Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εβδομάδα Προστασίας Δασών με διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα αντιμετώπισης πυρκαγιών
Εβδομάδα Προστασίας Δασών με διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα αντιμετώπισης πυρκαγιών

Εβδομάδα Προστασίας Δασών με διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα αντιμετώπισης πυρκαγιών

Με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ουσιαστικότερη συμμετοχή των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των δασών διοργανώνεται και φέτος από το Τμήμα Δασών η ετήσια «Εβδομάδα Προστασίας Δασών» μεταξύ 13 και 19 Μαΐου, με διαβεβαιώσεις από το Τμήμα ότι βρίσκεται σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα για αντιμετώπιση των περιστατικών πυρκαγιάς που θα εκδηλωθούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος, η τελετή έναρξης της «Εβδομάδας Προστασίας των Δασών» πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Μαΐου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας και η κήρυξή της έγινε από την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Αρχιπύραρχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπροσώπων των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και εκπρόσωπων Τμημάτων και Υπηρεσιών που εμπλέκονται στις δασικές πυρκαγιές.

Όπως αναφέρεται, στην ομιλία της η κ. Παναγιώτου επεσήμανε τη σημασία των δασών για την περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν απειλή που εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών και πως συνιστούν ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θέμα ουσιώδους ασφάλειας.

 

 

Επίσης αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχουν να κάνουν με την προστασία και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει και να ενισχύσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με ανθρώπινο δυναμικό, πυροσβεστικό εξοπλισμό και υποδομές, ενώ έκανε ειδική μνεία στις συνεργασίες της Κυβέρνησης με γειτονικά κράτη στον τομέα της αεροπυρόσβεσης.

Σε ομιλία του ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Δασών Σάββας Ιεζεκιήλ ανέφερε ότι η περίοδος των πυρκαγιών έχει ήδη αρχίσει και ο επιχειρησιακός μηχανισμός του Τμήματος βρίσκεται από την 1η Απριλίου σε πλήρη ανάπτυξη και ετοιμότητα. Πρόσθεσε ότι έχουν υλοποιηθεί και φέτος όλα τα συνήθη μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται σε ετήσια βάση και πως τόσο το προσωπικό του Τμήματος Δασών (Δασικοί Υπάλληλοι, Δασοπυροσβέστες, Πυροφύλακες και Μηχανοδηγοί), όσο και τα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει το Τμήμα, βρίσκονται σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα για αντιμετώπιση των περιστατικών πυρκαγιάς που θα εκδηλωθούν.

Κλείνοντας, ο κ. Ιεζεκιήλ διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό του Τμήματος με το ζήλο, τη μαχητικότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που το χαρακτηρίζουν, θα βρίσκεται όπως πάντοτε στην πρώτη γραμμή για τη διαφύλαξη των δασών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Send this to a friend