Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΣ: Στην 1η θέση στην ΕΕ η Κύπρος στο ποσοστό αποχωρήσεων επί αφίξεων μεταναστών
ΥΠΕΣ: Στην 1η θέση στην ΕΕ η Κύπρος στο ποσοστό αποχωρήσεων επί αφίξεων μεταναστών

ΥΠΕΣ: Στην 1η θέση στην ΕΕ η Κύπρος στο ποσοστό αποχωρήσεων επί αφίξεων μεταναστών

Η Κύπρος είναι στην πρώτη θέση στην ΕΕ ως προς το ποσοστό αποχωρήσεων επί αφίξεων μεταναστών και στην τέταρτη θέση σε απόλυτους αριθμούς επιστροφών και απελάσεων. Συνολικά, η μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης έχει επιφέρει μέσα σε ένα χρόνο απτά αποτελέσματα καθώς καταγράφηκε 37% μείωση αφίξεων μεταναστών και 50% μείωση των αιτήσεων ασύλου.

Αυτά τόνισε την Τετάρτη ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε συνέντευξη Τύπου, στη Λευκωσία, για την παρουσίαση του απολογισμού για το μεταναστευτικό για το έτος 2023, σημειώνοντας ωστόσο πως πολλά ακόμη θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία και με τους διεθνείς οργανισμούς.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Υπουργός είπε πως παρά τις επίπονες προσπάθειες της προηγούμενης Κυβέρνησης, η τεράστια μεταναστευτική πίεση που δέχονταν και εξακολουθούν να δέχονται τα ευρωπαϊκά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ολόκληρη η ΕΕ περιόριζαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων και συνεπώς το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας της χώρας μας δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις και η προσπάθεια επικεντρωνόταν πρωτίστως στη διαχείριση του δυσανάλογου αριθμού μεταναστών.

Σημείωσε πως το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» είχε ξεπεράσει τις δυνατότητες φιλοξενίας, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των τριών και πλέον χιλιάδων διαμενόντων, και τόνισε πως τον Μάρτιο του 2023 ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούσε ξεπερνούσε τις 30.000.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στη συνέχεια στη νέα στρατηγική της Κυβέρνησης, με ολιστική προσέγγιση, η οποία εδράζεται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε τη μείωση των αφίξεων νέων αιτητών ασύλου, ο δεύτερος την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ο τρίτος τη βελτίωση των υποδομών φιλοξενίας και συνθηκών υποδοχής, και ο τέταρτος την αύξηση του αριθμού των επιστροφών.

Αναλύοντας την πτυχή του περιορισμού των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στις μαζικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών, κυρίως από την Υποσαχάρια Αφρική μέσω της Πράσινης Γραμμής. Όπως εξήγησε, εκείνο που διαφάνηκε ήταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία ερχόταν στην Κύπρο για τα οικονομικά οφέλη, καθώς παρουσιαζόταν η Κύπρος ως οικονομικός παράδεισος, και όχι λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν στη χώρα τους.

Ο Υπουργός είπε πως για να αντιμετωπιστεί αυτή η παράμετρος, η Κυβέρνηση προχώρησε μια σειρά από δράσεις για τη μείωση των αφίξεων, μεταξύ των οποίων ήταν η διαδικτυακή ενημερωτική εκστρατεία σε χώρες προέλευσης, όπως η Νιγηρία, το Καμερούν και η Λ.Δ. Κογκό, για ενημέρωση των εν δυνάμει μεταναστών για τις πραγματικές συνθήκες που ισχύουν στην Κύπρο. Επίσης, η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε το Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο πέτυχε να περιληφθούν σχεδόν όλες οι θέσεις της Δημοκρατίας, και να περιληφθούν μέτρα που περιορίζουν την ανεξέλεγκτη άφιξη μεταναστών από την Τουρκία.

Επίσης, συνέχισε, η Κυβέρνηση πίεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λήψη μέτρων με στόχο τη βελτίωση του βαθμού ελέγχου των προσώπων που καταλήγουν στην Κύπρο μέσω του Αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, με τη βοήθεια της Frontex και της Europol. Παράλληλα, η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα ώστε να καταστεί η Κύπρος λιγότερο ελκυστικός προορισμός, περιορίζοντας τα οικονομικά οφέλη και συγκεκριμένα είπε ότι διασφάλισε την άμεση αποκοπή των επιδομάτων από όλους όσους η αίτησή τους απορρίπτεται τελεσίδικα.

