Home ΛΑΡΝΑΚΑ Οι Λαρνακείς περιμένουν όπως οι εξαγγελίες του ΠτΔ για λιμάνι – μαρίνα να γίνουν πράξεις
Οι Λαρνακείς περιμένουν όπως οι εξαγγελίες του ΠτΔ για λιμάνι – μαρίνα να γίνουν πράξεις

Οι Λαρνακείς περιμένουν όπως οι εξαγγελίες του ΠτΔ για λιμάνι – μαρίνα να γίνουν πράξεις

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την άμεση εμπλοκή του κράτους για να επενδύσει σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας ζήτησαν οι αρχές της πόλης από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα γύρω από το θέμα, δύο μήνες μετά το ναυάγιο της επένδυσης από την Kition Ocean Holdings.

Τα μέλη της Ad Hoc υποεπιτροπής της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας, υπό την προεδρία του δημάρχου Ανδρέα Βύρα (στην παρουσία βουλευτών, του Προέδρου του ΚΕΒΕ και του Προέδρου του ΕΒΕΛ), μετέφεραν στον Αλέξη Βαφεάδη την επίσημη θέση της πόλης, όπως το κράτος αναλάβει την εκτέλεση κάποιων έργων ανάπτυξης σε λιμάνι και μαρίνα με δημόσιες δαπάνες, ώστε οι διαδικασίες να «τρέξουν» άμεσα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μέσω των διαδικασιών προκήρυξης προσφορών για ανάθεση του έργου στον ιδιωτικό τομέα. Από την πλευρά του, ο Αλ. Βαφεάδης ανέλαβε να μεταφέρει τη θέση της Λάρνακας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

 

Θυμίζουμε, ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε προαναγγείλει δημόσια ισχυρή οικονομική στήριξη του κράτους για έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν στο λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας μέσω της ομιλίας του κατά την παρουσίαση του έργου “Larnaca Land of Tomorrow”, την περασμένη Δευτέρα (8/7). Μάλιστα, ο ΠτΔ στις δηλώσεις του έκανε αναφορά για ανακοινώσεις σε σχέση με το λιμάνι και τη μαρίνα την ερχόμενη εβδομάδα, με τους παράγοντες της πόλης ν’ αναμένουν πλέον με αγωνία την επισημοποίηση αυτών των αποφάσεων. Αίτημα της Λάρνακας είναι όπως τους αμέσως προσεχείς μήνες να χρηματοδοτηθούν από το κράτος έργα που θα εκσυγχρονίσουν βασικές υποδομές στους δύο χώρους, ενώ οι χερσαίες (οικιστικές) αναπτύξεις μετατίθενται, όπως όλα δείχνουν, σε βάθος χρόνου, με την προοπτική εξεύρεσης νέου επενδυτή.

Πρόβλημα με τα μηχανήματα

Στο μεταξύ, πρόβλημα προκύπτει με την παράδοση των μηχανημάτων της Kitionστην Αρχή Λιμένων για σκοπούς καλύτερης και ταχύτερης διεκπεραίωσης των εργασιών στο λιμάνι Λάρνακας. Από πλευράς κυβέρνησης γίνεται λόγος «για απροθυμία της Kition να συνεργαστεί στο θέμα των μηχανημάτων», μια κατάσταση που, όπως αναφέρεται, εμποδίζει το λιμάνι να επανέλθει σε φουλ ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει και πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι πρακτικά παραμένουν χωρίς δουλειά. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Αλέξης Βαφεάδης είπε ότι η Kition δεν συνεργάζεται με το κράτος σε ότι αφορά την παράδοση των γερανών, των ζυγαριών και άλλου εξοπλισμού, όπως προνοεί η σύμβαση παραχώρησης.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η προθεσμία για ανάληψη των μηχανημάτων από το κράτος έληξε στις 27 Ιουνίου, ωστόσο μέχρι σήμερα η πρώην ανάδοχος εταιρεία διατηρεί στην κατοχή της τον εξοπλισμό, κάτι που δεν επιτρέπει στο λιμάνι να ανακτήσει πλήρη λειτουργικότητα και παραγωγικότητα. Η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα σε ότι αφορά τα μηχανήματα αναγκάζει την Αρχή Λιμένων να συνεργάζεται με εξωτερικούς συνεργάτες, γεγονός που θέτει εκτός εργασίας αρκετούς εργαζόμενους της Kition.

Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ απέστειλαν επιστολές προς τους Υπουργούς Μεταφορών και Εργασίας, με τις οποίες προειδοποιούν πως δεν πρόκειται ν’ αποδεχθούν να παγιωθεί η πρακτική των εξωτερικών συνεργατών και ότι απαιτούν από την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στο λιμάνι Λάρνακας, με την επιστροφή των εργαζομένων της Kition στις δουλειές τους.

Send this to a friend