Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Η Αραδίππου τίμησε τους ήρωές της Νίκο Κυριάκο Κακή και Γιαννάκη Γιαννάτζη (φώτο)
Η Αραδίππου τίμησε τους ήρωές της Νίκο Κυριάκο Κακή και Γιαννάκη Γιαννάτζη (φώτο)

Η Αραδίππου τίμησε τους ήρωές της Νίκο Κυριάκο Κακή και Γιαννάκη Γιαννάτζη (φώτο)

 

 

Σε κλίμα συγκίνησης και με τις δέουσες τιμές, η Αραδίππου, τίμησε την μνήμη των ηρώων της Νίκου Κυριάκου Κακή και Γιαννάκη Γιαννάτζη, με τα αποκαλυπτήρια των προτομών τους στο Μνημείο Ηρώων.

Παρουσία συγγενών και φίλων των πεσόντων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, του Υπουργού Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλα, αλλά και πλήθος κόσμου, ο Δήμος Αραδίππου απέτισε τον ελάχιστο φόρο τιμής στη θυσία τους, τοποθετώντας τις προτομές που φιλοτέχνησε ο Κυριάκος Πάτσαλος, στο πλευρό των υπολοίπων ηρώων της πόλης μας, που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, της οποίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Νεκτάριος.

 

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση, όταν στη συνέχεια, ο Νίκος Νίκου, εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα Νίκου Κυριάκου Κακή απήγγειλε το ποίημα του Γιώργου Καλαματιανού «Στέψη Ηρώου» και ακολούθως, ο Σπύρος Γιαννή Γιαννάκη εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα Γιαννάκη Γιαννάτζη απήγγειλε το ποίημα της Κατίνας Ποθουλάκη, «Για το Στεφάνι του Ήρωα Νεκρού».

Την σειρά των χαιρετισμών άνοιξε εκ μέρους των οικογενειών των ηρώων ο Δρ Κώστας Κατσώνης, φιλόλογος-συγγραφέας, ο οποίος ξεκίνησε απαγγέλλοντας το ποίημα «Μνημόσυνα», που εμπνεύστηκε με αφορμή τα όσα έζησε τις μαύρες εκείνες μέρες της εισβολής, ενώ στη συνέχεια, μίλησε με θερμά λόγια για τη ζωή και την αυτοθυσία των τιμώμενων ηρώων.

«Δεν ήταν σίγουρα δική μας επιλογή όλες οι πολεμικές περιπέτειες που βιώσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά, σήμερα μισό σχεδόν αιώνα από τη μεγάλη προδοσία και την τραγωδία του 1974, αν αγαπάμε πραγματικά αυτόν τον τόπο κι αν θέλουμε να δικαιωθούν οι θυσίες των παλικαριών που τιμούμε σήμερα και όλων γενικά των πεσόντων και των αγνοουμένων μας, ας αποδεχτούμε όλοι επιτέλους την ιστορική αλήθεια που βοά, ας τη διδάξουμε στα παιδιά μας και ας κοιτάξουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω μας το παρελθόν κι όσα μας στοιχειώνουν όλα αυτά τα χρόνια: μίση, πάθη, εθνικισμούς, προκαταλήψεις, ανέφικτα οράματα και ηρωικές μωρίες. Κι ας ενώσουμε δυνάμεις για να κτίσουμε όλοι μαζί ένα αύριο καλύτερο για τούτο εδώ τον τόπο», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο οποίος ανέφερε πως με την τελετή αυτή η πόλη «εκπληρώνουμε το επιβαλλόμενο χρέος της πόλης μας, απέναντι σε δύο ήρωες του 1974, οι οποιοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα» και πρόσθεσε:

«Στην ιστορία κάθε λαού υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που με τις πράξεις τους δίνουν άλλο νόημα και υπόσταση σε έννοιες όπως το καθήκον, το θάρρος, η αξιοπρέπεια. Αυτούς τους λίγους και ξεχωριστούς η ιστορία τους ονομάζει ήρωες και η πατρίδα οφείλει να τους αποδίδει τις μέγιστες των τιμών».
Καταλήγοντας, ο δήμαρχος τόνισε: «Μαζί με τον Νίκο και τον Γιαννάκη, τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα, όλους τους ήρωες του Δήμου μας, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να ανακόψουν την προέλαση του τούρκου εισβολέα, σε έναν άνισο και άδικο πόλεμο. Ας τους τιμήσουμε όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Με την άσκηση μιας συνετής και συνενωτικής πολιτικής, που δεν θα διχάζει το λαό μας, αλλά θα προσφέρει στον τόπο μας όραμα, ελπίδα και προοπτική. Γιατί η καλύτερη δικαίωση για τους νεκρούς μας ήρωες, είναι η εθνική συμφιλίωση στον αγώνα που διεξάγουμε για απελευθέρωση»

Συγκινημένος και με βαθύ το αίσθημα της τιμής, αλλά και του χρέους της πατρίδας προς τους ήρωές της, ο Υπουργός Άμυνας, κ. Μιχάλης Γιωργάλας μίλησε για το παράδειγμα που αποτελούν για τις επόμενες γενιές.

«Η ενσυνείδητη φιλοπατρία τους, η ταπεινότητα, η γενναιότητα, η αξιοπρέπεια με την οποία πορεύθηκαν στη σύντομη ζωή τους και η αποφασιστικότητα που επέδειξαν στις κρίσιμες στιγμές της ιστορικής μας πορείας, αναντίλεκτα, τους καθιστούν πρότυπα και παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και υπόδειγμα ανδρείας και ανιδιοτελούς προσφοράς προς την πατρίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά και, στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή στα γεγονότα των ημερών της εισβολής, αλλά και της πορείας των δύο τιμώμενων ηρώων προς την θυσία.

Καταλήγοντας, τον χαιρετισμό του ο Υπουργός τόνισε τη σημασία του συνεχούς αγώνα για δικαίωση της θυσίας όλων των ηρώων της Κύπρου, αλλά και την αποφασιστικότητα και δέσμευση να μην σταματήσει ποτέ η διεκδίκηση «μέχρι την επίτευξη του εθνικού μας στόχου, μέχρι την τελική δικαίωση και την απελευθέρωση». Όπως τόνισε:

«Μέχρι τη μέρα εκείνη, που η λύση του κυπριακού – αυτή που θα προκύψει μέσα από ένα έντιμο και ειλικρινή διάλογο – θα απαλλάξει την πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή, θα τερματίσει τον εποικισμό και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και θα την απελευθερώσει, επιτρέποντας στο σύνολο του κυπριακού λαού να διαβιεί σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας, ισοπολιτείας και συνδημιουργίας. Θα συνεχίσουμε στον τραχύ δρόμο της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας, με φάρο τη μνήμη των αθανάτων νέων που τιμούμε σήμερα, αλλά και όλων των ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων συμπατριωτών μας και δίνουμε την υπόσχεση πως δεν θα αποστρατευτούμε από τον τίμιο αγώνα μας».

Των χαιρετισμών ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια των προτομών των ηρώων και η επίδοση των σημαιών στις οικογένειές τους, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Πολιτιστικού Ομίλου «Ομόνοια» Αραδίππου.

Τα κείμενα και την παρουσίαση του προγράμματος επιμελήθηκε ο κ. Κυριάκος Τηλεμάχου.

Send this to a friend