Επίσης, αύξησε το διάστημα παρέλευσης για δικαίωμα εργοδότησης μετά την υποβολή ασύλου από έναν σε εννέα μήνες, εντατικοποίησε τους ελέγχους σε τομείς της βιομηχανίας για πάταξη της παράνομης εργοδότησης, εστίασε στην πάταξη των κυκλωμάτων σε συνεργασία με γειτονικές χώρες προέλευσης, και προχώρησε στη σύσταση ειδικού κλιμακίου στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, με αποκλειστική αρμοδιότητα τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών.

Ο κ. Ιωάννου είπε στη συνέχεια πως αποτέλεσμα των δράσεων αυτών ήταν η μείωση των αφίξεων κατά 37%, την ίδια ώρα που οι αιτήσεις ασύλου επίσης κατέγραψαν μείωση κατά σχεδόν 50%. Επεσήμανε πως σε αντίθεση με την Κύπρο που ο αριθμός των νέων αιτητών ασύλου μειώθηκε σημαντικά, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώθηκε αύξηση και έδωσε ως παράδειγμα, την Ελλάδα όπου η αύξηση στους νέους αιτητές έφτασε στο 72%, την Ιταλία στο 61% και την Ισπανία στο 38%.

Τόνισε πως κατακόρυφη μείωση κατά 72% είχε η Κύπρος ιδιαίτερα τους νέους αιτητές ασύλου από χώρες της Αφρικής, λέγοντας πως το πρόβλημα με τις μαζικές αφίξεις από την Αφρική «έχει εν πολλοίς επιλυθεί». «Το αισιόδοξο για μας είναι ότι, παρά την αύξηση των ροών διά θαλάσσης, που ως επί το πλείστον είναι Σύροι υπήκοοι, στο σύνολο υπάρχει μείωση», είπε.

Όσον αφορά την επιτάχυνση διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ο κ. Ιωάννου είπε πως η εξέταση των αιτήσεων ασύλου ολοκληρωνόταν σε έναν χρόνο κατά μέσο όρο και σε πολλές περιπτώσεις, το διάστημα αυτό ξεπερνούσε τους 21 μήνες και για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η Κυβέρνηση προχώρησε σε σταδιακή αύξηση και εντέλει υπερδιπλασιασμό του αριθμού των εξεταστών αιτήσεων ασύλου. Σημείωσε πως επιτεύχθηκε η μείωση της περιόδου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε τρεις μήνες το μέγιστο, δεδομένου ότι εξετάζονται κατά μέσο όρο 2.200 αιτήσεις μηνιαίως.

«Συνολικά, εντός του 2023, εκδόθηκαν 20.239 αποφάσεις. Ο στόχος της Κυβέρνησης για το 2024, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσφατα, είναι ο χρόνος αυτός να μειωθεί περαιτέρω και οι αποφάσεις να εκδίδονται εντός 30 ημερών», είπε.

Ανέφερε πως σε συνδυασμό με τις μειωμένες αφίξεις, δόθηκε η δυνατότητα να διεκπεραιωθούν αρκετές από τις εκκρεμότητες και ο αριθμός πλέον έχει περιοριστεί σε περίπου 26.000.

Ο κ. Ιωάννου είπε πως η σύντμηση του χρονικού διαστήματος εξέτασης είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας της πολιτικής, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά πλέον σε οποιονδήποτε θα σκεφτόταν το ενδεχόμενο άφιξης στην Κύπρο, με σκοπό την κατάχρηση του συστήματος για εξασφάλιση μακροχρόνιας παραμονής και εργοδότησης.

Ο Υπουργός ανέφερε στη συνέχεια πως εξίσου σημαντικός στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού είναι και ο άξονας που αφορά στη βελτίωση των υποδομών, σημειώνοντας πως κατά το 2021 και κυρίως το 2022, η Κύπρος δέχθηκε μεταναστευτικές πιέσεις δυσανόλογες των δυνατοτήτων της. Λέγοντας πως οι διαμένοντες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» ξεπέρασαν εντός του 2022 τις τρεις χιλιάδες, σημείωσε πως σήμερα, στο Κέντρο φιλοξενούνται περίπου 700 άτομα. Επιπλέον, πρόσθεσε, στο Κέντρο ολοκληρώθηκαν οι βελτιωτικές εργασίες για τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και άλλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που επιτρέπει τη λειτουργία του Κέντρου κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις.

