Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024 ΕΚΛΟΓΕΣ 2024: Ψηφίστε σωστά και γρήγορα – Όλες οι πληροφορίες
ΕΚΛΟΓΕΣ 2024: Ψηφίστε σωστά και γρήγορα – Όλες οι πληροφορίες

ΕΚΛΟΓΕΣ 2024: Ψηφίστε σωστά και γρήγορα – Όλες οι πληροφορίες

 

 

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία των σημερινών εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψηφίζουμε σήμερα τα νέα μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (και τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές), οι οποίοι είχαν πάρει παράταση δυόμισι χρόνων (αντί Δεκέμβριο τού 2021), ώστε να προετοιμαστεί καλά η εφαρμογή της πολυσυζητημένης Μεταρρύθμισης, η οποία αλλάζει τον διοικητικό χάρτη της Κύπρου και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2024 από τα πρόσωπα που θα αναδειχθούν μέσα από αυτές τις εκλογές. Συγκεκριμένα, σήμερα διεξάγονται ταυτόχρονα οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβουλίων, κοινοταρχών, κοινοτικών συμβουλίων, σχολικών εφόρων:

*Είκοσι (20) δήμοι εκ των οποίων οι 18 προκύπτουν από τη συνένωση 28 δήμων και 63 κοινοτήτων και οι άλλοι δύο παραμένουν με την υφιστάμενη σύνθεσή τους (Στρόβολος και Πάφος) – οι 20 δήμοι αποτελούνται από συνολικά 93 δημοτικά διαμερίσματα

 

*Διακόσες ογδόντα έξι (286) ελεύθερες κοινότητες δημιουργούν 30 συμπλέγματα παροχής υπηρεσιών

*Παραμένουν οι εννέα κατεχόμενοι δήμοι και οι 138 κατεχόμενες κοινότητες.

Εγγεγραμμένοι εκλογείς

Το εκλογικό Σώμα ανέρχεται στους 698.896 εκλογείς εκ των οποίων οι 568.608 είναι Κύπριοι, οι 834 Τουρκοκύπριοι με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές οι οποίοι ψηφίζουν για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, οι 252 εγκλωβισμένοι οι οποίοι ψηφίζουν στις ευρωεκλογές και για τις κατεχόμενες κοινότητες. Δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις εκλογές έχουν και οι 26.755 πολίτες άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Κύπρο και έχουν εγγραφεί στους αντίστοιχους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Επίσης, στις ευρωεκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου και 103.281 Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές. Σημειώνεται ότι θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο εντός των Κεντρικών Φυλακών για 313 φυλακισμένους εκλογείς. Εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν και στο εξωτερικό (4.643 εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο) – σύνολο 1.854 κέντρα. Οι ανακοινώσεις των επίσημων αποτελεσμάτων από τον γενικό έφορο Εκλογών για τις ευρωεκλογές και από τους εφόρους Εκλογής για τα αξιώματα τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνουν αύριο Δευτέρα το πρωί. Οι τελετές ανακήρυξης των εκλεγέντων θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024,στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Πού, πώς και τι ώρα

Μέσω της υπηρεσίας «Πού και Τι Ψηφίζω» κάθε ψηφοφόρος, καταχωρίζοντας τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής του, μπορεί να ενημερωθεί για τα εκλογικά κέντρα στα οποία θα ψηφίσει, τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχει δικαίωμα ψήφου, καθώς και για τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές.

Επίσης, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν, μέσω υπηρεσίας γραπτού μηνύματος SMS. Στην ιστοσελίδα των εκλογών έχουν αναρτηθεί όλα τα δείγματα ψηφοδελτίων. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο με την επίδειξη απαραίτητα είτε εκλογικού βιβλιαρίου είτε δελτίου ταυτότητας (ακόμα και ληγμένου) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εγκλωβισμένοι μπορούν να ψηφίσουν προσκομίζοντας οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας το οποίο φέρει τη φωτογραφία τους.

Οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στις περιοχές που η Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο ψηφίζουν με δελτίο ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκδόθηκε από το σύστημα Αρχείου Πληθυσμού.

Οι Κοινοτικοί ψηφίζουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την προσκόμιση είτε εκλογικού βιβλιαρίου είτε του εγγράφου βάσει του οποίου έχουν εγγραφεί στον αντίστοιχο ειδικό εκλογικό κατάλογο, και για τις εκλογές μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει του εγγράφου με το οποίο έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.

Ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει σημειώνοντας ένα από τα επιτρεπόμενα σύμβολα «x» ή «+» ή «√» μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή μέσα στο μικρό ορθογώνιο που βρίσκεται δίπλα από τη στήλη του μεμονωμένου υποψηφίου της προτίμησής του –με στυλό χρώματος μπλε ή μαύρου.

Οι σταυροί προτίμησης δεν είναι υποχρεωτικοί. Ώρες ψηφοφορίας: 7:00 – 18:00 με μία ώρα διάλειμμα το μεσημέρι 12:00 – 13:00.

Χρώματα

Τα ψηφοδέλτια έχουν διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το είδος της εκλογής:

1. Μέλη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Μπλε

2. Πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης: Μοβ

3. Δήμαρχοι: Κίτρινο

4. Αντιδήμαρχοι: Καφέ

5. Δημοτικοί σύμβουλοι: Λευκό

6. Μέλη Σχολικών Εφορειών: Πράσινο

7. Κοινοτάρχες: Πορτοκαλί

8. Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων: Γκρίζο

Σταυροί

Οι σταυροί προτίμησης δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από:

(α) Δύο (2) σταυροί προτίμησης για τις εκλογές ανάδειξης των μελών του Ευρωκοινοβουλίου

(β) Ένας (1) σταυρός προτίμησης για κάθε τέσσερις (4) δημοτικούς συμβούλους ή μέλη Σχολικής Εφορείας. Αν ο αριθμός των συμβούλων ή μελών διαιρούμενος διά του αριθμού τέσσερα αφήνει υπόλοιπο, ο ολικός αριθμός των σταυρών προτίμησης αυξάνεται κατά έναν

(γ) Ένας (1) σταυρός προτίμησης για κάθε δύο (2) μέλη κοινοτικού συμβουλίου. Αν ο αριθμός των μελών διαιρούμενος διά του αριθμού δύο αφήνει υπόλοιπο, ο ολικός αριθμός των σταυρών προτίμησης αυξάνεται κατά έναν.

Αν ο εκλογέας σημειώσει περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους προβλέπεται, αυτοί θα αγνοηθούν, αλλά το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο και λογίζεται ως ψήφος υπέρ του συνδυασμού στον οποίο σημειώθηκαν οι σταυροί προτίμησης, νοουμένου ότι δεν ψηφίστηκε άλλος συνδυασμός ή μεμονωμένος υποψήφιος.

Καταμέτρηση

Η διαλογή και η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, με εξαίρεση την ειδική κάλπη των Κεντρικών Φυλακών και κάποιες κάλπες μικρών κατεχόμενων κοινοτήτων. Θα ξεκινήσει με τα ευρωψηφοδέλτια και θα ακολουθήσει η καταμέτρηση για τους προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (περιφερειάρχες). Στη συνέχεια, αν πρόκειται για δήμο, θα καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια για την εκλογή δημάρχου, αντιδημάρχου, δημοτικών συμβούλων και σχολικών εφόρων. Αν πρόκειται για κοινότητα, θα καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια για την εκλογή κοινοτάρχη και κοινοτικών συμβούλων.

Κατανομές εδρών

Πρώτη κατανομή εδρών: Αθροίζεται το σύνολο των εγκύρων ψήφων, το οποίο διαιρείται με το σύνολο των εδρών. Tο πηλίκο που προκύπτει, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο με το οποίο διαιρείται, στη συνέχεια, η εκλογική δύναμη κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου. Kάθε συνδυασμός λαμβάνει τόσες έδρες όσες φορές το εκλογικό μέτρο περιέχεται στην εκλογική του δύναμη.

