Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Καθηλώσεις πτήσεων, προβλήματα σε σιδηρόδρομους, τράπεζες και υπεραγορές ανά το παγκόσμιο
Καθηλώσεις πτήσεων, προβλήματα σε σιδηρόδρομους, τράπεζες και υπεραγορές ανά το παγκόσμιο

Καθηλώσεις πτήσεων, προβλήματα σε σιδηρόδρομους, τράπεζες και υπεραγορές ανά το παγκόσμιο

 

 

Καθηλώσεις πτήσεων, προβλήματα σε δίκτυα υπολογιστών σε τράπεζες, αυτόματες ταμειακές μηχανές σε υπεραγορές μέχρι διακοπές τηλεοπτικών προγραμμάτων και σιδηρόδρομους φαίνεται να προκαλεί μια «μεγάλη τεχνική βλάβη» σε συστήματα πληροφορικής που επεκτείνεται σε όλο τον πλανήτη.

Πάντως κάποιοι ερευνητές και ακαδημαϊκοί, καθώς και μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Αυστραλία συνδέουν το πρόβλημα με συστήματα της Microsoft, καθώς και με ένα πρόβλημα σε ειδικό λογισμικό της εταιρείας παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας CrowdStrike.

Μεγάλες αερογραμμές στις ΗΠΑ, όπως τη Delta και η United and American Airlines καθήλωσαν όλα τα αεροσκάφη τους λόγω ενός προβλήματος στις τηλεπικοινωνίας, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

 

Αναστολή πτήσεων καταγράφηκε και στο αεροδρόμιο Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, λόγω «τεχνικού προβλήματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Είπε ότι οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί μέχρι τις 11:00 ώρα Κύπρου, για να προσθέσει ωστόσο ότι δεν γνωρίζει πότε θα επαναρχίσουν τα πτητικά προγράμματα.

Από την διαταραχή λόγω τεχνικού προβλήματος σε συστήματα πληροφορικής επηρεάζονται και όλα τα αεροδρόμια στην Ισπανία.

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ έχει επίσης επηρεαστεί με το διαχειριστή να συνδέει το ζήτημα με τεχνικό πρόβλημα σε συστήματα της εταιρείας Microsoft.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία, ο μεγαλύτερος διαχειριστής των σιδηροδρόμων της χώρας προειδοποίησε για πιθανές ακυρώσεις συρμών λόγω προβλημάτων σε συστήματα πληροφορικής, ενώ φωτογραφίες που δημοσιεύονται από την Αυστραλία δείχνουν τεράστιες ουρές κόσμου στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου, δήλωσε ότι υπάρχουν αναχωρήσεις και αφίξεις αλλά μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις κατά το απόγευμα.

Η Εθνική Αρχή Συντονισμού κυβερνοασφάλειας της Αυστραλίας δήλωσε ότι η «ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη» προκλήθηκε από πρόβλημα από μια πλατόρμα παροχής λογισμικού, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για κυβερνοεπίθεση.

Επηρεάστηκαν τράπεζες και αεροδρόμια

Το Sky News στη Βρετανία δήλωσε ότι μια πρόβλημα τερμάτισε τις πρωινές μεταδόσεις, ενώ στην ο ABC στην Αυστραλία ενημέρωσε για σοβαρή τεχνική βλάβη.

Το πρόβλημα επεκτάθηκε και σε συσκευές πληρωμών σε υπεραγορές στην Αυστραλία, οι οποίες κατέστησαν ανενεργές δείχνοντας απλά την ένδειξη προβλήματος.

Στη γειτονική Νέα Ζηλανδία, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν καταγράφηκαν προβλήματα σε συστήματα υπολογιστών σε τράπεζες και στο κοινοβούλιο της χώρας.

Microsoft και CrowdStrike οι υπαίτιοι;

H εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας, Telstra, υποστηρίξει ότι οι τεχνικές βλάβες προκλήθηκαν από «παγκόσμια ζητήματα», στα λογισμικά της Microsoft και της εταιρείας παροχής υπηρεσιών κυβερνοσφάλειας CrowdStrike.

Η Microsoft ανέφερε σε ανάρτησή στην πλατφόρμα «Χ» ότι λαμβάνει μέτρα μετριασμού μετά τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί, ενώ η CrowdStrike δεν ήταν διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο

Πάντως, ο εμπειρογνώμονας του πανεπιστημίου της Μελβούρνης Τόμπι Μάρεϊ υποοστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις που συνδέουν τα προβλήματα με ένα εργαλείο της εταιρείας που ονομάζεται Crowdstrike Falcon.

«Η CrowdStrike είναι μια παγκόσμια εταιρεία κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας πληροφοριών», είπε, προσθέτοντας ότι το εργαλείο Falcon είναι μια πλατφόρμα τελικού εντοπισμού εισβολών (hacks) σε συστήματα.

Εξάλλου, η ερευνήτρια σε θέματα κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας Τζιλ Σλέι είπε ότι είναι πιθανόν ο παγκόσμιος αντίκτυπος των τεχνικών βλαβών να είναι τεράστιος.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend