Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συνωστισμός πολεμικών σκαφών ανοικτά της Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)
Συνωστισμός πολεμικών σκαφών ανοικτά της Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνωστισμός πολεμικών σκαφών ανοικτά της Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

Συνωστισμός ναυτικών δυνάμεων από όλους τους κύριους παίκτες της σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή, ανοικτά της Κύπρου.

Όπως διακρίνεται στις δορυφορικές απεικονίσεις ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου που εξασφάλισε ο Alpha 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κύπρου πλέει ο στόλος του γιγαντιαίου αεροπλανοφόρου Gerald Ford, η παρουσία του οποίου λειτουργεί αποτρεπτικά, για τη είσοδο της Χεζμπολάχ στον πόλεμο.

Το αεροπλανοφόρο συνοδεύουν 80 μαχητικά, το καταδρομικό USS Normandy, 3 αντιτορπιλικά Arleigh Burke και υποβρύχια, εξοπλισμένα με πυραύλους τομαχοκ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

 

Σε απόσταση αναπνοής, παρακολουθεί τις εξελίξεις ένα ρωσικό αντι-κατασκοπευτικό.

Την ίδια ώρα στο αεροδρόμιο Ακρωτηρίου προσγειώθηκαν 20 αεροσκάφη βαρέως φορτίου μεταφέροντας προμήθειες από τις στρατηγικές αποθήκες των ΗΠΑ  και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Στις βάσεις έχουν αναπτυχθεί και μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του Γερμανικού Στρατού όπως και μεταφορικά αεροσκάφη όπως Airbus Atlas και C-130.

Στην ίδια περιοχή διεξάγονται ασκήσεις επιχειρησιακής ικανότητας του ΝΑΤΟ, με την συμμετοχή δυνάμεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Το Πεντάγωνο άναψε το «πράσινο φως» για την επίσπευση της αποστολής και δεύτερου αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο: του θηριώδους USS Αινζερχαουερ μαζί με τα πλοία συνοδείας του. Οι δυο στόλοι που θα ενωθούν, θα καταστήσουν την αμερικανική παρουσία στην περιοχή, πανίσχυρη.

Γέφυρα η Κύπρος

Η κρίση στη Μέση Ανατολή αναδεικνύει τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.

Μιχάλης Γιωργάλλας-Υπουργός Άμυνας
Αυτή τη στιγμή είναι κοινά παραδεκτό και από όλους όσοι έχουν πολίτες στη Μέση Ανατολή ότι η Κύπρος είναι ουσιαστικά το υπόβαθρο τους

Γεώργιος Τσιτσικώστας-Αρχηγός ΓΕΕΦ
Σε εξέλιξη είναι μια πρωτόγνωρη σε μέγεθος παροχή διευκολύνσεων σε φίλιες χώρες, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των συγκρούσεων

Στο έδαφος και τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας σταθμεύουν μετά από αιτήματα που υπέβαλαν, δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Ολλανδίας,  οι οποίες θα επέμβουν μόνο σε περίπτωση που κλείσει ο εναέριος χώρος του Ισραήλ και του Λιβάνου και χρειαστεί να γίνει επιχείρηση απομάκρυνσης υπηκόων τους από εμπόλεμες ζώνες.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης-Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Είναι στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο σκοπός είναι η υποβοήθηση σε περίπτωση εκκένωσης αμάχων

Σε καταστροφή παλαιών πυρομαχικών οφείλονται οι εκρήξεις που προκάλεσαν αναστάτωση το πρωί στην περιοχή Ακρωτηρίου.

Η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων απολογήθηκε για την απουσία ενημέρωσης και διαβεβαίωσε ότι στο μέλλον θα αποφύγει παρόμοιες καταστάσεις. Οι ελεγχόμενες εκρήξεις, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες, θα συνεχιστούν αύριο.
Πηγή: alphanews

Send this to a friend