Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

 

 

Στην προκήρυξη προσφορών για δημιουργία νέου δημοτικού μελάθρου ευγηρίας για χαμηλοσυνταξιούχους προχωρεί ο Δήμος Λάρνακας.

Η επιπρόσθετη χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο δήμος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, βάζει σε τροχιά υλοποίησης το έργο που αφορά την ανέγερση νέου μελάθρου ευγηρίας, στο χώρο όπου λειτουργεί το υφιστάμενο δημοτικό μέλαθρο ευγηρίας, στην οδό Χρυσογαλακτούσης, το κτήριο του οποίου θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα κατασκευαστεί ένας καινούργιος, πιο ευρύχωρος και σύγχρονος χώρος.

Σύμφωνα με το πλάνο του Δήμου Λάρνακας, το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές για το έργο, η υλοποίηση του οποίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει αρχές του 2024 και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2025. Το υφιστάμενο κτήριο του Δημοτικού Μελάθρου Ευγηρίας Λάρνακας είναι χωρητικότητας μόλις 25 ατόμων.

 

Το υποστατικό ήταν δωρεά της μεγάλης ευεργέτιδας της Λάρνακας Ευανθίας Πιερίδου το 1910 και για τελευταία φορά ανακαινίσθηκε τη δεκαετία του 1970. Η άσχημη κατάσταση του κτηρίου και οι αυξημένες ανάγκες της πόλης οδήγησαν το δημοτικό συμβούλιο στην απόφαση για ανέγερση ενός σύγχρονου δημοτικού μελάθρου, μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σήμερα στο μέλαθρο ευγηρίας, μ’ ενέργειες του Δήμου Λάρνακας θα μετακινηθούν προσωρινά σε άλλο αδειοδοτημένο μέλαθρον ευγηρίας για όσο χρόνο θα διαρκέσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν, το νέο κτήριο θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αριθμός των ενοίκων σχεδόν να διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που θα φιλοξενούνται στο καινούργιο μέλαθρο ευγηρίας θα επιλέγονται στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων και θα πληρώνουν πολύ χαμηλό μηνιαίο τέλος, με στόχο όχι την κερδοφορία, αλλά τη βιωσιμότητα του μελάθρου.

Η εκτίμηση για το κόστος του έργου ανέρχεται στα τρεισήμισι εκατομμύρια ευρώ. Πέραν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφαλίστηκαν, για τη δημιουργία του μελάθρου ευγηρίας θα χρησιμοποιηθούν και χρήματα από το κληροδότημα του Ζαχαρία Κωνσταντίνου.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, δηλαδή χώρων υποδοχής, ατομικής φροντίδας και ψυχαγωγίας, γραφείου, ιατρείου, τραπεζαρίας, κουζίνας, χώρων προσωπικού και χώρων υγιεινής στο ισόγειο του κτηρίου, ενώ στον πρώτο και δεύτερο όροφο θα δημιουργηθούν 22 διπλά και τέσσερα μονά δωμάτια, τα οποία θα μπορούν να φιλοξενούν συνολικά 48 ένοικους.

Η μελέτη για το έργο έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Andreas Nicolaou Architects + Designers LLC».

 

 

“Τρελοί και Άγγελοι” ήταν ο τίτλος της μουσικής παράστασης, που πραγματοποιήθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις Κιτίου, με αφορμή την μεγάλη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στην πλατεία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης.

Σε αυτή την έλαβαν μέρος η τραγουδίστρια Παμπίνα Κοντέα με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ανδρέας Γερολέμου και Μαέστρος ορχήστρας/Κιθάρα /Ερμηνεία ο Ευθύμιος Παπαδόπουλος. Τις Χορογραφίες ανέλαβε η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα.

Συμμετέχαν επαγγελματίες χορευτές και η επαγγελματική & εφηβική ομάδα της σχολής χορού “Mambo”.

Πιάνο: Σταύρος Σταύρου
Μπάσο: Μιχάλης Μέσσιος
Τύμπανα: Αντρέας Ευστρατίου
Μπουζούκι: Γιώργος Σπύρου

Ένα μουσικό αφιέρωμα στους Γιώργο Ζαμπέτα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Βίκυ Μοσχολιού.

Με ελεύθερη είσοδο!

Διοργανωτές ήταν Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου και ο Πολιτιστικός Όμιλος Αρχάγγελος Κιτίου.

Έλαβαν μέρος οι χορευτές Εβελίνα Χαραλάμπους, Στάλω Ζαχαρίου, Παυλίνα Μιχαήλ, Βαρβάρα Χατζιήκκου, Νάγια Νικολάου, Μαρία Κανελλή, Στυλιάνα Παφίτη, Βικτώρια Ελευθεριάδου, Κυριάκος Κυριάκου.

Φωτογραφίες Γεώργιος Κυριάκου.

 

 

 

 

Send this to a friend