Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σε λειτουργία η εφαρμογή που σώζει ζωές – 245 απινιδωτές στη διάθεση της εφαρμογής iSAVElives
Σε λειτουργία η εφαρμογή που σώζει ζωές – 245 απινιδωτές στη διάθεση της εφαρμογής iSAVElives

Σε λειτουργία η εφαρμογή που σώζει ζωές – 245 απινιδωτές στη διάθεση της εφαρμογής iSAVElives

 

 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι σχεδιασμοί για τη λειτουργία της εφαρμογής iSAVElives και στην Κύπρο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εφαρμογή, η οποία λειτουργεί ήδη στην Ελλάδα και έχει ως απώτερο σκοπό να σώζει ζωές.

Οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή iSAVElives στο κινητό τους τηλέφωνο μέσω του Play Store (android) ή το App Store (Ios), ενώ από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει η εφαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Νοεμβρίου του 2022 ο τέως υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών KIDS SAVE LIVES, κ. Αναστάσιο Στεφανάκη, δημιουργώντας ένα κοινό μέτωπο αλληλεγγύης για την άμεση θωράκιση, την ασφάλεια, την προστασία και τη διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής που κινδυνεύει από καρδιακό επεισόδιο, πνιγμό ή άλλη αιτία.

 

 

4671279952550522 ImgSrc

 

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

 

Για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής, μίλησε στον «Π» ο λειτουργός της Υπηρεσίας Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας, Πόλυς Πολυκάρπου. Κατά τον ίδιο, σε περίπτωση που ένας πολίτης είναι παρών σε ένα απειλητικό για τη ζωή περιστατικό, τότε θα πρέπει να μπει στην εφαρμογή και θα καλείται αμέσως το 112.

Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων θα εντοπίσει το στίγμα του κινητού του πολίτη που κάλεσε για βοήθεια και θα σπεύσει στο σημείο. Παράλληλα, ειδοποίηση θα σταλεί και σε άτομο το οποίο θα εγγραφεί ως πρώτος ανταποκρινόμενος για να παραλάβει απινιδωτή από το πλησιέστερο σημείο και να σπεύσει στο περιστατικό. Μάλιστα, στην εφαρμογή θα υπάρχει ο χάρτης της Κύπρου και αναλυτικά τα σημεία στα οποία θα υπάρχουν απινιδωτές. Μέχρι την ανταπόκριση του ασθενοφόρου και του πρώτου ανταποκρινόμενου στο σημείο, μέσω της εφαρμογής δίνονται οδηγίες προς τον πολίτη που κάλεσε σε βοήθεια για να μπορέσει να κρατήσει στη ζωή τον ασθενή.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Πολυκάρπου, να μπορεί ο πολίτης, πρώτον να αναγνωρίζει ότι ο συνάνθρωπός του έπαθε ανακοπή και δεύτερον, να είναι σε θέση να λειτουργήσει με άμεσο τρόπο, ούτως ώστε να συμβάλει στο να σωθεί μια ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανά το παγκόσμιο, σύμφωνα και με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, 1 στους 800 πολίτες θα υποστούν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Κύπρο καταγράφονται συνολικά 700 ανακοπές καρδιάς κάθε χρόνο, με τον αριθμό να αντιστοιχεί με περίπου 2 ανακοπές κάθε μέρα. Την ίδια στιγμή που έρευνες δείχνουν ότι μέσα από τη χρήση τέτοιου είδους εφαρμογών, θα μπορούσαν να σωθούν μέχρι και το 70% των θυμάτων από καρδιακή ανακοπή, αν στο θύμα χορηγηθούν μέσα σε τρία έως πέντε λεπτά θωρακικές συμπιέσεις (ΚΑΡΠΑ) ή γίνει χρήση απινιδωτή.

 

245 απινιδωτές

Σύμφωνα με τον κ. Πολυκάρπου, μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί στην εφαρμογή iSAVElives ανά το παγκύπριο συνολικά 245 απινιδωτές, οι οποίοι έχουν ελεγχθεί από τους αρμόδιους και έχουν επικαιροποιηθεί.

Μάλιστα, τόσο στην εφαρμογή όσο και στην ιστοσελίδα του KIDS SAVE LIVES, έχουν δημοσιευθεί οι τοποθεσίες όπου βρίσκονται οι απινιδωτές, ούτως ώστε να μπορούν οι πρώτοι βοηθοί αλλά και τα άτομα που εργάζονται στο τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων να ξέρουν πού θα βρουν απινιδωτή. Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο κ. Πολυκάρπου, έγιναν και οι απαραίτητες μετατροπές ώστε η εφαρμογή να αξιοποιηθεί και στην Κύπρο. Αφού έχει αρχίσει η διαδικασία καταγραφής των απινιδωτών, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η καταχώριση των πιστοποιημένων επαγγελματιών υγείας ως First Responder (πρώτος ανταποκρινόμενος). Αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Πολυκάρπου, μπορεί να είναι γιατροί, νοσηλευτές, άλλοι επαγγελματίες υγείας, αλλά και απλοί πολίτες οι οποίοι κατέχουν πιστοποιητικό παρακολούθησης μαθημάτων-σεμιναρίων Πρώτων Βοηθειών και είναι σε θέση να χειριστούν απινιδωτή.

Πηγή: Politis

Send this to a friend