Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Ποσότητα κροτίδων και καπνογόνων κατάσχεσε χθες η Αστυνομία, μέλη της οποίας προχώρησαν στην σύλληψη 21χρονου.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 5μ.μ. χθες, μέλη της Αστυνομίας ανέκοψαν για έλεγχο αυτοκίνητο, που κινείτο σε δρόμο της επαρχίας Λάρνακας. Κατά την διάρκεια έρευνας που ακολούθησε εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 40 εργοστασιακές κροτίδες και εφτά καπνογόνα.

Ο 21χρονος οδηγός του οχήματος συνελήφθη για αυτόφωρο αδίκημα. Οδηγήθηκε σε Αστυνομικό Σταθμό, όπου ανακρίθηκε γραπτώς. Ακολούθως αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων, που θα διεξαχθούν στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν.

 

 

Ο Αστυνομικός Σταθμός Ορόκλινης συνεχίζει τις εξετάσεις.

 

«Αντί ν’ ανησυχούμε για τις πληρότητες, ανησυχούμε για την στελέχωση των επιχειρήσεών μας». Έντονος, όσο ποτέ άλλοτε, παρουσιάζεται ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Δώρος Τάκκας αναφορικά με το τρομερό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, τονίζοντας ότι η εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες αποτελεί μονόδρομο.

Ο κ.Τάκκας χαρακτήρισε την έλλειψη προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις ως «τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο» που ταλανίζει ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία και δεν περιορίζεται μόνο στην ξενοδοχειακή.

Πρόσθεσε, δε, πως αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για το τουριστικό προϊόν του νησιού μας εφόσον σύντομα δεν παρθούν αποφάσεις που θα επιλύσουν το πρόβλημα. Το φαινόμενο της έλλειψης εργατικού προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία παρατηρείται σ’ όλες τις επαρχίες της Κύπρου, είναι όμως πολύ πιο έντονο στην ελεύθερη Αμμόχωστο λόγω της εποχικότητας της περιοχής. «Ο κίνδυνος που διατρέχουμε είναι ότι δεν θα μπορούμε πλέον ν’ ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του σύγχρονου τουρίστα, ο οποίος δεν περιορίζεται στον ήλιο και στη θάλασσα, αλλά ζητά επιπρόσθετες υπηρεσίες.

Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί η δέουσα σημασία και προσοχή από την κυβέρνηση και ειδικά από το Υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Τουρισμού, ώστε να εξευρεθούν άμεσα λύσεις για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν όσον αφορά την στελέχωση των τουριστικών επιχειρήσεων», σημείωσε ο Δώρος Τάκκας.

Επισήμανε, ακόμα, ότι με την αλλαγή που επέφερε η κυβέρνηση σε σχέση με το καθεστώς των αιτητών πολιτικού ασύλου, οι οποίοι πια δεν δικαιούνται να εργοδοτηθούν εάν δεν έχουν συμπληρώσει εννέα μήνες διαμονής στο νησί, το πρόβλημα γίνεται πιο οξύ. Ήδη, για το θέμα αυτό αντιπροσωπεία του ΠΑΣΥΞΕ είχε δύο συναντήσεις με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, η τελευταία στις 4 Δεκεμβρίου, κατά την οποία τα μέλη του συνδέσμου ξενοδόχων έθιξαν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, υποβάλλοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες εισηγήσεις για επίλυσή του.

«Ζητήσαμε όπως η εξέταση αιτήσεων ατόμων από τρίτες χώρες για εξασφάλιση αδειών εργοδότησης να γίνουν πιο απλές κι ευέλικτες και να μην απαιτούνται οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρειάζονται σήμερα. Αυτή την στιγμή απαιτούνται 5-6 μήνες μέχρι να εκδοθεί μια άδεια εργοδότησης ατόμου από τρίτη χώρα.

Έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στον ΠτΔ, τις οποίες είδε με θετικό φακό. Το ζητούμενο είναι αυτά που συζητήσαμε και συμφωνήσαμε να γίνουν πράξεις. Πρέπει ν’ απλοποιηθούν οι διαδικασίες πριν το ερχόμενο καλοκαίρι, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καλυφθεί το κενό», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, ο οποίος υπενθύμισε ότι το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο, αλλά απασχολεί σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Δ. Τάκκας ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα ξενοδοχειακών μονάδων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, οι οποίες την χρονιά που φεύγει αναγκάστηκαν να προβούν… σε αλχημείες προκειμένου να καλύψουν «τρύπες» εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Όπως είπε, υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά ξενοδοχείων που άφησαν επίτηδες κάποια δωμάτια κλειστά επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες καθαρίστριες για να εργαστούν. Επίσης, άλλοι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου αναγκάστηκαν να εργοδοτήσουν άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος προκειμένου να βγει η δουλειά, κάποιοι άλλοι περιόρισαν το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεών τους ή προέβησαν σε άλλες ενέργειες ώστε να καλυφθεί η «τρύπα». Και όλα αυτά, εις βάρος του τουριστικού προϊόντος.

Τέλος, ο κ.Τάκκας επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το κόστος για έναν επιχειρηματία να εργοδοτήσει προσωπικό από τρίτες χώρες, ωστόσο παραμένει η μόνη λύση.

 

 

Send this to a friend