Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ανοίγει ο δρόμος για εντοπισμό των ενόχων
Με μια ιστορική απόφαση της θανατικής ανακρίτριας Ντόριας Βαρωσιώτου ο φάκελος της υπόθεσης του θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού ανοίγει ξανά. Στο 90σέλιδο πόρισμα της η δικαστής διαπιστώνει πως ο θάνατος του Θανάση επήλθε από στραγγαλισμό συνεπεία εγκληματικής ενέργειας. Συμπέρασμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση της Αστυνομίας και της Νομικής Εισαγγελίας περί αυτοχειρίας.
Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας αρχίζει με αναφορές στο βιογραφικό του Θανάση Νικολάου και στη συνέχεια σκιαγραφεί το προφίλ του, χαρακτηρίζοντας τον ως έναν ώριμο, πειθαρχημένο και συνεπή νέο που είχε σχέσεις με την Εκκλησία, δεν κατανάλωνε αλκοόλ αλλά ούτε κάπνιζε. Στη ζωή του δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο όπως αναφέρεται στο πόρισμα το ζήτημα που τον απασχολούσε το τελευταίο διάστημα πριν το θάνατο του, ήταν οι άσχημες συνθήκες και τα καψόνια στα οποία υποβαλλόταν στον στρατό.
«Αναφορικά με τα καψόνια που γίνονταν, προκύπτει από καταθέσεις ότι στρατιώτες έβαζαν τον Θανάση να κάνει ερωτική εξομολόγηση σε μια λάμπα, τον χλεύαζαν και τον γιουχάιζαν»
Από το πόρισμα δεν λείπουν και οι αναφορές για τις πρώτες ενέργειες που έγιναν μετά τον εντοπισμό του πτώματος. Η θανατική ανακρίτρια αναφέρει πως ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας μέσα σε δέκα λεπτά και για αυτό τον λόγο η υπόθεση καταχωρήθηκε στην κατηγορία των μικροπαραβάσεων – προσθέτοντας πως η οικογένεια του άτυχου νέου, συνέχισε επί μέρες να μεταβαίνει στη σκηνή, αναζητώντας η ίδια στοιχεία, μέχρι που η μητέρα του Θανάση, εντόπισε αίμα.
Η μητέρα του Θανάση επικοινώνησε με τον Υπεύθυνο της Υπαίθρου Χριστάκη Ναθαναήλ,τον πληροφόρησε για την ανεύρεση αίματος με τον ίδιο να της απαντά: «Τί θέλεις να μας πεις ότι εν φόνος και όχι αυτοκτονία;».
Επόμενη ημέρα
Η υπόθεση πλέον επιστρέφει στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος καλείται να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.
Η Νομική Υπηρεσία έχει δικαίωμα να καταχωρήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σε περίπτωση που δεν εφεσιβάλει, τότε ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να διατάξει να πραγματοποιηθεί νέα αστυνομική έρευνα για όλο το ιστορικό της υπόθεσης, έχοντας πλέον ως οδηγό, το πόρισμα της Ντόριας Βαρωσιώτου.
Η υπόθεση αυτή αποδεικνύει την έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισης του τρόπου διερεύνησης των θανάτων στην Κύπρο. Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και ευθύνη γι αυτό φέρει η βουλή, η νομική υπηρεσία και η κυβέρνηση.
Εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ζητά η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Πηγή: alphanews