Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νέο πισωγύρισμα για το παλιό νοσοκομείο Λάρνακας
Νέο πισωγύρισμα για το παλιό νοσοκομείο Λάρνακας

Νέο πισωγύρισμα για το παλιό νοσοκομείο Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ακόμα πιο πίσω πάει το έργο ανάπλασης του παλιού νοσοκομείου Λάρνακας, προκειμένου να μετατραπεί σε νέο δημοτικό μέγαρο της πόλης. Και τούτο, διότι ο δημόσιος διαγωνισμός που προκήρυξε ο Δήμος Λάρνακας στις 20 περασμένου Μαρτίου, για τα έργα αναπαλαίωσης του ιστορικού κτηρίου απέτυχε, αφού ούτε μία προσφορά δεν υποβλήθηκε από ενδιαφερόμενο εργολάβο.

Ως εκ τούτου, εκτός από την μεγάλη καθυστέρηση, που ήδη έχει παρατηρηθεί, στην μεταφορά των υπηρεσιών Υγείας του ΟΚΥπΥ, από το παλιό νοσοκομείο στον 2ο όροφο της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, (εξαιτίας καθυστέρησης στην διαμόρφωση του 2ου ορόφου), προκύπτει νέα καθυστέρηση, μερικών μηνών όπως υπολογίζεται, με την προκήρυξη των προσφορών για τις κατασκευαστικές εργασίες.

 

Έπειτα, λοιπόν, από την νέα αυτή αρνητική εξέλιξη, ο Δήμος Λάρνακας αναμένεται να προκηρύξει νέο διαγωνισμό την ερχόμενη εβδομάδα, με την ελπίδα αυτή τη φορά να προκύψει ενδιαφέρον από εργοληπτικές εταιρείες.

Η ανάπλαση του παλιού νοσοκομείου της πόλης, επί της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, και η μετατροπή του σε νέο δημοτικό μέγαρο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Λάρνακα.

Το κόστος υπολογίζεται να φτάσει τα εφτά εκατομμύρια ευρώ και οι εργασίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια.

 

Τι προβλέπουν τα σχέδια

———————————–

Η αναπαλαίωση του παλιού νοσοκομείου θα γίνει στη βάση σχεδίου που εκπόνησε ο αρχιτεκτονικός οίκος «Δημήτρης Μιχαήλ & Συνεργάτες».

Τα σχέδια προβλέπουν, μεταξύ άλλων, γενικές συντηρήσεις της οικοδομής με αποκατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας στην αρχική αυθεντική της μορφή, ανακατασκευή κι επιδιόρθωση των επιχρισμάτων και συντήρηση και αποκατάσταση των κουφωμάτων και των δαπέδων. Προβλέπει, επίσης, εσωτερικές μετατροπές με κατεδαφίσεις εσωτερικών τοιχοποιιών και κατασκευή νέων, συμπεριλαμβανομένου και καινούργιες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Θα γίνουν, ακόμα, εξωτερικές μετατροπές και προσθήκες, θα διαμορφωθεί ο εξωτερικός χώρος με την δημιουργία χώρου στάθμευσης, θα αναδιαμορφωθεί ο υπαίθριος χώρος και ο κήπος, θα γίνουν φυτεύσεις, χώροι πρασίνου και υδάτινες επιφάνειες, ενώ θα κατασκευαστεί και νέα περίφραξη.

Να σημειωθεί, ότι ο Δήμος Λάρνακας στερείται ιδιόκτητου δημοτικού μεγάρου από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν κρίθηκε κτηριακά ακατάλληλο και κατεδαφίστηκε το παλιό δημοτικό μέγαρο στην πλατεία Κίμωνος, στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. Έκτοτε οι δημοτικές υπηρεσίες στεγάζονται σε εξαώροφη πολυκατοικία επί της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών (Φοινικούδες).

Το παλιό νοσοκομείο της Λάρνακας είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά κτήρια της πόλης. Λόγω της τοποθεσίας του, στο κέντρο της Λάρνακας, θεωρείται ιδανική επιλογή για στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών και για την εξυπηρέτηση του κοινού. Το υφιστάμενο κτήριο ανεγέρθηκε την περίοδο 1933-34 με δωρεά της Ευανθίας Πιερίδη.

Send this to a friend