Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συνολικά 290 μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Κύπρο από το 2011, λέει η Δρ. Κανάρη
Συνολικά 290 μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Κύπρο από το 2011, λέει η Δρ. Κανάρη

Συνολικά 290 μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Κύπρο από το 2011, λέει η Δρ. Κανάρη

Διακόσιες ενενήντα μεταμοσχεύσεις νεφρού διενεργήθηκαν στην Κύπρο συνολικά από το 2011, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη, η οποία ανέφερε ότι 191 μεταμοσχεύσεις διενεργήθηκαν από ζώντα δότη, συμπεριλαμβανομένων εννέα από ασύμβατη ομάδα αίματος και οκτώ μεταμοσχεύσεις σε παιδιά, ενώ 99 μεταμοσχεύσεις έγιναν από μεταθανάτιο δότη.

Σε χαιρετισμό της κατά την εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, η Δρ. Κανάρη σημείωσε πως το 2023 μέχρι την 1η Νοεμβρίου διενεργήθηκαν ήδη 30 μεταμοσχεύσεις νεφρού, εκ των οποίων οι 14 από ζώντα και οι 16 από μεταθανάτιο δότη.

Αναφερόμενη σε επίσημα στοιχεία, η αρμόδια Υπουργός ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ομολογουμένως ανησυχητικό το γεγονός ότι η ζήτηση για μεταμόσχευση οργάνων αυξάνεται, για να σημειώσει ότι κατά μέσο όρο 39 χιλιάδες ασθενείς το 2022 μεταμοσχεύθηκαν και 48 χιλιάδες νέοι ασθενείς έχουν εγγραφεί σε λίστες αναμονής παγκόσμια.

Σύμφωνα με τη Δρ. Κανάρη, «αυτό σημαίνει ότι περίπου έξι νέοι ασθενείς προστίθενται σε κατάλογο αναμονής για μεταμόσχευση κάθε ώρα», για να προσθέσει ότι στην Ευρώπη 19 ασθενείς κατά μέσο όρο πεθαίνουν κάθε μέρα, περιμένοντας σε μια λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου και υποφέροντας σιωπηλά.

Όπως σημείωσε «με στόχο την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων, τόσο από ζώντες όσο και από μεταθανάτιους δότες, το κράτος ενισχύει και ταυτόχρονα επικροτεί τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να υλοποιήσει σημαντικές δράσεις, όπως για παράδειγμα τη λειτουργία της νέας Μεταμοσχευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από τον Σεπτέμβριο του 2022».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μέσω της διαδικασίας για την έκδοση άδειας οδήγησης παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για εγγραφή στο Μητρώο Μεταθανάτιων Δοτών για Μεταμόσχευση.

«Η Κυβέρνηση», είπε, «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα, με σκοπό την εξασφάλιση ποιότητας ζωής στους συμπολίτες μας, που αναμένουν και προσμένουν μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή, μέσω της μεταμόσχευσης. Οι προκαταλήψεις και ο φόβος δεν χωράνε στις καρδιές μας, τη στιγμή που ένας μεταθανάτιος δότης οργάνων, έχει τη δυνατότητα να σώσει οκτώ συνανθρώπους του».

Η αρμόδια Υπουργός είπε πως είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα το Υπουργείο Υγείας και το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων θα επισφραγίσουν και επίσημα τη συνεργασία τους με το Υπουργείο Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, πάντοτε με επίκεντρο τους ασθενείς και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Οι δύο συμφωνίες, είπε, αφορούν στην παραχώρηση οργάνων στην Ελλάδα και τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων ήπατος, καρδίας και πνευμόνων σε Κύπριους λήπτες και στη διενέργεια διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων.

Όσον αφορά στην Αντιμετώπιση Ασθενών με Ηπατοπάθειες και μεταμοσχευμένων με ήπαρ ασθενών, η Δρ. Κανάρη είπε πως στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας με Εξειδικευμένα Κέντρα στο Εξωτερικό, για να σημειώσει ότι «η πρόσφατη επίσκεψη στο King’s College Hospital και στο Royal Free στο Λονδίνο, συνοδευόμενη από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, σκοπό είχε την προετοιμασία για υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας».

«Μας λέχθηκε πως ήταν η πρώτη φορά που η κυπριακή Κυβέρνηση έθεσε πρόταση συνεργασίας με συγκεκριμένα αιτήματα. Αναμένουμε σύντομα τις αντιπροτάσεις τους», ανέφερε.

Εξάλλου, σημείωσε ότι έχει δώσει οδηγίες στον ΟΚΥπΥ να προβεί σύντομα σε προκήρυξη θέσεων για δύο ηπατολόγους, προκειμένου να στελεχωθεί η Ηπατολογική Κλινική και να ξεκινήσει με τη στήριξη των Νοσοκομείων του Λονδίνου, η παρακολούθηση των μεταμοσχευμένων και η έγκαιρη εξέταση αυτών που χρήζουν μεταμόσχευσης, με πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν με την καθοδήγηση ξένων εμπειρογνωμόνων.

Τέλος, μετέφερε δημόσια τη συγγνώμη της στους πάσχοντες, για τη διαχρονική ταλαιπωρία τους, λόγω της έλλειψης Ηπατολογικής Κλινικής.

Send this to a friend