Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δερύνεια: Τα τελευταία έργα πριν την συνένωση
Δερύνεια: Τα τελευταία έργα πριν την συνένωση

Δερύνεια: Τα τελευταία έργα πριν την συνένωση

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τον τελευταίο προϋπολογισμό ανάπτυξης του Δήμου Δερύνειας. πριν από την μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. ενέκρινε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο του ακριτικού δήμου της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Ουσιαστικά πρόκειται για προϋπολογισμό… μισού έτους, καθότι από τον ερχόμενο Ιούλιο η Δερύνεια θα μετασχηματιστεί σε δημοτικό διαμέρισμα μετά την συνένωσή της με τον Δήμο Παραλιμνίου.

 

Ως εκ τούτου, ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε αφορά την περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου 2024, ύψους 6,4 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελούμενος από τα τελευταία έργα που προγραμματίζει η δημοτική αρχή.

Τα βασικότερα είναι τα νέα δημοτικά γραφεία που θα στεγάσουν το Δημοτικό Διαμέρισμα Δερύνειας, η Αίθουσα Πολιτισμού-Συνεδριακό Κέντρο και η Λαϊκή Αγορά. Τα νέα δημοτικά γραφεία θα στεγαστούν στο Κέντρο Ενηλίκων, το οποίο θα επεκταθεί για να στεγάσει το Δημοτικό Διαμέρισμα Δερύνειας. Το υφιστάμενο κτήριο του δημαρχείου θα κενωθεί και θα παραχωρηθεί στα πολιτιστικά σύνολα της Δερύνειας, αφού προηγουμένως ανακαινιστεί.

Το μεγαλύτερο κονδύλι από τον προϋπολογισμό ανάπτυξης της εξαμηνίας Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 θ’ απορροφήσει η δημιουργία της Αίθουσας Πολιτισμού – Συνεδριακό Κέντρο (4 εκατ.).

Υπολογίζεται ότι αρχές του νέου έτους θ’ αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα. Παράλληλα, ο Δήμος Δερύνειας καταβάλλει προσπάθειες όπως προωθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για ωρίμανση του σημαντικού, για την γύρω περιοχή, οδικού έργου που αφορά την αναβάθμιση του δρόμου Δερύνειας – Φρενάρους.

Ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης, μέσω επιστολής του, ζήτησε διευκρινήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την βελτίωση του συγκεκριμένου δρόμου που χρήζει άμεσης ανακατασκευής (οδός Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’).

Θυμίζουμε, ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την επαρχιακή συγκέντρωση στις 19 Οκτωβρίου 2023 είχε κάνει αναφορά στη βελτίωση του άξονα Δερύνειας – Φρενάρους, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Δήμος Δερύνειας ζήτησε την ένταξη του υπό αναφορά δρόμου στα πολεοδομικά έργα.

 

Έτοιμη η Δημοτική Βιβλιοθήκη

——————————————-

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν τα έργα για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δερύνειας και την Αίθουσα Μελέτης και Πολιτισμού «Αδάμ Αδάμαντος». Το έργο αφορά την ανάπλαση ενός παλιού κτηρίου όπου στεγαζόταν η πρώην Συνεργατική Τράπεζα, χωροθετημένο στον παραδοσιακό πυρήνα του Δήμου Δερύνειας, το οποίο έχει μετατραπεί σ’ έναν σύγχρονο πολυχώρο μελέτης και πολιτιστικών δρώμενων.

«Ο Δήμος Δερύνειας με τη δημιουργία αυτής της πρωτοποριακής και μοναδικής βιβλιοθήκης στοχεύει να παρέχει υπηρεσίες σε άτομα κάθε ηλικίας, σε όλο τον πληθυσμό της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020) και από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το συνολικό κόστος ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Send this to a friend