβαλήθηκε σε διάφορα σημεία της περιοχής Τροόδους, όπως τα Τεισιά της Μαδαρής από τους δρομείς, την Κυπερούντα, τον Αγρό και την Παπούτσα, όπου μεταλαμπαδεύτηκε στους ανθρώπους της κοινότητας του ηρωικού Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς, για να τη μεταφέρουν στην κορυφή, μέσα από μια δύσκολη διαδρομή, αργά το βράδυ της 9ης Αυγούστου. Η ιστορία ήταν παρούσα και έπιανε από μακριά, διαπερνούσε τα λημέρια της ΕΟΚΑ και συνδεόταν με τη μνήμη του Τάσου και του Σολωμού. Οι μοτοσικλετιστές συνέχισαν στη Λευκωσία και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, καθώς και στα οδοφράγματα του Αγίου Δομετίου, του Λήδρα Πάλας και της οδού Λήδρας, τα οποία έκλεισαν συμβολικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 

Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» ανέλαβε ευθύνη που αναλογεί στις κυπριακές αρχές, τοπικές ή ανώτατες, αντικαθιστώντας τις πινακίδες που υπάρχουν εκεί. Η μία πινακίδα αφορά τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, ενώ η άλλη το δράμα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Παρούσες, όπως και στην υπόλοιπη διαδρομή, η μητέρα του Τάσου Ισαάκ, κυρία Τασούλα, καθώς και η 28χρονη κόρη του Αναστασία και η αδερφή του.

Η πρώτη μέρα του οδοιπορικού ολοκληρώθηκε αρχικά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, τα ξημερώματα της 10ης Αυγούστου, ενώ η μεγάλη πορεία των μοτοσικλετιστών πραγματοποιείται το βράδυ του Σαββάτου. Οι μοτοσικλετιστές αναμένεται να φτάσουν στο κοιμητήριο Παραλιμνίου για να υποδεχτούν τους δρομείς, τους κολυμβητές και τους ποδηλάτες. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των δύο ηρώων και λιτή εκδήλωση. Το οδοιπορικό θα ολοκληρωθεί στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου αριθμός συμμετεχόντων θα διανυκτερεύσει για να παραστεί στο 28ο ετήσιο μνημόσυνο του Τάσου και του Σολωμού την Κυριακή 11 Αυγούστου.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend