Το 2022 υπήρξαν συνολικά 218 διαγνώσεις της HIV λοίμωξης, είπε η Χρ. Γιαννάκη
Στην Κύπρο το 2022 υπήρξαν συνολικά 218 διαγνώσεις της HIV λοίμωξης, εκ των οποίων οι 146, αφορούσαν σε πρωτοδιαγνώσεις της νόσου, ενώ ποσοστό 92% των ατόμων, τα οποία ζουν με τον ιό HIV έχουν διαγνωστεί, είπε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη.
Σε χαιρετισμό της στη Διάσκεψη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι στη βάση της πρόσφατης αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμάται ότι για το έτος 2022 39 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV, μεταξύ των οποίων 1,3 εκατομμύρια αφορούν σε καινούργιες διαγνώσεις της νόσου, ενώ στο τέλος του ιδίου έτους υπολογίζεται ότι στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέλος της οποίας αποτελεί και η Κυπριακή Δημοκρατία, τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV, εκ των οποίων οι 180.000 αφορούν σε καινούργιες διαγνώσεις.
Επεσήμανε ότι παρά τον χαρακτηρισμό της ως ανίατη, η έγκαιρη διάγνωση της HIV λοίμωξης και η σύνδεση με ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση και αντιρετροϊκή αγωγή την καθιστούν μια χρόνια, επαρκώς ρυθμισμένη νόσο.
«Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ένα προσδόκιμο επιβίωσης ισότιμο με τον οροαρνητικό πληθυσμό. Η επίτευξη ιολογικής καταστολής, μέσω της χορήγησης των σύγχρονων αντιρετροϊκών σκευασμάτων, αναστέλλει τη μετάδοση της νόσου και μας προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο για τερματισμό της επιδημίας. Επιπλέον, μας δίδεται η ευκαιρία να τερματίσουμε οριστικά τον στιγματισμό των ατόμων τα οποία ζουν με τον ιό HIV και να διασφαλίσουμε στο ακέραιο τη σωματική και ψυχική υγεία τους», πρόσθεσε.
Ως Υπουργείο Υγείας, συνέχισε, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη και υπερκάλυψη των αναθεωρημένων στόχων τερματισμού της επιδημίας όπως αυτοί έχουν τεθεί από το κοινό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS. Στη βάση, αυτών των στόχων, συνέχισε, ποσοστό 95% των ατόμων τα οποία ζουν με τον ιό HIV πρέπει να γνωρίζουν τη διάγνωσή τους, μεταξύ αυτών, το 95% πρέπει να έχει πρόσβαση και να λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή, και μεταξύ αυτών που βρίσκονται υπό αγωγή το 95% να επιτυγχάνει ιολογική καταστολή.
«Για την Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμάται ότι ποσοστό 92% των ατόμων τα οποία ζουν με τον ιό HIV έχουν διαγνωστεί. Μεταξύ αυτών, ποσοστό 94% έχει συνδεθεί με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή εκ των οποίων το 97% έχει πετύχει ιολογική καταστολή», πρόσθεσε.
Η κ. Γιαννάκη είπε ότι το Υπουργείο Υγείας επικαιροποίησε την Εθνική Στρατηγική και προχώρησε στην ανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής για το AIDS.
Παράλληλα, το Υπουργείο, σημείωσε, στέκεται αρωγός στα προβλήματα των οροθετικών ατόμων. Πρόσφατα, ανέφερε, έγινε αναθεώρηση του συνταγολογίου αντιρετροϊκών σκευασμάτων με εισαγωγή σύγχρονών θεραπευτικών σχημάτων.
Συμφωνήθηκε επίσης, συνέχισε, η επέκταση συνταγογράφησης της αντιρετροϊκής αγωγής από δύο σε τρεις μήνες με κύριο στόχο τη διευκόλυνση προσβασιμότητας στην αντιρετροϊκή αγωγή και υποστήριξη στη συμμόρφωση για τη λήψη της αγωγής.
Αναφερόμενη τέλος, στο φετινό μήνυμα της Ημέρας που είναι «Αφήνουμε τις κοινότητες να μας καθοδηγήσουν», είπε ότι οι κοινότητες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια αντιμετώπιση του AIDS.