Είπε πως έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί τα κατασκευαστικά έργα για μετατροπή του σε κλειστή δομή, περιορίζοντας έτσι την έξοδο και τη μετακίνηση των μεταναστών και αυξάνοντας παράλληλα τον έλεγχο και την επιτήρηση, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων στις γειτονικές Κοινότητες.

Επιπρόσθετα, δήλωσε ο Υπουργός, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, με στόχο την αύξηση των διαθέσιμων οικιστικών μονάδων κατά 100. Όπως είπε, η πρώτη φάση του έργου έχει ολοκληρωθεί και η αποπεράτωση εκτιμάται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, και το Κέντρο θα είναι χωρητικότητας 800 κλινών.

Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη πως έχουν αρχίσει τα έργα για κατασκευή νέου Κέντρου Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας χωρητικότητας 1.000 ατόμων στην περιοχή Λίμνες καθώς και Προαναχωρησιακού Κέντρου στην Μεννόγεια, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 800 προσώπων. Επεσήμανε πως η έλλειψη ενός προαναχωρησιακού κέντρου, όπου θα μπορούσαν να τίθενται υπό κράτηση σε μεγάλους αριθμούς τα άτομα των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί τελεσίδικα και είναι υπό απέλαση, αποτελεί τροχοπέδη στην ολοκλήρωση των σχεδιασμών και τόνισε πως σε αυτή τη χρονική στιγμή, η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου θα έχει πολύ μεγάλη συμβολή για την επίτευξη του στόχου για ενίσχυση του τομέα των απελάσεων.

Στο κεφάλαιο της ενίσχυσης των επιστροφών, ο κ. Ιωάννου είπε πως το Υπουργείο Εσωτερικών υιοθέτησε στοχευμένα μέτρα, που οδήγησαν σε αύξηση των αποχωρήσεων, είτε αυτές αφορούν οικειοθελείς επιστροφές, είτε απελάσεις, ή μετεγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το ΥΠΕΣ ενίσχυσε τη συνεργασία με τον Frontex, την ίδια ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια για εξασφάλιση περισσότερων θέσεων στα υφιστάμενα αστυνομικά κρατητήρια, ώστε η Αστυνομία να μπορεί να διενεργεί μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεις σύλληψης των παρανόμων. Ανέφερε πως αποφασίστηκε η στόχευση των επιχειρήσεων στη βάση των προγραμματισμένων πτήσεων επιστροφής του Frontex.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση, είπε, έδωσε μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών με παραχώρηση οικονομικού κινήτρου, το οποίο κυμαίνεται από €1.000 μέχρι €1.500, ανάλογα με τη χώρα καταγωγής.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω μέτρων, η χώρας μας κατάφερε να αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αποχωρήσεις από την Κύπρο, είπε, με τον Υπουργό να σημειώνει πως για ολόκληρο το 2023 είχαμε αύξηση στον συνολικό αριθμό των αποχωρήσεων κατά 66% σε σύγκριση με το 2022.

Είπε ακόμη πως τον περασμένο μήνα, έφτασαν στην Κύπρο 782 πρόσωπα, την ίδια στιγμή που ο αριθμός εκείνων που αποχώρησαν από τη χώρα μας, έφτασε τους 1.081, με το ποσοστό των αναχωρήσεων επί τον αφίξεων να φτάνει το 138%. «Αυτό το θετικό ισοζύγιο μεταξύ των αποχωρήσεων και των αφίξεων παρουσιάζεται σταθερά το τελευταίο τρίμηνο και εξίσου υψηλό φαίνεται ότι θα είναι και το αντίστοιχο ποσοστό για τον μήνα Φεβρουάριο», ανέφερε.

Ο Υπουργός υπογράμμισε πως η Κύπρος, έχοντας εφαρμόσει στοχευμένα μέτρα, κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην ΕΕ ως προς το ποσοστό αποχωρήσεων επί αφίξεων και στην τέταρτη θέση σε απόλυτους αριθμούς επιστροφών και απελάσεων.

Στο κεφάλαιο κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση, ο Υπουργός ανέφερε πως στην πολιτική αυτή περιλαμβάνονται 50 δράσεις που χωρίζονται σε πέντε τομείς. Συγκεκριμένα, οι πέντε τομείς αφορούν τη στέγαση, την απασχόληση, τη βελτίωση των δεξιοτήτων, την εκπαίδευση και την υγεία, είπε και ανέφερε πως το Υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τα άλλα Υπουργεία και αναμένεται ότι το τελικό κείμενο θα υποβληθεί στο Υπουργικό για έγκριση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, είπε, η Κυβέρνηση διαμορφώνει, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου (EUAA), την Εθνική Στρατηγική για την Υποδοχή για τις διαδικασίες από το στάδιο της υποδοχής μέχρι της στέγασης, ενώ εκπονείται και πάλι σε συνεργασία με τον EUAA και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, εγχειρίδιο για καθοδήγηση των κηδεμόνων που αναλαμβάνουν την επίβλεψη ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε κατόπιν, πως η Κύπρος επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των δυσανάλογων πιέσεων που δέχεται από υπηκόους της γειτονικής Συρίας, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν χώρες όπως ο Λίβανος σαν σημείο διέλευσης.

Ανέφερε ότι μέσα από τις επαφές με αξιωματούχους της Επιτροπής, της Europol και του Frontex η Κυβέρνηση προώθησε πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, με έμφαση στην ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων κατά μήκους της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αναζητεί τρόπους για να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν να αντικατασταθεί η παράνομη μετανάστευση με νόμιμη, προς όφελος της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Όσον αφορά τη Συρία, ο κ. Ιωάννου είπε πως ο μεγάλος αριθμός αφίξεων Σύρων υπηκόων μέσω των θαλάσσιων οδών από την Συρία ή τον Λίβανο προκαλεί ανησυχία, σημειώνοντας πως το 2023 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 50% σε σύγκριση με το 2022. Όπως είπε, διαπιστώνεται πως τα άτομα αυτά προωθούνται και τυγχάνουν εκμετάλλευσης από οργανωμένα κυκλώματα διακινητών μεταναστών.

Το δεδομένο αυτό, είπε ο Υπουργός, επιβάλλει εντατικοποίηση της δράσης και συνεπώς η Κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα επιτατικά προς τα αρμόδια Σώματα της Ένωσης, καλώντας τους να αναλάβουν ενεργότερη δράση για ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας των χωρών, με την εμπλοκή της Europol, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωσε πως κατά την τελευταία επίσκεψη της Επιτρόπου Γιόχανσον, λήφθηκε η δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει τη δημιουργία συντονιστικής ομάδας κάτω από την ομπρέλα της Europol, με τη συμμετοχή των διωκτικών Αρχών Κύπρου και Λιβάνου.

Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη πως η Κυβέρνηση προωθεί πρωτοβουλία από το περασμένο καλοκαίρι, με σκοπό να συζητηθεί και να επαναξιολογηθεί το καθεστώς της Συρίας, στη βάση των πραγματικών δεδομένων που επικρατούν στη χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή και ακολουθώντας την αξιολόγηση που έχει γίνει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, σύμφωνα με την οποία περιοχές της Συρίας θεωρούνται ασφαλείς, και πρόσθεσε πως αναμένεται νέα αξιολόγηση από τον Οργανισμό εντός Απριλίου. Διαβεβαίωσε ακόμη πως θα θέσει το ζήτημα εκ νέου και επιτακτικά στο επικείμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

Καταληκτικά, ο Υπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη θετική εικόνα που έχει πετύχει τους τελευταίους μήνες και κάλεσε, ενόψει της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν τη σημασία που έχει για τη χώρα η συγκέντρωση όλων των Υπηρεσιών μετανάστευσης και ασύλου κάτω από έναν φορέα, με αυτό ως μοναδική αρμοδιότητα.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των διακινητών παράτυπων μεταναστών, ο Υπουργός ανέφερε πως υπάρχουν δίκτυα που λειτουργούν στην Κύπρο, για να προσθέσει ότι «είναι κυρίως Σύριοι» και «διαφοροποιούνται γιατί μπορεί να εντάσσονται νέα άτομα σε αυτά». Σημείωσε πως η Αστυνομία από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε συλλήψεις με την πιο πρόσφατη να αφορά 5 άτομα την περασμένη βδομάδα.

