Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Διατηρούνται τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και λιμάνια (ΒΙΝΤΕΟ)
Διατηρούνται τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και λιμάνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Διατηρούνται τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και λιμάνια (ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

Αποτίμηση των έως τώρα πεπραγμένων και σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, έγινε κατά τη δίωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο συγκλίθηκε εκτάκτως υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Στο μικροσκόπιο τέθηκαν οι εξελίξεις στη Γάζα, ο πολύπτυχος ρόλος της Κύπρου και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις οι οποίες δύναται να προκύψουν στη χώρα από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Αντανακλαστικά

 

Αποτελεσματικά κρίνονται τα βήματα που έγιναν έως τώρα ως προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών. Βάσει του σχεδίου «Εστία» η Κύπρος εξακολουθεί να διαχειρίζεται τον πρωτοφανή αριθμό αιτημάτων που δέχεται.

Νίκος Χριστοδουλίδης- Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η τελευταία φορά που είχαμε τόσα πολλά ήταν το 2006 με την κρίση στον Λίβανο. Τώρα έχουμε πολύ περισσότερα. Και για απομάκρυνση και για βοήθεια

Σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις αποδίδεται η παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα, βάσει των διμερών συμφωνιών που σύναψε η Κυπριακή Δημοκρατία με άλλα κράτη.

Εσωτερική ασφάλεια

Ως προς την εσωτερική ασφάλεια αποφασίστηκε η διατήρηση των αυξημένων μέτρων ασφαλείας σε αεροδρόμια, λιμάνια και σημεία εβραϊκού ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνονται για πρόληψη και αντιμετώπιση μεγάλων προσφυγικών ή μεταναστευτικών ροών. Για αυτό το πεδίο, η Λευκωσία θα ζητήσει περαιτέρω βοήθεια από τις Βρυξέλλες – ανησυχώντας για το μεγάλο κύμα φυγής Σύρων από τον Λίβανο.

Οικονομικές επιπτώσεις

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις ασκήσεις επί χάρτου ως προς τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κρίση στη χώρα μας. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η οικονομία, με τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέτει επικαιροποιημένο υπόμνημα. Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν πως στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Είναι μια αξιολόγηση των δεδομένων, είναι μια επικαιροποίηση που θα γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση έγκαιρα να λαμβάνουμε εκείνα τα διορθωτικά μέτρα που θα θωρακίζουν την κυπριακή οικονομία

Ανάλογη προεργασία και ανάλυση σεναρίων γίνεται και από άλλα υπουργεία για τους τομείς των χαρτοφυλακίων οι οποίοι ενδέχεται να απορροφήσουν κραδασμούς. Ανάμεσα σ’ αυτούς ο τουρισμός.

Διπλωματία

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, η Κύπρος αναλαμβάνει ρόλο και στο μέτωπο της διπλωματίας.

Σε συνέχεια της συζήτησης Χριστοδουλίδη – Νετανιάχου, η Λευκωσία προτίθεται να χτίσει διπλωματικές γέφυρες καλύτερης επικοινωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την ΕΕ.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Όπως έχει σημειώσει και σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναδείξει την ανάγκη για ενεργότερη και πιο ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή και ειδικότερα προς εκτόνωση της κρίσης

Μιας κρίσης, η οποία εξελίσσεται μόλις μερικές δεκάδες μίλια μακριά από την Κύπρο, το πλησιέστερο ευρωπαϊκό κράτος στην εμπόλεμη ζώνη. Τον παράγοντα της γεωγραφίας και τους ισχυρούς δεσμούς που μοιράζεται η Κύπρος τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή, σκοπεύει να επικαλεστεί ο Πρόεδρος στην προσπάθεια του για περαιτέρω ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα.
Πηγή: alphanews

Send this to a friend