Παράδειγμα: Aς υποθέσουμε ότι έχουμε συνολικά 300.000 έγκυρες ψήφους και ο α’ συνδυασμός συγκεντρώνει 105.000 ψήφους. Για να εξευρεθεί το εκλογικό μέτρο, γίνεται η πιο κάτω μαθηματική πράξη: Διαιρούμε το σύνολο των εγκύρων ψήφων (300.000) με το σύνολο των εδρών (6): 300.000: 6 = 50.000 (εκλογικό μέτρο για σκοπούς της πρώτης κατανομής εδρών). Mε βάση τον αριθμό 50.000, που είναι το εκλογικό μέτρο, διαιρείται το σύνολο των εγκύρων ψήφων του α’ συνδυασμού, για να εξευρεθεί ο αριθμός των εδρών με τις οποίες θα δικαιωθεί ο συνδυασμός αυτός. Στην περίπτωση αυτή γίνεται η ακόλουθη μαθηματική πράξη: 105.000: 50.000 = 2 έδρες, οι οποίες παραχωρούνται στον συνδυασμό και παραμένουν 5.000 ψήφοι, ως αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, οι οποίες θα μεταφερθούν για σκοπούς της δεύτερης κατανομής εδρών, προς όφελος του ιδίου συνδυασμού. Mε τον ίδιο τρόπο διαιρείται το σύνολο των εγκύρων ψήφων κάθε άλλου συνδυασμού και κάθε μεμονωμένου υποψηφίου που λαμβάνει μέρος στις εκλογές. Aν το σύνολο των εγκύρων ψήφων ενός συνδυασμού είναι μικρότερο από το εκλογικό μέτρο, δηλαδή λιγότερο από 50.000 ψήφους, που είναι το εκλογικό μέτρο του παραδείγματός μας, δεν λαμβάνει έδρα από την πρώτη κατανομή εδρών.

Δεύτερη κατανομή: Οι έδρες που παραμένουν αδιάθετες μετά την πρώτη κατανομή μεταφέρονται και κατανέμονται με βάση τη διαδικασία της δεύτερης κατανομής μεταξύ των αυτοτελών κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων, συνδυασμών ανεξάρτητων υποψηφίων ή ανεξάρτητων υποψηφίων που συγκέντρωσαν ποσοστό 1,8 τοις εκατόν (1,8%) του συνόλου των έγκυρων ψήφων, ανεξάρτητα αν έχουν δικαιωθεί ή όχι με οποιανδήποτε έδρα κατά την πρώτη κατανομή, σύμφωνα με τη σειρά του ύψους των αχρησιμοποίητών τους υπολοίπων.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές αναμένεται να δοθούν αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών στην Ιταλία, τα μεσάνυχτα απόψε. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά γύρω στις 7:30 το βράδυ, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο το πρωί, 07:00 με 08:00, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος τής Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, Μενέλαος Βασιλείου. Όλες οι πληροφορίες για τις σημερινές διπλές εκλογές στην ιστοσελίδα των εκλογών στη διεύθυνση www.elections.gov.cy. Η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα.

Τα νούμερα του 2016

Στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 2016, τις τελευταίες με το παλαιό σύστημα, η προσέλευση των ψηφοφόρων στην επαρχία Λευκωσίας ήταν 57,5% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016 που ήταν 68% και τις δημοτικές εκλογές του 2011 που ήταν 66%. Στην επαρχία Λεμεσού η προσέλευση ήταν 56,2% σε σχέση με 64% στις βουλευτικές του 2016 και 80% στις δημοτικές εκλογές του 2011. Στην επαρχία Αμμοχώστου ήταν 72,5% σε σχέση με 70% που ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 2016 και 80% στις δημοτικές εκλογές του 2011. Στη Λάρνακα ήταν 72,3% σε σχέση με 68% στις βουλευτικές εκλογές του 2016 και 71% στις δημοτικές εκλογές του 2011. Στην επαρχία Πάφου η προσέλευση ήταν 74% σε σχέση με 70% που ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 2016 και 83% στις δημοτικές εκλογές του 2011.

Τα νούμερα του 2016

Στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 2016, τις τελευταίες με το παλαιό σύστημα, η προσέλευση των ψηφοφόρων στην επαρχία Λευκωσίας ήταν 57,5% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016 που ήταν 68% και τις δημοτικές εκλογές του 2011 που ήταν 66%.

Στην επαρχία Λεμεσού η προσέλευση ήταν 56,2% σε σχέση με 64% στις βουλευτικές του 2016 και 80% στις δημοτικές εκλογές του 2011.

Στην επαρχία Αμμοχώστου ήταν 72,5% σε σχέση με 70% που ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 2016 και 80% στις δημοτικές εκλογές του 2011.

Στη Λάρνακα ήταν 72,3% σε σχέση με 68% στις βουλευτικές εκλογές του 2016 και 71% στις δημοτικές εκλογές του 2011.

Στην επαρχία Πάφου η προσέλευση ήταν 74% σε σχέση με 70% που ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 2016 και 83% στις δημοτικές εκλογές του 2011.

 

Send this to a friend