«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, πλέον ο στόχος -και για αυτό έχει δημιουργηθεί ο Ουλαμός- είναι να συλλέγονται κεντρικά όλες οι πληροφορίες και να δίδεται η απαραίτητη έμφαση για να εντατικοποιηθούν οι συλλήψεις», είπε και πρόσθεσε πως η σύλληψη των διακινητών θα μειώσει δραστικά τις ροές από το Λίβανο με τη Συρία.

Σε ερώτηση πόσα άτομα έπρεπε να απελαθούν αλλά παραμένουν παράνομα στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου είπε πως «είναι χιλιάδες». Επανέλαβε το πρόβλημα ότι δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν οι υποδομές, και μετά από μεγάλη προσπάθεια από την Αστυνομία υπάρχει ένα συγκεκριμένο Κέντρο για 128 θέσεις καθώς και ο χώρος που υπάρχει στα κρατητήρια.

Συνολικά, είπε, μιλάμε για γύρω στις 200 θέσεις και αν υπολογίσει κάποιος ότι χρειάζεται ένας μήνας από την ημέρα που συλλαμβάνεται ένας παράνομος για να απελαθεί, τότε εξάγεται το συμπέρασμα πως κάθε μήνα η δυνατότητα για απελάσεις είναι για 200 περίπου άτομα. Σημείωσε πως αν είχαμε το Κέντρο που κτίζεται τώρα για 800 άτομα, με την κατάλληλη στελέχωση, θα μπορούσαμε, είπε να απελαύνουμε επιπλέον 800 άτομα το μήνα, συμπληρώνοντας πως το σημαντικό δεν είναι μόνο ο αριθμός αλλά και «το μήνυμα που πάει στις χώρες επιστροφής».

Σε ερώτηση για το θέμα της απογκετοποίησης, ο κ. Ιωάννου είπε πως υπήρχε μια αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στα θέματα ένταξης και ενσωμάτωσης λόγω του τεράστιου αριθμού των αφίξεων από το 2020 έως το 2022. Πλέον, με τη μείωση των αφίξεων, δίδεται η δυνατότητα στο κράτος να ανταποκριθεί καλύτερα και αυτή τη στιγμή έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης που θα ξεκινήσει η εκπόνηση του το συντομότερο και θα βελτιώσει τα θέματα ένταξης κατά πολύ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των θαλάσσιων μεταναστών, είπε, μεταξύ άλλων πως η Συρία θεωρείται ως μη ασφαλής χώρα και δεν έχει επιστρέψει κανένας αιτητής ασύλου εκεί. Αίτημα της ΚΔ είναι να αναγνωριστούν κάποιες περιοχές στη Συρία ως ασφαλείς ώστε να μπορεί η χώρα να απελαύνει άτομα προς τη χώρα αυτή, συνέχισε. Είπε, ακόμη ότι λόγω του καλού καιρού φέτος το χειμώνα, είχαμε αύξηση των θαλάσσιων ροών κάτι που εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι.

Αυτό που προσπαθεί η Κυβέρνηση να πράξει, είπε, είναι σε συνεργασία με τις αρχές του Λιβάνου και της Europol, είναι να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών. Είπε πως υπάρχουν παραρτήματα και στην Κύπρο, και κάποιοι εδώ τους παραλαμβάνει εξασφαλίζοντας μεγάλα ποσά. Αυτούς, σημείωσε, πρέπει να εντοπίσουμε και να συλλάβουμε. «Δεν είναι εύκολο αλλά για αυτό έγινε και ο Ουλαμός», είπε και πρόσθεσε πως δημιουργούνται συνεχώς νέα κυκλώματα καθώς τα χρήματα που διακινούνται είναι πάρα πολλά, αφού μια βάρκα με 100 άτομα ενδεχομένως να σημαίνει και ένα τζίρο που να ανέρχεται στις 300 χιλιάδες ευρώ.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend