Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Στάθης Λιώτης, βραβευμένος συγγραφέας και ποιητής: Δεν πρέπει να μας απασχολεί ο θάνατος, γιατί όταν είμαστε ζωντανοί δεν υπάρχει και όταν έρθει δεν θα είμαστε εκεί
Στάθης Λιώτης, βραβευμένος συγγραφέας και ποιητής: Δεν πρέπει να μας απασχολεί ο θάνατος, γιατί όταν είμαστε ζωντανοί δεν υπάρχει και όταν έρθει δεν θα είμαστε εκεί

Στάθης Λιώτης, βραβευμένος συγγραφέας και ποιητής: Δεν πρέπει να μας απασχολεί ο θάνατος, γιατί όταν είμαστε ζωντανοί δεν υπάρχει και όταν έρθει δεν θα είμαστε εκεί

Γράφει η Ρέα Κουμπαρή @BeRea-listic

 Ο συγγραφέας Στάθης Λιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσειοπαιδαγωγικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αριστούχος διπλώματος μονωδίας και θεατρικών σπουδών. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Βόλο όπου διδάσκει μάθημα τραγουδιού, θεάτρου, φωνητικής και ορθοφωνίας.

Από την ηλικίας των δεκαέξι ασχολείται με την ποίηση και τη λογοτεχνία και έχει βραβευθεί δύο φορές για την ποίηση του στον Α΄ διαγωνισμό ποίησης του Δήμου Αμαρουσίου το 1994 καθώς και το 1995 σε Παναθηναϊκό Διαγωνισμό Ποίησης που διοργάνωσε ο Δήμος  Αθηναίων με Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής την Άννα Σικελιανού.

Επαίνους για το έργο του έχει δεχθεί από πολλούς σημαντικούς λογοτέχνες όπως ο Βασίλης Βασιλικός, ο Μιχάλης Σταφυλάς, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος και άλλους.

Το 2003 εξέδωσε το πρώτο βιβλίο διηγημάτων του με τίτλο “Και στο θάνατο, Ζωή” που έγινε δεκτό με ευμενή σχόλια.

Είναι μέλος της Ενώσεως Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας και μέλος στην Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Έχει τελειώσει υποκριτική στη σχολή της Μιμής Ντενίση και διδάσκει ορθοφωνία, διαφραγματικές αναπνοές, αγωγή λόγου, εκμάθηση ρόλων. Ανεβάζει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και κάνει περιοδείες.

Είναι νυμφευμένος με τη χοροδιδάσκαλο Στέλλα Πνάκαη οποία μάλιστα ασχολείται με την οργάνωση, τον συντονισμό των εκδηλώσεων και δημοσίων σχέσεων του συζύγου της. Μαζί έχουν ένα αγοράκι 7 χρόνων.

 Αγαπητέ κ. Λιώτη να σας ευχαριστήσω που αποδεχτήκατε την πρόσκληση μου. Στο βιογραφικό σας λέτε ότι από πολύ μικρή ηλικία ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη συγγραφή. Υπάρχουν άνθρωποι που σας επηρέασαν προς αυτή την κατεύθυνση; Έχετε μεγαλώσει σε ένα σπίτι που η µαµά σας διάβαζε κάθε βράδυ;

Μεγάλωσα σ’ ένα αστικό σπίτι, όπου η πνευματικότητα ξεχείλιζε. Θυμάμαι ακόμα τις τρείς βιβλιοθήκες που είχαμε στο πατρικό μου, τα οποία ως επί τω  πλείστων διάβαζε ο πατέρας μου, ο οποίος είχε και μία μεγάλη συλλογή από έργα κλασικής μουσικής και όπερας.

Είχατε κάποιες επιρροές λογοτεχνικές; Πιάσατε τον εαυτό σας να θέλετε να γίνετε σαν κάποιον συγγραφέα;

Λογοτεχνικές επιρροές είχα, κυρίως από ποιητές, όπως ο Καραγάτσης, ο Παντελής Πρεβελάκης  και άλλοι. Όχι, δεν ήθελα να γίνω σαν κάποιον συγγραφέα, γιατί ήμουνα πάντοτε αυτόνομος ( γέλια).

 Πώς διαλέγετε µια ιστορία από τις πολλές ιστορίες που έχετε στο μυαλό σας; Την ιστορία που θα γίνει μυθιστόρημα;

Τις ιστορίες που έχω στο μυαλό μου, προσπαθώ να τις διαλέξω με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια, δηλαδή να μου αρέσουνε και να με εξιτάρουνε.

 Ένα βιβλίο πιστεύετε ότι πρέπει να δημιουργείερωτήματα ή να δίνει απαντήσεις;

Πιστεύω πως ένα βιβλίο πρέπει και να δημιουργεί ερωτήματα και να δίνει απαντήσεις, να ψυχαγωγεί και ταυτόχρονα να διδάσκει.

Η αρχή είναι πιο δύσκολη ή το τέλος;

Και η αρχή και το τέλος είναι δύσκολο. Προσωπικώς κάποιες φορές, ενώ ξεκινάω να γράψω μια ιστορία χαρούμενη, μου βγαίνει μια ιστορία δραματική, πάντα όμως μ’ ένα αισιόδοξο τέλος.

