Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έχουν να παίρνουν από την FTI δεκάδες ξενοδοχεία
Έχουν να παίρνουν από την FTI δεκάδες ξενοδοχεία

Έχουν να παίρνουν από την FTI δεκάδες ξενοδοχεία

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Απλήρωτες παραμένουν δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο, κυρίως στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, για την φιλοξενία ξένων τουριστών που ταξίδεψαν μέσω του γερμανικού τουριστικού οργανισμού FTI, ο οποίος πτώχευσε πρόσφατα.

Ο FTI ήταν ένας από τους αρχαιότερους και ο 3ος μεγαλύτερος γερμανικός τουριστικός οργανισμός, ο οποίος από την εποχή της πανδημίας και μετέπειτα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά ζητήματα. Φέτος, υπολογιζόταν να μεταφέρει στην Κύπρο γύρω στους 30 – 35 χιλιάδες τουρίστες, η πλειοψηφία εκ των οποίων επρόκειτο να παραθερίσουν στα θέρετρα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, που ήταν ο βασικός προορισμός αυτών των ταξιδιωτών.

 

Μόνο στην Αγία Νάπα και στον Πρωταρά υπάρχουν συνολικά 70-80 ξενοδοχειακές μονάδες που συνεργάζονταν με τον υπό αναφορά οργανισμό. Από το σύνολο αυτών των ξενοδοχείων, σχεδόν όλα έχουν να παίρνουν υπόλοιπα οφειλόμενων από τον οργανισμό, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα ποσά.

Ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Δώρος Τάκκας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι μετά την κατάρρευση του γερμανικού ταξιδιωτικού οργανισμού προκύπτουν δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα αφορά τους τουρίστες που αυτές τις μέρες παραθερίζουν σε ξενοδοχεία και πιο συγκεκριμένα για το πώς αυτοί οι άνθρωποι θα επαναπατριστούν και με ποιο τρόπο θα πληρωθούν τα ξενοδοχεία για την διαμονή τους.

Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με τις μονάδες που παραμένουν απλήρωτες από τον συγκεκριμένο οργανισμό για τους τουρίστες που φιλοξένησαν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. «Έχουμε ενημερωθεί από την θυγατρική εταιρεία της FTI στην Κύπρο, την Meeting Point, ότι οι ξένοι τουρίστες που διαμένουν αυτή την στιγμή στα ξενοδοχεία της επαρχίας Αμμοχώστου και της Κύπρου γενικότερα, θα πρέπει οι ίδιοι να πληρώσουν τα έξοδα διαμονής τους και σε κατοπινό στάδιο θα λάβουν τα λεφτά τους πίσω μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας η οποία έχει προκαθοριστεί.

Ταυτόχρονα, οι τουρίστες θα πρέπει, επίσης, να προβούν στις ανάλογες διευθετήσεις για την μεταφορά τους στο αεροδρόμιο την ημέρα της αναχώρησής τους από το νησί», ανέφερε ο κ.Τάκκας.

900 τουρίστες στην Κύπρο

————————————–

Ο Αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι αυτή την εποχή είναι μερικές εκατοντάδες, γύρω στα 400 άτομα, που παραθερίζουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο κλείνοντας ταξιδιωτικό πακέτο μέσω του FTI (περίπου 800 -900 άτομα παγκυπρίως).

Ανέφερε, ακόμα, ότι οι διευθύνσεις των ξενοδοχείων δείχνουν κατανόηση στο πρόβλημα που προέκυψε, βοηθούν με κάθε τρόπο τους επισκέπτες που ταξίδεψαν μέσω του γερμανικού ταξιδιωτικού οργανισμού και κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε να μην επηρεαστούν οι διακοπές αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Τους παρέχουν, επίσης, την αναγκαία πληροφόρηση που λαμβάνουν από τον FTI.  «Οι πλείστοι τουρίστες έχουν ήδη διευθετήσει το κομμάτι της επιστροφής τους, όλοι θα ολοκληρώσουν κανονικά τις διακοπές τους όπως αρχικά τις είχαν προγραμματίσει και δεν τίθεται θέμα εκκένωσής τους από τα ξενοδοχεία.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψει άλλος κόσμος στην Κύπρο μέσω αυτού του οργανισμού, διότι όλες οι κρατήσεις που υπήρχαν για τους επόμενους μήνες έχουν ακυρωθεί», σημείωσε ο Δώρος Τάκκας, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάρρευση του FTI ως μια μεγάλη απώλεια για την Κύπρο και ειδικά για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, που αφήνει κενό και ζημιά. Το μέγεθος αυτής της ζημιάς δεν μπορεί αυτή την στιγμή να υπολογιστεί επ’ ακριβώς με αριθμούς, σίγουρα όμως πρόκειται για μεγάλη ζημιά.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού

————————————-  

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής δήλωσε ότι το κλείσιμο του ομίλου θεωρείται «απώλεια προοπτικής» για περαιτέρω άνοιγμα της Κύπρου στην γερμανική αγορά και ότι αυτές τις μέρες παραθερίζουν στο νησί μας, μέσω της FTI, 860 ενήλικες και 40 παιδιά.

«Η δική μας ευθύνη είναι να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις διακοπές τους όλα αυτά τα πρόσωπα και να επαναπατριστούν ομαλά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στη Γερμανία υπάρχει ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλειας που καλύπτει τις πληρωμές που έγιναν από τον κόσμο για αγορά πακέτων από Γερμανούς οργανωτές ταξιδιών. Από το ταμείο αυτό θα καλυφθούν τα έξοδα επαναπατρισμού και διαμονής τους. Ο κ.Κουμής ανέφερε η πτώχευση της FTI έρχεται σε μια περίοδο που το Υφυπουργείο Τουρισμού επιχειρούσε ενδυνάμωση της γερμανικής αγοράς.

 

 

Send this to a friend