Με την κατάθεση και αντεξέταση του ποινικού ανακριτή Σάββα Μάτσα συνεχίστηκε την Τετάρτη η θανατική ανάκριση για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ενώ συνέχεια θα δοθεί στις 28 Μαρτίου με αγορεύσεις των δυο πλευρών.
Πριν την έναρξη της διαδικασίας, η δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση ενημέρωσε ότι η μητέρα του, Ανδριάνα Νικολάου, αποσύρει το ενδιαφέρον της για να καταθέσει ως μάρτυρας, κάνοντας λόγο για «προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο» από την μέχρι τώρα αντεξέταση της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία απάντησε πως δεν αποδέχεται τους χαρακτηρισμούς.
Ο κ. Μάτσας κλήθηκε να αναφερθεί στο πόρισμα της έκθεσης που συνέταξε με τον ποινικό ανακριτή Αντώνη Αλεξόπουλο, λέγοντας ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου αποδίδεται σε φόνο εκ προμελέτης δια στραγγαλισμού και μετά από την άσκηση βάναυσης σωματικής βίας, προφανώς από περισσότερα από ένα άτομα.
Υπενθυμίζοντας την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκανε λόγο για προχειρότητα, αμέλεια, ψεύδη αλλά και παραπλάνηση της Αστυνομίας από πλευράς του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, σημειώνοντας ότι το πόρισμα των ποινικών ανακριτών εισηγείτο όπως διωχθεί για επτά ποινικά αδικήματα.
Συγκεκριμένα, συνέχισε, αυτά αφορούν την συνέργεια μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, την έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού από δημόσιο λειτουργού, τη ψευδορκία ενώπιον των θανατικών ανακριτών, τις ψευδείς πληροφορίες σε αστυνομικό, την καταστροφή αποδεικτικού στοιχείου, την παρεμπόδιση δικαστικής διαδικασίας ή αστυνομικής έρευνας και την παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος.
Στην κατάθεση του, ο Σάββας Μάτσας έκανε εκτενή αναφορά σε «εμφανή ψέματα», του κ. Σταυριανού, ακόμη και για την ώρα θανάτου του Θανάση Νικολάου και υπέδειξε ότι «όλες αυτές οι παραλήψεις, όλα αυτά τα ψέματα, σε ένα συμπέρασμα οδηγούν, ότι για να πει κάποιος ψέματα θέλει να αποκρύψει την αλήθεια».
Στην αντεξέταση του, από τη δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας, ο ποινικός ανακριτής κλήθηκε να τοποθετηθεί επί ζητημάτων που αναφέρονται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις του Μάριου Ματσάκη και του Σοφοκλή Σοφοκλέους, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει τη θέση ότι η έκθεση Ματσάκη διαφοροποιείται από την ιατροδικαστική έκθεση Πανίκου Σταυριανού. Η έκθεση Ματσάκη όπως ανέφερε «λίγο ή πολύ λέει ότι είναι επικίνδυνος να κάνει νεκροψίες», ενώ σε σχέση με την έκθεση Σοφοκλή Σοφοκλέους, ο κ. Μάτσας είπε πως «είναι προφανές ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τον επί χρόνια φίλο και συνάδελφο του».
Ένταση, κατά την αντεξέταση, υπήρξε σε σχέση με το κατά πόσο υπήρχαν ή όχι μελανιές – εκχυμώσεις στο λαιμό και στον καρπό του Θανάση Νικολάου, σε σχέση με τη στάση της Νομικής Υπηρεσίας στο αίτημα για εκταφή των οστών αλλά και στις ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Μάτσα σε σχέση με την ανάκριση του κ. Σταυριανού από τους ποινικούς ανακριτές.
Η δικηγόρος της οικογένειας ρώτησε την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας κατά πόσο υπερασπίζεται τον κ. Σταυριανό, με την ίδια να απαντά «τον κάθε άνθρωπο σε αυτή τη Δημοκρατία», απάντηση που έφερε γέλια και χειροκροτήματα στην αίθουσα του δικαστηρίου αλλά και την παρέμβαση της θανατικής ανακρίτριας.
Η δικαστής κάλεσε την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να επικεντρωθεί σε ερωτήματα που σχετίζονται με τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου και υπέδειξε ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν δικάζεται ο κ.Σταυριανός.
Απευθυνόμενη στον κ. Μάτσα, η δικηγόρος της Δημοκρατίας είπε ότι «βάσει του συνόλου του μαρτυρικού υλικού που υπάρχει ενώπιον του δικαστηρίου αλλά και έχοντας υπόψη με τις εξετάσεις που διενήργησε η ανακριτική ομάδα, η κατάληξη και τα συμπεράσματα σας δεν είναι ορθά».
Στο σημείο αυτό ο ποινικός ανακριτής δήλωσε ότι έχει πλέον αντιληφθεί το λόγο που, όπως είπε, αποκλείστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα για συνέχιση της έρευνας «γιατί γνώριζαν πως δεν θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να είμαι παρών». «Και η έκθεση τους είναι τόσο μεροληπτική, τόσο ελλιπής, τόσο λανθασμένη και τόσο προκατειλημμένη που αυτό που επιβεβαιώνει είναι ένα πράγμα μόνο, την συνέχιση για την αποπεράτωση της συγκάλυψης αυτής της υπόθεσης», συμπλήρωσε.
Η δικαστής έθεσε δυο ερωτήματα στον Σάββα Μάτσα, με το πρώτο να αφορά το πώς σχετίζονται τα συμπεράσματα για τη χρήση ναρκωτικών στο στρατόπεδο και ότι στρατιώτες έφευγαν κρυφά από την υπηρεσία τους.
Όπως εξήγησε ο ποινικός ανακριτής, η έρευνα έγινε καθώς υπήρχε το ενδεχόμενο αυτοί που δολοφόνησαν τον Θανάση να ήταν στρατιώτες και «εξετάσαμε την καταγραφή αυτών που απουσίαζαν». Σε ερώτηση για τρεις στρατιώτες για τους οποίους έγινε λόγος ότι απουσίαζαν, ο κ. Μάτσας είπε πως απουσίαζαν το βράδυ πριν το θάνατο του Θανάση Νικολάου και ανακρινόμενοι ανέφεραν ότι βρίσκονταν και οι τρεις μαζί σε καφετέρια, χωρίς ωστόσο να γίνουν εξετάσεις για να επαληθευτεί ο ισχυρισμός τους, όπως είπε. Είπε ακόμη ότι «υπήρχε μεγάλη χαλαρότητα και παντελής έλλειψη ελέγχου και οι στρατιώτες συμφωνούσαν, όσοι δεν είχαν υπηρεσία να φεύγουν».
Ερωτήθηκε επίσης για την αναφορά του σε μυρωδιά λιβανιού που αντιλήφθηκε ο Θανάσης Νικολάου όταν επέστρεψε από τη σκοπιά του και ρώτησε τους συστρατιώτες του τι κάπνιζαν, με τον κ. Μάτσα να διευκρινίζει ότι εννοούσε κάνναβη, ενώ υπέδειξε ότι υπήρξε μαρτυρία ότι στρατιώτες κάπνιζαν ναρκωτικές ουσίες «σε ευρεία κλίμακα στο στρατόπεδο».
Η θανατική ανάκριση συνεχίζεται στις 28 Μαρτίου, στις 11:30, με τις αγορεύσεις των δυο πλευρών, τις οποίες κλήθηκαν να καταθέσουν και γραπτώς, ενώ το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
ΚΥΠΕ