Απ’ όλους τους ήρωες των βιβλίων σας υπάρχεικάποιος ήρωας που είναι πιο κοντά σε εσάς;

Σχεδόν όλοι οι ήρωες των βιβλίων μου, είναι κοντά σ’ εμένα, ακόμη και αυτοί που δεν έχω τόσο καλή γνώμη όταν τους δημιουργώ.

Τι είναι αυτό που λέμε φαντασία; Είναι ένα κοµµάτι πραγματικότητας το οποίο εμείς δεν βλέπουμε ή δεν αντιλαμβανόμαστε;

Φαντασία κατά την γνώμη μου, είναι ένας κόσμος που δεν υπάρχει πραγματικά και που θα θέλαμε πολύ να ζούμε σε αυτόν ή και να τον αποφεύγουμε με κάθε τρόπο.

Ποια είναι για σας η αλήθεια της ζωής;

Δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα σας, το έψαχναν όλοι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, το ψάχνω κι εγώ ακόμα.

Πιστεύετε στο μεταφυσικό;

Όχι καθόλου, αν και καλλιτέχνης είμαι πάρα πολύ λογικός, γι’ αυτό και ο αγαπημένος μου αρχαίος Έλληνας θεμελιωτής της ” Λογικής” , ο Αριστοτέλης.

 Ο θάνατος, ποιο ρόλο έχει στη ζωή σας; Εσώψυχα ο φόβος ότι κάποια στιγμή όλα αυτά θα τελειώσουν, θα ζει αυτή η καρέκλα που κάθομαι και γράφω αλλά δεν θα ζω εγώ, δεν θα υπάρχω. Αυτός ο φόβος υπάρχει για σας;

Όχι, ομολογώ ότι ο θάνατος δεν με φοβίζει, γιατί πάντα φροντίζω να έχω κατά νου, τη ρήση του Επίκουρου: ” Δεν πρέπει να μας απασχολεί ο θάνατος, γιατί όταν είμαστε ζωντανοί δεν υπάρχει και όταν έρθει δεν θα είμαστε εκεί.

Όταν ολοκληρώσετε ένα βιβλίο, ο ήρωας συνεχίζει να υπάρχει για σας ή ολοκλήρωσε τον κύκλο του.

Όταν τελειώνω ένα βιβλίο ο ήρωας κάποιες φορές υπάρχει και περιμένει υπομονετικά να τον υποβάλλω σε νέες περιπέτειες. 

Έχετε πει ότι η ποίηση πρέπει να είναι κατανοητή από όλους; Πόσο  λειτουργικό όμως είναι αυτό. Οι πλείστοι  ποιητές γράφουν με ακατανόητη γραφή;

Αυτοί που γράφουν με ακατανόητη γραφή δεν είναι ποιητές. Ο ποιητής πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το θέμα του και αυτό που θέλει να επικοινωνήσει με τον κόσμο, ώστε με απλό και κατανοητό τρόπο, να περάσει το μήνυμα του προς τα έξω.

Είστε κριτικός λογοτεχνίας. Αυτό σας άλλαξε τον τρόπο που διαβάζετε ένα βιβλίο;

Όχι, δεν μπορώ να πω ότι μου άλλαξε τον τρόπο. Πάντοτε διάβαζα ένα βιβλίο ως Αναγνώστης κι έκανα ταυτόχρονα και κριτική. Και κάποια στιγμή αποφάσισα αυτή την κριτική να την λέω δημόσια. 

Παίζει ρόλο η βράβευση στη ζωή του συγγραφέα, πόσο βαρύς είναι αυτός ο τίτλος για την μετέπειταεξέλιξη του;

Φυσικά και παίζει ρόλο η βράβευση στην ζωή του συγγραφέα και όποιος λέει βαρύγδουπες δηλώσεις κατά των βραβεύσεων, είτε είναι κομπλεξικός είτε ανίκανος να βραβευτεί. Δεν θά‘λεγα ότι είναι βαρύς ο τίτλος, απλώς είναι μία ώθηση για να εξελίξει το ταλέντο του.Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση χαρά νιώθω όταν ο ίδιος βραβεύω νέους σε ηλικία συγγραφείς και ποιητές, γιατί νιώθω ότι γίνομαι η αιτία να προχωρήσουν δυναμικά και να γίνουν οι νέοι Παλαμάδες, οι νέοι Καβάφηδες, οι νέοι Σικελιανοί.

Η σύζυγος σας η κ. Πνάκα, καλλιτέχνης κι αυτή απ’ όσο ξέρω, πόσο  καταλυτικό ρόλο έπαιξε στην συγγραφικήπορείας σας μέχρι σήμερα;

Η σύζυγός μου, όντως καλλιτέχνης, αλλά σε άλλο τομέα, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι τόσο στην συγγραφική μου πορεία, όσο στην προώθηση της.

Έχετε κάποιο βιβλίο τώρα έτοιμο για έκδοση και σε ποια μήκη κυμαίνεται;

Έχω κάτι στα σκαριά, αλλά το μόνο που θα σας πω είναι ότι πρόκειται για έναν ποιητικό διάλογο με το έργο του Σοφοκλή ” Οιδίπους τύραννος”.

Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύ ζεστή αυτή συνέντευξη και σας εύχομαι περισσότερες επιτυχίες.

Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε, γι’ αυτή την συνέντευξη.

Send this to a friend