Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στη Γάζα και πτώματα στους δρόμους -“Κύμα αντισημιτισμού” στην Ευρώπη
Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στη Γάζα και πτώματα στους δρόμους -“Κύμα αντισημιτισμού” στην Ευρώπη

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στη Γάζα και πτώματα στους δρόμους -“Κύμα αντισημιτισμού” στην Ευρώπη

Κάτοικοι της πόλης της Γάζας παρέμεναν σήμερα εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και πτώματα βρίσκονταν σπαρμένα στους δρόμους λόγω της νέας σφοδρής ισραηλινής επίθεσης, την ώρα που η Ουάσιγκτον πιέζει για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Μέλη της Χαμάς κατήγγειλαν ότι η μαζική ισραηλινή επιχείρηση στην πόλη της Γάζας ενδέχεται να καταστρέψει τις προσπάθειες να μπει ένα τέλος τον πόλεμο, καθώς οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να πλησιάζουν στην τελευταία φάση τους.

Η πόλη της Γάζας, όπου πριν τον πόλεμο ζούσε το ένα τέταρτο των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, καταστράφηκε τις πρώτες εβδομάδες των ισραηλινών επιχειρήσεων πέρυσι, όμως εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν επιστρέψει έκτοτε στα κατεστραμμένα σπίτια τους. Τώρα έλαβαν και πάλι εντολή από τον ισραηλινό στρατό να απομακρυνθούν.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει αναφορές για ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι και άλλους που έχουν σκοτωθεί μέσα στα σπίτια τους στις συνοικίες Τελ αλ Χάουα και Σάμπρα στην πόλη της Γάζας, προσθέτοντας ότι οι διασώστες δεν μπορούν να φτάσουν εκεί.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε ότι εκτιμά πως τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συνοικίες Τελ αλ Χάουα και Ρίμαλ αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί να συλλέξει τα πτώματα από τους δρόμους.

Παρά τη χθεσινή εντολή εκκένωσης που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός για τους κατοίκους της πόλης της Γάζας, στην οποία ορίζονταν δύο «ασφαλείς δρόμοι» για να κατευθυνθούν προς νότο, πολλοί αρνήθηκαν να υπακούσουν.

Κάποιοι ανήρτησαν το hashtag «Δεν φεύγουμε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα πεθάνουμε αλλά δεν θα φύγουμε προς τον νότο. Έχουμε αντέξει την πείνα και τις βόμβες εννέα μήνες και είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε σαν μάρτυρες εδώ», δήλωσε ο 30χρονος Μοχάμαντ Άλι.

Ο Άλι, η οικογένεια του οποίου έχει αναγκαστεί να μετακινηθεί πολλές φορές μέσα στην πόλη, εξήγησε ότι τελειώνουν τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα.

«Η κατοχή βομβαρδίζει την πόλη της Γάζας σα να ξαναξεκινά ο πόλεμος. Ελπίζουμε να υπάρξει σύντομα εκεχειρία, αλλά αν όχι, τότε είναι θέλημα Θεού», πρόσθεσε.

Μάχες στη Ράφα

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στη Ράφα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο όπου έχουν αναπτυχθεί άρματα μάχης από τον Μάιο, κάτοικοι δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε να ανατινάσσει σπίτια σε δυτικές και κεντρικές συνοικίες, εν μέσω συγκρούσεων με τη Χαμάς, τον Ισλαμικό Τζιχάντ και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί δήλωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σε ισραηλινή επιδρομή στην Τελ αλ Σούλταν στη δυτική Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός είχε επισημάνει νωρίτερα σήμερα ότι αναχαίτισε με επιτυχία πέντε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από την περιοχή της Ράφα.

Στο μεταξύ έπειτα από μήνες μάταιων διπλωματικών προσπαθειών, νέες συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων μαζί με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς έφτασαν χθες στη Ντόχα.

Η Χαμάς ανακοίνωσε την Κυριακή κάποιες υποχωρήσεις, δηλώνοντας ότι δέχεται να διαπραγματευθεί για την απελευθέρωση των ομήρων χωρίς το Ισραήλ να συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία, κάτι που ζητούσε επίμονα μέχρι πρότινος.

Έκτοτε ο διπλωματικός μαραθώνιος έχει δεχθεί νέα ώθηση.

Στη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τον συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκερκ ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τη δέσμευσή του υπέρ μιας συμφωνίας εκεχειρίας «εφόσον γίνουν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές του Ισραήλ».

Ωστόσο δύο αξιωματούχοι της Χαμάς αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

«Θα υπάρξει σήμερα συνάντηση μεταξύ της Χαμάς και των μεσολαβητών για να δουν τις απαντήσεις που έχουν λάβει από την κατοχή», δήλωσε ένας από αυτούς χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

“Κύμα αντισημιτισμού” στην Ευρώπη μετά τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή, σύμφωνα με έκθεση

Οι Eβραίοι στην Ευρώπη είναι “πιο ανήσυχοι από ποτέ” ενώπιον του “κύματος αντισημιτισμού” που την έχει πλημμυρίσει μετά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ, σύμφωνα με μια μεγάλης έκτασης ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), που εδρεύει στη Βιέννη, «το 96% από αυτούς» συνάντησαν «διαδικτυακά» ή στην καθημερινή τους ζωή το φαινόμενο κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας.

Η συντριπτική πλειονότητα κρίνει ότι «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει η πρόεδρός της Σίρπα Ραούτιο στο προοίμιο, παρότι οι απαντήσεις αφορούν την περίοδο «πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 και τον πόλεμο στη Γάζα».

Σε αυτό το πλαίσιο, 76% των Εβραίων απάντησαν ότι «περιστασιακά κρύβουν την ταυτότητά τους» στην Ευρώπη, επισημαίνει η ίδια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου το 83% το κάνει.

Μετά τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο ζοφερή, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν «πιο πρόσφατα από 12 οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας».

«Οι συνέπειες από τη σύγκρουση πλήττουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με κόπο» και παρατηρήθηκε μετά την υιοθέτηση της πρώτης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού το 2021 με «θεαματική αύξηση» των περιστατικών.

Στη Γαλλία, 74% των Εβραίων πιστεύουν ότι η σύγκρουση έχει αντίκτυπο στο αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουν– το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα– όπου 62% απάντησαν ότι νιώθουν το ίδιο σε σύγκριση μόνο με 9% στην Ουγγαρία.

Ο FRA υπέβαλε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2023 σε σχεδόν 8.000 Εβραίους, ηλικίας 16 ετών και άνω, που ζουν σε 13 κράτη τα οποία συγκεντρώνουν το 96% του εβραϊκού πληθυσμού του μπλοκ.

Αυτή είναι η τρίτη έρευνα για το θέμα έπειτα από αυτές του 2013 και του 2018.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το «αρνητικό στερεότυπο» που θέλει τους Εβραίους να «κατέχουν την εξουσία, να ελέγχουν τα χρηματοοικονομικά και τα μέσα ενημέρωσης» είναι αυτό που χρησιμοποιείται πιο συχνά, ακολουθούμενο από την «άρνηση του Ισραήλ να έχει το δικαίωμα ύπαρξης ως κράτος».

Στο 4% των περιπτώσεων, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι είχαν υποστεί αντισημιτικές σωματικές επιθέσεις σε σύγκριση με 2% το 2018. Και 60% από αυτούς θεωρούν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησής τους για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού δεν είναι αρκετά σημαντικές.

Σε βάρος των δραστηριοτήτων τους, οι εβραϊκές οργανώσεις υφίστανται διαρκώς αυξανόμενο οικονομικό βάρος για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους, την οποία συχνά πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιες.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend